DE VIZITAT | Expoziții în perioada aprilie   mai 2021 png

DE VIZITAT | Expoziții în perioada aprilie - mai 2021

Cu istoria pe ghidon 

Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu 

Până pe 30 mai 


bicicleta jpeg jpeg

Aveți să ne dați dreptate: nu există un anotimp mai îmbietor pentru o plimbare cu bicicleta decât primăvara! Și dacă tot porniți să admirați copacii înfloriți și magnoliile care fură privirile (atenție la trafic!), puteți face un popas și în centrul Capitalei, la Palatul Suțu, unde istoria este pregătită să vă poarte pe două roți, până la începutul timpurilor, în vremea „mașinii pentru alergat”. Strămoșul bicicletei, brevetat în 1818, era din lemn, nu avea sistem de direcţie şi frânare, dar nici pedale, propulsarea dispozitivului fiind dată de împingerea utilizatorului alternativ cu picioarele în pământ, la velociped – „picior rapid”. De atunci au trecut două secole și bicicleta este încă într-o continuă schimbare, tehnologia, nevoia, dar și pasiunea omului punându-și vizibil amprenta.  

Expoziția „Cu bicicleta prin alte timpuri” este o cronologie a iubitului vehicul, cu fotografii de epocă, obiecte rare (și amuzante) care nu doar că aduc vizitatorului informații noi, dar mai ales prezintă (încă o) punte către trecut.  

Eteria, filiera românească 

Palatul Culturii din Iași 
Până pe 23 mai 


20200226 afis Eteria web 1 jpeg jpeg

În acest an se aniversează bicentenarul începutului Revoluției de eliberare a Greciei de sub ocupația Imperiului Otoman, eveniment cu puternice ecouri în Europa, dar mai ales în Țara Românească: sfârșitul epocii fanariote. Cucerirea independenței Greciei a fost susținută și din Moldova, prin acțiunile dinastiei Ipsilanti, care și-a riscat viața (și scaunul) pentru bunăstarea țării natale. Se spune că la 27 februarie 1821, prințul Alexandru Ipsilanti a ridicat steagul luptei de eliberare, în incinta Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. Cu această ocazie, Muzeul de Istorie a Moldovei organizează expoziția „Eteria și Principatele Române. Bicentenar”, unde puteți cunoaște și această filă a istoriei prin obiecte și documente originale ale prințului Alexandru Ipsilanti Eteristul, precum și despre viața și activitatea Mitropolitului Veniamin Costachi, cel care a jucat un rol însemnat în cadrul evenimentului aniversat. 

Artă orientală în online 

www.mnar.arts.ro 
Până pe 31 mai 

Colecția de artă islamică a Muzeului Național de Artă al României este cea mai importantă de acest gen din România, numărând aproximativ 1.400 de piese ce datează din secolele VII-XX. Din toată această multitudine, au fost alese pe sprânceană o serie de astfel de obiecte ce poartă cu ele misterul Orientului și sunt la dispoziția iubitorilor de artă într-un format online inedit: fiecare obiect este prezentat într-un filmuleț individual ca într-o poveste din Cele o mie și una de nopți. Vase, covoare, talismane, narghilele și câte și mai câte astfel de obiecte încărcate de misticism, dar și de tradiția orientală.  

Acest articol a apărut în numărul 231 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 aprilie - 15 mai 2021, dar și în format digital, pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum