Destinul unui rege
Mite Kremnitz, soția doctorului personal al Regelui, l-a cunoscut îndeaproape pe Carol I, având la dispoziție toate informațiile necesare pentru a scrie biografia de față, apărută pentru prima dată în 1903. Este o biografie ușor romanțată, într-un stil specific vremii, dar care surprinde fidel personalitatea lui Carol și atitudinea sa față de toate problemele cu care s-a confruntat în calitatea de Rege al României.
Prima dintre acestea a fost, poate, cea mai mare:lipsa de compatibilitate de caracter între rege și români. Rar se întâmplă, scrie autoarea, ca destinul unui om să nu se potrivească în nicio privință cu firea sa. I s-a întâmplat însă Regelui Carol, care a reușit totuși să folosească diferența dintre firea sa și a poporului pe care l-a condus în beneficiul țării:„El, care era întruchiparea ordinii, a rânduielii și a punctualității, a ajuns domn peste o țară în care totul era în neorânduială și nimic nu avea ordine, dar oamenii aveau geniu. El, care nu ar fi dorit să meargă în viață decât pe drumul de aur al chibzuinței, al măsurii [...], el avea să devină regele unei țări în care toate, de la vreme până la frământările sufletului, nu au măsură, ci pendulează la fiecare ceas între extreme”.
Din 15 februarie, numai cu revista „Historia”, cartea Regele Carol al României. Povestea unei viețieste disponibilă la un preț special. Nu ratați ediția de februarie a revistei!
Regele Carol al României. Povestea unei vieți
Autor:Mite Kremnitz
Editura Corint;număr pagini:160;preț:19, 90 lei