image

De văzut la final de mai

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 27 mai 2024

Nu știți ce să alegeți din sumedenia de filme și documentare care sunt la cinema și la TV? Iată recomandările redacției pentru luna mai:

În inima fotbalului

La cinema 

Filmul spune povestea unei calificări și a unei echipe în care nimeni nu mai credea. Aproape nimeni.

Incursiunea în culisele campaniei de calificare la Euro 2024 își propune să arate cum jucătorii au devenit echipă, în vestiare, după care echipa a devenit familie. Regizat de Remus Achim, În inima Naționalei este un documentar emoționant despre oameni și fotbal, despre ambiție, curaj, pasiune pentru sport, devotament și încredere în sine.

Secrete din Neanderthal

ONLINE | PE NETFLIX

image

Secretele neanderthalienilor explorează misterele care îi învăluie pe neanderthalieni, adică ce ne spun fosilele descoperite despre viețile și dispariția lor. Omul de Neanderthal (Homo neanderthalensis sau Homo sapiens neanderthalensis) a fost o subspecie de oameni arhaici din genul Homo, care a locuit în Eurasia începând cu 430.000 de ani în urmă, până aproximativ acum 40.000 de ani.

Nu se știe exact ce a cauzat dispariția lor: schimbările climatice, populația mică, bolile, ascensiunea Homo Sapiens sau asimilarea speciilor lor cu oamenii moderni. Documentarul este narat de Sir Patrick Stewart, actorul cunoscut în special pentru rolurile din Star Trek și X-Men.

Cine deține puterea?

ONLINE | PE NETFLIX

Puterea este un documentar provocator care pune o întrebare îndrăzneață: cine are mai multă putere, oamenii sau poliția? Pentru a explica exact cum guvernul a devenit atât de dependent și de loial față de poliție, filmul prezintă începuturile sistemului juridic american. Prin imagini de arhivă și interviuri cu scriitori și oameni de știință, aflăm că poliția a evoluat din nevoia Americii de a menține sub control guvernamental atât populația neagră, cât și pe cea indigenă.

image

La mijlocul anilor 1700, au fost formate patrule de sclavi pentru a-i prinde și hărțui pe oamenii de culoare înrobiți. Mai târziu, în anii 1800, trupele au fost dislocate pentru a-i îndepărta cu forța pe nativii americani de pe pământul lor, cu scopul de a face loc coloniștilor albi. Legătura dintre aceste eforturi devine încet-încet clară; ambele au asigurat puterea albilor asupra pământului, înființând în același timp o clasă socială inferioară permanentă.

Ce nu știm despre emisiunile pentru copii

ONLINE | PE HBO Max

Partea întunecată a emisiunilor pentru copii este un documentar care a făcut înconjurul lumii, captivând prin povestea nespusă a lumii toxice din spatele celor mai cunoscute emisiuni TV pentru copii din anii 1990 și 2000. Producția descrie ascensiunea producătorului de televiziune Dan Schneider, care a fost acuzat că a promovat un mediu de lucru ostil. Serialul începe cu munca lui Schneider în ordine cronologică, începând cu primul său mare hit, All That, care a fost difuzat pentru prima dată în 1994. Scenariștii intervievați, Christy Stratton și Jenny Kilgen, îl acuză pe Schneider că îi plătește prea puțin și că a creat un mediu de lucru misogin.

Vânătorii de comori locale

History Channel | marțea, la ora 21:00

Echipa de patru dealeri de obiecte vintage (formată din Liviu Andrei, Gabi Badea, Dan Greere și Ștefana Micu) are la dispoziție 48 de ore pentru a satisface cererea unui client foarte important. În fiecare episod, „vânătorii” caută în piețe de vechituri, colecții personale și cheamă vânzători în magazinul lor, în speranța de a găsi cele mai interesante și profitabile obiecte care să se potrivească cererii clientului lor.

Clienții-surpriză care le vor lansa provocări sunt creatorul de modă Cătălin Botezatu, cobzarul Bogdan Simion, actorul Augustin Viziru, vloggerul Horia Sârghi, directoarea Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida” din București, Laura Maria Albani, precum și Ionuț Țîrdel și Iulia Calea, proprietarii barului „Ubuntu”, din București.

Serialul Vânătorii de comori: România își propune să spună povești captivante despre istoria României prin intermediul unor obiecte vechi pe care oamenii doresc să le vândă.

Morțile regilor

History Channel | joia, la ora 22:00

Al doilea sezon al seriei Autopsie regală investighează cauza morții a patru monarhi britanici celebri: Regele George al IV-lea, Regele Henric al IV-lea, Regina Ana I și Regina Maria I. Alice Roberts, profesor în antropologie biologică, îmbină expertiza istorică și medicală; folosind relatări și documente contemporane, reconstituie cum și de ce au murit acești monarhi.

image

Fiecare investigație urmează o autopsie efectuată de către un patolog legist, care folosește o combinație unică de corpuri protetice.

Erorile judiciare

History Channel | Premiera miercuri, 29 mai, la ora 22:00

Actorul Christopher Eccleston, câștigător al premiului Emmy, conduce o investigație contemporană a celor mai infame cazuri de condamnări nedrepte.

Folosind imagini de arhivă, interviuri cu experți și istorici, precum și reconstituiri, fiecare episod din Cele mai mari erori judiciare ale istoriei aduce la viață o poveste fascinantă.

Secretele celui de Al Treilea Reich

Viasat History | lunea, la ora 23:00

image

De la experimente biologice până la proiecte inginerești grandioase, Știința secretă a naziștilor ne dezvăluie o poveste sinistră. Serialul pătrunde în mințile ofițerilor naziști pentru a afla cum le-au ordonat celor mai străluciți cercetători ai Germaniei să lucreze fără odihnă, cu scopul de a crea armele cu care aveau să domine lumea.

Într-o istorie cu premiere înfiorătoare, urmărim cum pionierii comunității științifice a lui Hitler au forțat granițele științei și moralei, încercând să creeze o rasă de supraoameni, să optimizeze mașinăria ucigașă nazistă și să asigure domnia de o mie de ani a celui de Al Treilea Reich.

Textul a fost publicat în numărul 268 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 mai - 14 iunie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum