DE VIZITAT | Expoziții în perioada martie - aprilie 2021
Zburătoarele
Muzeul Național de Istorie a României
Până pe 4 aprilie
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, răniții erau salvați pe calea aerului. Escadrila Albă a fost singurul grup de aviație sanitară format din femei, care a salvat și a supraviețuit celei de-a doua mari conflagrații mondiale. Înființată în 1940, escadrila avea misiunea „de a transporta bolnavii și răniții grav, militari și civili, în timp de pace și de război, la cele mai importante centre medicale, precum și de a transporta personalul medical și materialele sanitare, făcând aprovizionări urgente de seruri și vaccinuri, medicamente, pansamente, sânge pentru transfuzii, în caz de catastrofe, accidente grave, epidemii și oricare împrejurări unde intervenția sa va fi necesară”.
Expoziția „Eroinele Escadrilei Sanitare” aduce în prim-plan povestea a trei îngeri ai văzduhului: Smaranda Brăescu, Mariana Drăgescu și Nadia Russo-Bossie. Câteva dintre iile Smarandei și casca de parașutist, tunica, busola și tichia cu motive tătărești ale Marianei Drăgescu şi documentele ajutorului social primit de Nadia Russo-Bossie sunt doar câteva dintre obiectele prin care Muzeul Național de Istorie a României le omagiază pe aceste eroine. „Mi s-a urât de bombe, explozii, incendii, mine și partizani, răniți și morți. E greu pentru un bărbat și mult prea greu pentru o femeie, fie ea cât de curajoasă și de sfidătoare a pericolului”. Așa suna o scrisoare trimisă de Mariana Drăgescu, aflată pe frontul de la Stalingrad, mamei sale. Așa sunau rândurile unei supraviețuitoare, ale unei zburătoare.
Stampele, în întâmpinarea sakurei
Până pe 10 aprilie
Muzeul Național al Literaturii Române
Nu există primăvară fără floarea de cireș, la fel cum nici Japonia parcă nu ar exista fără gingașa floare roz. Anotimpul îşi face loc timid în vieţile noastre, iar o expoziție de stampe japoneze este modalitatea perfectă de a împleti miracolul naturii cu arta.
La Muzeul Național al Literaturii Române, o expoziție-eveniment își așteaptă vizitatorii: 200 de stampe japoneze create de cei mai importanți artiști ukiyo-e, din epoca Edo (1603-1868), lucrări care acoperă marile teme ale acestei arte (istorie, teatrul kabuki, bijin-ga sau portrete ale unor femei frumoase – gheișe sau curtezane, shunga sau arta erotică și peisajul). Expoziția este important de vizitat nu doar pentru lucrările originale expuse, cât și pentru cărțile Hokusai, Eisen, Harunobu și Kunisada, realizate în secolul al XIX-lea, care conțin xilogravuri originale.
Podoabe
Până pe 31 martie
Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”
O selecție generoasă de podoabe din colecția Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” își așteaptă vizitatorii pentru a sărbători, cu tradiție și cu eleganță, Luna Femeii. Zgărdanul, zgarda sau lătiţarul, ace de păr de secol XIX, mărgele colorate, cerceii din metale prețioase, dar și spectaculoase paftale sunt parte a acestei inedite expoziții. Vedetele sunt, însă, cele două salbe din jetoane austriece și otomane, care au fost purtate până în primele decenii ale secolului trecut. Așadar, o expoziție variată din toate punctele de vedere – stil, zonă etnografică, material etc., dar cu un numitor comun: femeia.