Despre dragoste, război şi alţi demoni
Ororile celui de-al Doilea Război Mondial trec de lagărele de concentrare şi fronturile de luptă, afectând vieţile oamenilor mult timp după încheierea sa. De foarte puţine ori războiul a făcut un armistiţiu cu dragostea. Să fi făcut o excepţie şi în filmul lui Radu Mihăileanu, „Istoria iubirii”? Puteţi descoperi în cadrul Festivalul de film de la Cluj TIFF sau în cinematografele din toată ţara începând cu 9 iunie.
Războiul nu îşi anunţă niciodată intrarea. Nu a făcut-o nici în septembrie 1939, când trupele germane au invadat Polonia. Léo Gursky şi Alma Mereminski erau tineri şi îndrăgostiţi, iar izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa a adus atunci un final poveştii lor de dragoste. Trebuia să fie un „va urma”, căci Alma a plecat în America şi i-a promis că îl va aştepta.
Războiul s-a încheiat, Leo a supravieţuit Holocaustului şi a plecat peste ocean, în căutarea sufletului său pereche. La plecare, bărbatul a lăsat în urmă un roman, Istoria iubirii, pe care i l-a încredinţat unui prieten. Ajuns pe Tărâmul Făgăduinţei, tânărul află că finalurile fericite există numai în cărţi, căci fata era deja măritată cu altcineva. Durerea a fost şi mai mare când află că şi manuscrisul cărţii a fost pierdut.
Filmul ni-l prezintă pe Leo bătrân deja, trăind într-un apartament înghesuit din Manhattan, umbrit de gândul că va muri singur. Prezentul se intercalează cu trecutul până la finalul peliculei, creionând cu dramatism faptul că războiul este singurul vinovat pentru destinul celor doi, iertându-i de vina greşelilor făcute. Într-un alt colţ al Americii, o fată de 14 ani poartă numele de Alma. Tatăl ei citise o carte al cărei personaj principal se numea astfel. Aflăm, aşadar, că romanul fusese publicat, iar istoriile de dinaintea războiului reveniseră în prim plan. Apariţia rândurilor scrise pare să schimbe viaţa lui Leo.
„Istoria iubirii” este o ecranizare a romanului omonim al lui Nicole Krauss, publicat în 2005, şi o coproducţie Franţa-Canada. Imaginile sunt cu adevărat impresionante, mai ales că multe scene au fost filmate în Cluj. Viaţa, dragostea, arta. Amintirea, istoria. Toate acestea stau în film sub semnul războiului.