DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în august   septembrie 2020 jpeg

DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în august - septembrie 2020

­čôü Recomand─âri de film
­čŚô´ŞĆ 25 august 2020

Od─â sportului-rege 

Online pe Netflix 

├Än cea de-a doua jum─âtate a secolului al XIX-lea, fotbalul era un sport doar pentru cei ├«nst─âri╚Ťi. Regulile erau f─âcute de ei, pentru ei. Coordonatele se modific─â atunci c├ónd doi prieteni, coechipieri, se ambi╚Ťioneaz─â ╚Öi lupt─â pentru schimbare.  


football jpg jpeg

Fergus Suter ╚Öi-a afirmat calit─â╚Ťile ├«n locurile natale, ├«n Sco╚Ťia. Renumele i-a luat-o ├«nainte ╚Öi serviciile i-au fost cerute la sute de kilometri dep─ârtare, ├«n Anglia. De aici, el a intrat ├«n istorie: Suter este primul juc─âtor profesionist de fotbal ÔÇô profesionist ├«nsemn├ónd c─â era pl─âtit pentru a juca, lucru inacceptabil pentru Liga englez─â de fotbal. Co-starul miniseriei The English Game este lordul Arthur Kinnaird, bancher ╚Öi juc─âtor de fotbal loial al echipei Old Etonians, mul╚Ťi istorici consider├óndu-l drept prima vedet─â din istoria sportului-rege. ├Än compara╚Ťie cu restul bog─âta╚Öilor, Kinnaird a ╚Ötiut s─â asculte ╚Öi vocea celor mai pu╚Ťin noroco╚Öi, dar pentru care fotbalul ├«nsemna un refugiu, o bucurie.  

Ca fotbalul s─â fie unde este ast─âzi a fost nevoie de at├ót: de un om care s─â lupte pentru dreptate ╚Öi egalitate ╚Öi de ├«nc─â unul generos, dar mai ales empatic. Miniseria The English Game scoate la lumin─â nu numai ├«nceputurile fotbalului a╚Öa cum ├«l ╚Ötim, dar ╚Öi importan╚Ťa leg─âturii ├«ntr-o comunitate. ╚śi iat─â cum bucuria fotbalului a r─âmas p├ón─â ast─âzi o bucurie mo╚Ötenit─â din perioada antebelic─â. 

Hollywood, Pollywood 

Online pe HBO GO 

Dac─â s-ar face un clasament al celor mai valoroase produse de export, Hollywoodul s-ar afla f─âr─â doar ╚Öi poate ├«n fruntea lui. Este un brand american, pe care lumea ├«l asociaz─â involuntar cu T─âr├ómul F─âg─âduin╚Ťei ÔÇô nu degeaba poart─â supranumele de Dream Factory (Fabrica de Visuri). Ce se ╚Ötie prea pu╚Ťin (spre deloc) este faptul c─â Hollywoodul nu a fost creat de americani, ci de polonezi.  

A╚Ťi auzit de MGM, celebra companie cinematografic─â hollywoodian─â? Ei bine, ea a fost ├«nfiin╚Ťat─â de c─âtre Schmuel Gelbfisz, un evreu n─âscut la Var╚Öovia, care a emigrat ├«n SUA sub numele de Samuel Goldwyn. Sau de Warner Brothers? Cine nu ╚Ötie celebra sigl─â cu un mare W, care ap─ârea la ├«nceputul multor filme ╚Öi desene animate celebre? Harry, Albert, Sam ╚Öi Jack sunt cei patru fra╚Ťi care, ├«mpreun─â cu p─ârin╚Ťii lor, au emigrat din Polonia ├«n Canada.  


sdsds jpg jpeg

Documentarul Pollywood este o c─âl─âtorie c─âtre r─âd─âcinile Hollywoodului, pornind tocmai din Europa. Sunt pove╚Öti, m─ârturii ╚Öi interviuri despre disperare, visuri ╚Öi curaj, despre cum dorin╚Ťa de m─âre╚Ťie e universal─â.  

Partea ├«ntunecat─â a copil─âriei 

Cinemax 2 

15 august, ora 17:30 

Vremurile erau grele pentru oricine ├«n Letonia anilor ÔÇÖ30, dar mai ales pentru Bille. O fiin╚Ť─â fragil─â, care, sub bretonul drept, ├«╚Öi ascundea ochii verzi ╚Öi visul pentru o via╚Ť─â mai bun─â. Marea Criz─â Economic─â ╚Öi sc├óntei ale fascismului incipient ├«ngreunau redresarea ╚Ť─ârii dup─â Marele R─âzboi. Bille ├«nv─â╚Ťase de la bunica ei c─â undeva exist─â un t─âr├óm de vis, unde oamenii sunt ferici╚Ťi ╚Öi unde ├«n fiecare cas─â se m─ân├ónc─â ciorb─â bun─â.  


bille jpg jpeg

Pentru un copil special, talentat ╚Öi sensibil, era aproape o misiune imposibil─â s─â men╚Ťin─â un echilibru ├«ntre lumea ideal─â la care se g├óndea mereu ╚Öi realitatea sumbr─â. De ce era at├ót de greu pentru micu╚Ťa Bille? Simplu: pentru c─â mama ei nu o iubea, iar tat─âl avea probleme cu b─âutura. Filmul, care poart─â numele protagonistei, are la baz─â trilogia autobiografic─â Bille a scriitoarei Vizma Bel┼íevica, nominalizat─â la Premiul Nobel pentru Literatur─â. 

├Äntre dragoste ╚Öi datorie 

Epic Drama 

Din 12 septembrie, ora 22:00 

├Än vara lui 1944 r─âzboiul era deja pierdut, dar nem╚Ťii nu se d─âdeau b─âtu╚Ťi. T├ón─ârul soldat Walter este trimis pe Frontul de Est, dar trenul ├«n care se afla este spulberat de o min─â de teren. C├ó╚Ötig─â lupta cu moartea, ├«ns─â ceea ce va urma avea s─â ├«l distrug─â ├«n interior. Germanul este trimis la o unitate aflat─â ├«ntr-o p─âdure din Polonia ÔÇô ├«nafar─â este ├«nconjurat de partizani, iar ├«n─âuntru trebuie s─â se supun─â ordinelor de o cruzime inimaginabil─â ale comandantului s─âu. Intriga serialului Tr─âd─âtorul se complic─â atunci c├ónd soldatul se ├«ndr─âgoste╚Öte de Wanda, membr─â a mi╚Öc─ârii partizane. 

├Änainte de Inelul lui Gollum 

HBO 2 ┼či online pe HBO GO 

15 august, ora 20:30 

Cine a auzit de trilogia fantastic─â ÔÇ×St─âp├ónul InelelorÔÇŁ probabil c─â nu de pu╚Ťine ori ╚Öi-a pus ├«ntrebarea de unde s-a inspirat J.R.R. Tolkien. Se pare c─â evenimentele tr─âite ├«n adolescen╚Ť─â ╚Öi ├«n tinere╚Ťe i-au fost suficiente marelui scriitor s─â realizeze minunatele capodopere, care, mai t├órziu, s-au transformat ├«n filme de succes. Via╚Ťa t├ón─ârului Tolkien se ├«nv├órtea ├«n jurul grupului s─âu de prieteni-arti╚Öti, dar ╚Öi al iubitei sale, Edith Bratt. Prietenia, dragostea ╚Öi toat─â avalan╚Öa de sentimente noi ale tinere╚Ťii urmau s─â fie spulberate de ├«nceputul Primului R─âzboi Mondial, c├ónd J.R.R. avea doar 22 de ani. Toate aceste experien╚Ťe care aveau s─â stea la baza romanelor sale sunt transpuse sensibil ├«n pelicula Tolkien.


tolkien jpg jpeg

Pustiul dintre pere╚Ťi 

HISTORY 

Din 19 august, ├«n fiecare miercuri, ora 20:00 

Cl─âdirile ╚Öi construc╚Ťiile goale sunt pline cu amintiri ale oamenilor reali ╚Öi ale vie╚Ťilor disp─ârute, l─âs├ónd multe ├«ntreb─âri f─âr─â r─âspuns ╚Öi mistere nerezolvate. Seria Construc╚Ťii-Fantom─â deschide u╚Öile unora dintre cele mai ciudate proiecte de inginerie din lume. ├Äntre pere╚Ťii care ast─âzi mai g─âzduiesc doar istoria ╚Öi pustiul, ecoul se ├«ntoarce sub form─â de r─âspuns. Cum a devenit o minuscul─â insul─â minier─â japonez─â cel mai aglomerat loc de pe planet─â? Dispunerea str─âzilor dup─â un model prestabilit al ora╚Öelor Uniunii Sovietice a devenit o problem─â de via╚Ť─â sau de moarte pentru popula╚Ťia care tr─âie╚Öte ├«n ele? ╚śi cum a creat Germania nazist─â o imens─â unitate de control al min╚Ťii ├«ntr-o sta╚Ťiune turistic─â? 

Acest articol a ap─ârut ├«n num─ârul 223 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribu╚Ťie a presei (punctele Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 14 august ÔÇô 14 septembrie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum1 H 223 jpg jpeg