Deschidem înscrierile pentru Școala de vară de la  Conacul Cantacuzino Pașcanu, Ceplenița, Iași (9   22 august 2021) jpeg

Deschidem înscrierile pentru Școala de vară de la Conacul Cantacuzino-Pașcanu, Ceplenița, Iași (9 - 22 august 2021)

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 14 iulie 2021

Institutul Național al Patrimoniului deschide seria programelor de formare estivală multidisciplinare, dedicate viitorilor specialiști în domeniu, cu Școala de vară de la Conacul Cantacuzino-Pașcanu, Ceplenița, județul Iași - ce are loc anul acesta în perioada 9-22 august. Termenul limită pentru înscrieri este 25 iulie 2021.

Această școală de vară, axată pe cercetarea ruinelor recente, se adresează studenților și tinerilor profesioniști cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie și antropologie dar și pasionaților de cultură și patrimoniu interesați de subiect. 16 participanți vor putea lua parte la cele două ateliere principale - arheologie preventivă, respectiv conservare preventivă - și prezentările și activitățile conexe desfășurate alături de partenerii celei de-a două ediții a școlii de vară de la Ceplenița.

"Continuăm activitățile pornite anul trecut, păstrând drept reper conacul în ruină de la Ceplenița, obiect de cercetare potențial reprezentativ pentru evoluția arhitecturii civile boierești din Moldova. Anul acesta ne propunem să avansăm atât în înțelegerea din perspectivă multi-disciplinară a ruinei, a istoriei sale și a potențialului său, cât și în eforturile de asigurare și conservare a materiei istorice" declară Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.

Școala de vară propune două tipuri de ateliere specializate, dedicate cercetării arheologice, respectiv intervențiilor de conservare. Participanții fiecărui atelier vor putea, însă, accesa și perspectiva celuilalt grup specializat, grație formulei interdisciplinare și colaborative ce stă la baza activităților școlii de vară de la Ceplenița.

Atelierul de arheologie preventivă propune investigații subterane și de parament în vederea înțelegerii fazei inițiale a conacului de secol al XVII-lea și identificarea modificărilor produse în timp reședinței Cantacuzino-Pașcanu. Cercetarea presupune săpătură efectivă cu mijloace mecanizate și manuale, desenarea profilelor de mână, familiarizarea cu metoda înregistrării fotogrammetrice, recoltarea, prelucrarea și interpretarea materialului arheologic.

Lectori: Raluca Iosipescu, Mihaela Ciornei și Sergiu Iosipescu

Atelierul de conservare preventivă presupune familiarizarea participanților cu noțiuni de conservare, de intervenție profilactică, cu analiza tehnicii și a materialelor originare, cu analiza factorilor de degradare. Se vor realiza asigurări cu mortar a zonelor expuse în urma sondajelor, secțiunilor și casetelor deschise în timpul cercetării arheologice. Participanții vor învăța să recunoască diferite forme de degradare ale elementelor de zidărie și ale finisajelor, care sunt factorii și mecanismele care le produc și cum se pot ele stopa. Printre metodele prezentate se vor număra și teste de mortare probând mai multe rețete cu proporții diferite agregat-liant, rostuiri, chituiri, asigurarea tencuielilor și măsurarea umidității zidurilor.

Lector: Ana Irina Chiricuță

"Revenim la Ceplenița după o ediție 2020 care a generat un interes viu atât pentru istoria, cât și pentru prezentul și potențialul conacului-ruină din perspectiva comunității locale și a celei profesionale. Ne bucurăm să avem printre parteneri o tânără organizație creată chiar în urma ediției de anul trecut. Asociația ACOLO va completa programul Școlii de vară în 2021 cu prezentări și ateliere centrate pe bune practici de revitalizare a siturilor în ruină și cooperare cu comunitățile locale" a adăugat Lucia Leca, coordonatoarea Școlii de Vară de la Ceplenița.

Termen limită: Înscrierile se fac până la data de 25 iulie 2021 (inclusiv), în limita locurilor disponibile (16 locuri).

Cheltuieli și condiții de participare: