Deschiderea expoziției „Metroul: Mai mult decât ceea ce se vede”
Asociația Redescoperă Istoria în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Metropolitană București și Muzeul Municipiului București anunță deschiderea expoziției „Metroul: Mai mult decât ceea ce se vede”.
Realizată în cadrul proiectului „Prin tunelul istoriei metroului bucureștean”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, expoziția cuprinde 21 de panouri cu imagini din arhiva istorică a Agenției Naționale de Presă Agerpres, prin intermediul cărora s-a sintetizat o partea însemnată a istoriei metroului din Capitală. Organizate după principiul cronologic, imaginile acoperă perioada anilor 1975 – 1994, fiind documentate astfel șantierul construcției metroului din București, inaugurarea Magistralelor I (1979) și II (1986), precum și fabricația și exploatarea ramelor de metrou în subteran. Printre imaginile utilizate se regăsește și cea a ramei de metrou prototip, surprinsă în timpul probelor în stația Izvor în anul 1978.
Publicul larg, precum și tinerii pasionați feroviari – independenți sau afiliați Asociației Metrou Ușor – au manifestat un interes deosebit pentru această expoziție încă din timpul montării sale, aceștia din urmă sprijinindu-ne în montarea expoziției, gest pentru care le suntem recunoscători lui Radu Popescu, Alexandru Tufan, Mihai Păcurețu și Sofian Popa. De asemenea, pentru un grup de persoane format ad-hoc a fost organizată și o prezentare despre istoria metroului bucureștean, punctând principalele repere ale realizării acestuia. Expoziția a beneficiat de consilierea de specialitate a dr. Cezar Petre Buiumaci, istoric și muzeograf al Muzeului Municipiului București.
Expoziția va putea fi vizionată pe gardul Muzeului Municipiului București – Palatului Suțu în perioada 2 – 16 decembrie 2022.
Proiectul cultural „Prin tunelul istoriei metroului bucureștean” este reflectat în presă de următorii parteneri media: Agenția Națională de Presă Agerpres, Radio România (prin posturile Radio România Actualități, Radio România Cultural și Radio România București FM), Fundația Culturală Magazin Istoric și Club Feroviar.