DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în august   septembrie 2020 jpeg

DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în august - septembrie 2020

📁 Recomandări de film
🗓️ 25 august 2020

Odă sportului-rege 

Online pe Netflix 

În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fotbalul era un sport doar pentru cei înstăriți. Regulile erau făcute de ei, pentru ei. Coordonatele se modifică atunci când doi prieteni, coechipieri, se ambiționează și luptă pentru schimbare.  


football jpg jpeg

Fergus Suter și-a afirmat calitățile în locurile natale, în Scoția. Renumele i-a luat-o înainte și serviciile i-au fost cerute la sute de kilometri depărtare, în Anglia. De aici, el a intrat în istorie: Suter este primul jucător profesionist de fotbal – profesionist însemnând că era plătit pentru a juca, lucru inacceptabil pentru Liga engleză de fotbal. Co-starul miniseriei The English Game este lordul Arthur Kinnaird, bancher și jucător de fotbal loial al echipei Old Etonians, mulți istorici considerându-l drept prima vedetă din istoria sportului-rege. În comparație cu restul bogătașilor, Kinnaird a știut să asculte și vocea celor mai puțin norocoși, dar pentru care fotbalul însemna un refugiu, o bucurie.  

Ca fotbalul să fie unde este astăzi a fost nevoie de atât: de un om care să lupte pentru dreptate și egalitate și de încă unul generos, dar mai ales empatic. Miniseria The English Game scoate la lumină nu numai începuturile fotbalului așa cum îl știm, dar și importanța legăturii într-o comunitate. Și iată cum bucuria fotbalului a rămas până astăzi o bucurie moștenită din perioada antebelică. 

Hollywood, Pollywood 

Online pe HBO GO 

Dacă s-ar face un clasament al celor mai valoroase produse de export, Hollywoodul s-ar afla fără doar și poate în fruntea lui. Este un brand american, pe care lumea îl asociază involuntar cu Tărâmul Făgăduinței – nu degeaba poartă supranumele de Dream Factory (Fabrica de Visuri). Ce se știe prea puțin (spre deloc) este faptul că Hollywoodul nu a fost creat de americani, ci de polonezi.  

Ați auzit de MGM, celebra companie cinematografică hollywoodiană? Ei bine, ea a fost înființată de către Schmuel Gelbfisz, un evreu născut la Varșovia, care a emigrat în SUA sub numele de Samuel Goldwyn. Sau de Warner Brothers? Cine nu știe celebra siglă cu un mare W, care apărea la începutul multor filme și desene animate celebre? Harry, Albert, Sam și Jack sunt cei patru frați care, împreună cu părinții lor, au emigrat din Polonia în Canada.  


sdsds jpg jpeg

Documentarul Pollywood este o călătorie către rădăcinile Hollywoodului, pornind tocmai din Europa. Sunt povești, mărturii și interviuri despre disperare, visuri și curaj, despre cum dorința de măreție e universală.  

Partea întunecată a copilăriei 

Cinemax 2 

15 august, ora 17:30 

Vremurile erau grele pentru oricine în Letonia anilor ’30, dar mai ales pentru Bille. O ființă fragilă, care, sub bretonul drept, își ascundea ochii verzi și visul pentru o viață mai bună. Marea Criză Economică și scântei ale fascismului incipient îngreunau redresarea țării după Marele Război. Bille învățase de la bunica ei că undeva există un tărâm de vis, unde oamenii sunt fericiți și unde în fiecare casă se mănâncă ciorbă bună.  


bille jpg jpeg

Pentru un copil special, talentat și sensibil, era aproape o misiune imposibilă să mențină un echilibru între lumea ideală la care se gândea mereu și realitatea sumbră. De ce era atât de greu pentru micuța Bille? Simplu: pentru că mama ei nu o iubea, iar tatăl avea probleme cu băutura. Filmul, care poartă numele protagonistei, are la bază trilogia autobiografică Bille a scriitoarei Vizma Belševica, nominalizată la Premiul Nobel pentru Literatură. 

Între dragoste și datorie 

Epic Drama 

Din 12 septembrie, ora 22:00 

În vara lui 1944 războiul era deja pierdut, dar nemții nu se dădeau bătuți. Tânărul soldat Walter este trimis pe Frontul de Est, dar trenul în care se afla este spulberat de o mină de teren. Câștigă lupta cu moartea, însă ceea ce va urma avea să îl distrugă în interior. Germanul este trimis la o unitate aflată într-o pădure din Polonia – înafară este înconjurat de partizani, iar înăuntru trebuie să se supună ordinelor de o cruzime inimaginabilă ale comandantului său. Intriga serialului Trădătorul se complică atunci când soldatul se îndrăgostește de Wanda, membră a mișcării partizane. 

Înainte de Inelul lui Gollum 

HBO 2 şi online pe HBO GO 

15 august, ora 20:30 

Cine a auzit de trilogia fantastică „Stăpânul Inelelor” probabil că nu de puține ori și-a pus întrebarea de unde s-a inspirat J.R.R. Tolkien. Se pare că evenimentele trăite în adolescență și în tinerețe i-au fost suficiente marelui scriitor să realizeze minunatele capodopere, care, mai târziu, s-au transformat în filme de succes. Viața tânărului Tolkien se învârtea în jurul grupului său de prieteni-artiști, dar și al iubitei sale, Edith Bratt. Prietenia, dragostea și toată avalanșa de sentimente noi ale tinereții urmau să fie spulberate de începutul Primului Război Mondial, când J.R.R. avea doar 22 de ani. Toate aceste experiențe care aveau să stea la baza romanelor sale sunt transpuse sensibil în pelicula Tolkien.


tolkien jpg jpeg

Pustiul dintre pereți 

HISTORY 

Din 19 august, în fiecare miercuri, ora 20:00 

Clădirile și construcțiile goale sunt pline cu amintiri ale oamenilor reali și ale vieților dispărute, lăsând multe întrebări fără răspuns și mistere nerezolvate. Seria Construcții-Fantomă deschide ușile unora dintre cele mai ciudate proiecte de inginerie din lume. Între pereții care astăzi mai găzduiesc doar istoria și pustiul, ecoul se întoarce sub formă de răspuns. Cum a devenit o minusculă insulă minieră japoneză cel mai aglomerat loc de pe planetă? Dispunerea străzilor după un model prestabilit al orașelor Uniunii Sovietice a devenit o problemă de viață sau de moarte pentru populația care trăiește în ele? Și cum a creat Germania nazistă o imensă unitate de control al minții într-o stațiune turistică? 

Acest articol a apărut în numărul 223 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (punctele Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 14 august – 14 septembrie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum



1 H 223 jpg jpeg