DE VIZITAT | Expozi╚Ťii ├«n perioada noiembrie   decembrie 2020 png

DE VIZITAT | Expozi╚Ťii ├«n perioada noiembrie - decembrie 2020

Mod─â medieval─â

Palatul Culturii din Ia╚Öi 

P├ón─â pe 10 decembrie 

├Än timpul Evului Mediu, vestimenta╚Ťia din Moldova a fost puternic influen╚Ťat─â at├ót dinspre Est, Imperiul Bizantin ╚Öi Imperiul Otoman, c├ót ╚Öi dinspre Occident. Iat─â cum toate acestea s-au ├«mbinat perfect ╚Öi au oferit oamenilor adev─ârate opere de art─â vestimentare, purtate mai ales la cur╚Ťile domne╚Öti ╚Öi de c─âtre familiile bogate de la ora╚Ö. Unul dintre exemplele cele mai bune a fost descoperit la M─ân─âstirea Sf. Sava, ├«n urma s─âp─âturilor arheologice realizate dup─â 1977.  


expo palatul culturii jpg jpeg

Cont─â╚Öul ÔÇô hain─â lung─â ╚Öi adesea ├«mbl─ânit─â ÔÇô ╚Öi toca ÔÇô p─âl─ârie f─âr─â boruri ÔÇô sunt expuse ├«n aceast─â perioad─â ├«n cadrul microexpozi╚Ťiei ÔÇ×Medieval fashions: piese ╚Öi accesorii vestimentare de la Biserica Sf├óntu SavaÔÇŁ, din seria ÔÇ×Piese de excep╚Ťie din colec╚Ťiile Muzeului de Istorie a MoldoveiÔÇŁ, ╚Öi ├«╚Öi a╚Öteapt─â vizitatorii s─â identifice frumuse╚Ťea de alt─âdat─â. Pentru restaurarea obiectelor au fost necesare sute de ore de lucru asiduu, dar ╚Öi mult─â cercetare: cont─â╚Öul nu este singurul de acest fel, ├«nc─â trei asem─ân─âtoare lui afl├óndu-se ├«n colec╚Ťia Muzeului de Art─â al Rom├óniei.  

Pristolnicul, l├óng─â icoan─â 

Muzeul de Art─â Popular─â Dr. Nicolae Minovici, Bucure┼čti 

P├ón─â pe 30 noiembrie 

Un sigiliu de piatr─â sau lemn, cu care se imprim─â prescurile cu o pecete av├ónd semnul crucii ╚Öi ini╚Ťialele rituale IS ÔÇô HR ÔÇô NI ÔÇô KA. Acesta este pristolnicul, obiectul lunii noiembrie la Muzeul de Art─â Popular─â Dr. Nicolae Minovici, parte a unei colec╚Ťii de cincisprezece astfel de obiecte din patrimoniul muzeului.  


afis ob lunii noiembrie 214x300 jpg jpeg

Potrivit tradi╚Ťiei, pristolnicul este considerat un obiect de pre╚Ť, de art─â cre╚Ötin─â, utilizat ├«n realizarea prescurilor folosite ├«n ritualul liturgic al Proscomidiei, c├ónd se preg─âte╚Öte, ├«n tain─â, Sf├ónta ├Ämp─ârt─â╚Öanie. Cu toate acestea, el nu este considerat un obiect sf├ónt, ├«ns─â ÔÇ×├«n interiorul locuin╚Ťei tradi╚Ťionale, locul pristolnicului era l├óng─â icoan─âÔÇŁ. Dup─â ce era cump─ârat, obiectul era ╚Ťinut ÔÇ×la sfin╚ŤitÔÇŁ ├«ntr-o biseric─â timp de 40 de zile.  

Un portret din amintire 

Muzeul Theodor Aman, Bucure┼čti 

P├ón─â pe 29 noiembrie 

Iubitorii de art─â au ocazia s─â vad─â un portret de excep╚Ťie semnat de Theodor Aman, parte a Pinacotecii Muzeului Municipiului Bucure╚Öti. Lucrarea, realizat─â ├«n 1880, o ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pe mama artistului, Pepica Aman, care s-a stins din via╚Ť─â ├«n 1868.  


Afis batrana doamna 214x300 jpg jpeg

Este un eveniment cu totul deosebit: nu degeaba se intituleaz─â, simbolic, ÔÇ×Vizita b─âtr├ónei doamne. Portretul mamei artistului revine ├«n locul crea┼úieiÔÇŁ, c─âci tabloul este expus pentru prima dat─â ├«n casa memorial─â a pictorului, locul ├«n care a fost realizat. Tabloul cap─ât─â o semnifica╚Ťie ╚Öi mai profund─â, c─âci a fost creat la doisprezece ani de la moartea mamei sale ÔÇô din amintiri, din dor, din iubire. Pepica Aman nu a reu╚Öit s─â vad─â minunata cas─â a fiului ei terminat─â, ea sting├óndu-se din via╚Ť─â cu un an ├«nainte.  

Acest text a ap─ârut ├«n num─ârul 226 al revistei Historia, disponibil ├«n perioada 13 noiembrie - 14 decembrie 2020 la toate punctele de distribu╚Ťie a presei (re╚Ťeaua Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii), dar ╚Öi ├«n format digital, pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum