DE VIZITAT | Expoziții în perioada august   septembrie 2020 jpeg

DE VIZITAT | Expoziții în perioada august - septembrie 2020

Porţi deschise la Palatul Elisabeta 

Dacă până acum Palatul Elisabeta își deschidea porțile doar pe timp de sărbătoare – de Ziua Regelui, de Ziua Monarhiei etc. –, iată că, începând cu luna iulie a acestui an, reședința Familiei Regale poate fi vizitată de marele public. Vizitatorii nu au nevoie de o rezervare prealabilă, dar trebuie să ţină cont de constrângerile care derivă din caracterul de reşedinţă al Palatului. Astfel, câteva dintre spaţiile acestuia vor fi accesibile publicului în intervale cuprinse în lunile iulie-septembrie, octombrie-noiembrie, dar şi ianuarie-februarie ale fiecărui an, de joi până duminică, între 10:00-13:00 şi 14:00-17:00.  


Palatul Elisabeta Romania Regala 194 jpg jpeg

Vizitatorii au acces în Salonul Mihai I, Galeria de Artă Contemporană, Salonul Carol I și Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestății Sale, Sala Regilor, Holul de Marmură și Sufrageria Mare. De asemenea, vor fi deschise Platforma cu Lei și Grădina Palatului, acolo unde are loc în fiecare an „Garden Party” și unde se află „Memorialul Copacilor”, care cuprinde arbori plantați de personalitățile regale și șefii de stat care au vizitat Palatul începând cu anul 2001, precum și bătrânul cireș japonez, trainic din 1937.  

Într-o primă fază, Palatul Elisabeta găzduiește, până pe 20 septembrie, o expoziție regală: decorații și ordine regale, portrete ale regilor și reginelor României. Piesele centrale sunt însă uniformele Regelui Mihai I, multe dintre ele nefiind niciodată expuse, și colecția de costume populare a Reginei Elena. Piesele vestimentare ale Reginei-Mamă au fost aduse din casa Familiei Regale de la Versoix și expuse pentru prima dată în urmă cu zece ani la Muzeul Național al Țăranului Român. 

Jandarmeria Română, călătorie în istorie 

Muzeul Național de Istorie a României 

Până pe 20 septembrie 

În aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica înființa Jandarmeria Română, cu rolul de a proteja siguranța, drepturile și libertățile cetățeanului. Au trecut de atunci 170 de ani, iar Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” și Asociația RoMilitaria sărbătoresc una dintre cele mai importante instituții ale statului.  


Afiș Jandarmeria Română 1 jpg jpeg

Distincții militare, fotografii, brevete, uniforme, toate stau la dispoziția vizitatorului. Tot parte a acestei expoziții sunt și mai multe obiecte care au aparținut subofițerului Nicolae Deaconu, participant la Primul Război Mondial din partea Jandarmeriei. 

Reclame istorice, la Palatul Suţu 

Muzeul Municipiului București 

Până pe 13 septembrie   

Reclamele, marketingul sau, așa cum este numit astăzi, brand awareness nu sunt ceva nou pe piața românească. Vitrinele, străzile, presa vremii erau pline de astfel de metode de promovare a produselor. La urma urmei, chiar și simplele sloganuri strigate în piață sau la târg tot un soi de reclamă erau.  


afis reclame  jpg jpeg

La Palatul Suțu sunteți invitați într-o călătorie nostalgică printre reclamele de odinioară, de la produse alimentare la cele cosmetice, de la nume mai mici până la cele mai cunoscute lozinci ale vremii („Faceţi-vă cumpărăturile necesare/ Numai La Vulturul de Mare cu peștele în ghiare” a rămas în istorie). Fotografii, cărți poștale, postere, printuri din timpuri trecute, obiecte de neprețuit – puteți admira chiar cutia de bomboane confecționată special de Fabrica de ciocolată Capșa cu ocazia vizitei Împăratului Franz Josef I la București, în anul 1896. 

Acest articol a apărut în numărul 223 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (punctele Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 14 august – 14 septembrie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum



1 H 223 jpg jpeg