Răspândirea Homo sapiens în Asia și Europa (© Katerina Douka & Michelle O’Reilly, Michael D. Petraglia / Wikimedia Commons)

Când a ajuns Homo sapiens în nordul Europei?

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 1 februarie 2024

Primii reprezentanți ai speciei Homo sapiens s-au aventurat în nord-vestul Europei cu câteva mii de ani înainte ca Neanderthalienii să dispară de pe continent, potrivit unor studii recente. 

O echipă de la Institutul Max Planck din Germania a descoperit dovezi ale prezenței primilor Homo sapiens în nord-vestul Europei în urmă cu 45.000 de ani. Niciodată urme atât de vechi ale omului modern nu au fost identificate în această regiune a Europei, informează Agerpres.

Pentru o vreme, Homo sapiens și Neanderthalienii au coexistat, fără să se cunoască exact unde sau cum. Dovezi arheologice au dezvăluit prezența unor culturi diferite în zone geografice bine delimitate, în timpul acelei perioade de tranziție.

Însă identificarea autorilor acelor culturi reprezintă o dilemă întrucât rămășițele pământești ale oamenilor străvechi sunt rare.

Paleontologii sunt interesați în special de cultura Lincombian-Ranisian-Jerzmanowicien (LRJ), un tip de unealtă din piatră tăiată. Descoperită în mai multe situri la nord de Alpi, într-o fâșie cuprinsă între Anglia și Polonia, a fost datată între 45.000 î.Hr. și 41.000 de ani î.Hr.

Din 2016 până în 2022, o echipă de la Institutul Max Planck a întreprins săpături în unul dintre aceste situri din Ranis, în Germania, excavat deja parțial în anii 1930. Este vorba despre o peșteră cu acces periculos, a cărei boltă s-a prăbușit.

Unul dintre cercetători a descoperit obiecte bifaciale „LRJ” și mii de fragmente osoase asociate cu ele.

O duzină de rămășițe umane au fost supuse datării cu radiocarbon și unor analize genetice. Verdictul: Homo sapiens a fabricat aceste unelte cu puțin peste 45.000 de ani în urmă.

Erau oameni cu aceleași caracteristici ca și acei Homo sapiens descoperiți în Europa de Est (Bulgaria și Republica Cehă). Datând, de asemenea, din urmă 45.000 de ani, aceștia erau până în prezent cei mai vechi reprezentanți ai speciei noastre pe continent.

În acea perioadă, primii Homo sapiens ar fi sosit din Africa pe continentul eurasiatic, ocupat de mult timp de Neanderthalieni pe flancul său vestic.

Conform noilor descoperiri, pare mai plauzibil ca Homo sapiens să fi populat continentul european ca urmare a unor mici valuri succesive și care au fost mai vechi decât se credea până acum.

În urmă cu 45.000 de ani, clima din nord-vestul Europei era deosebit de rece, asemănătoare cu cea din nordul actualei Peninsule Scandinave.

Foto sus: Răspândirea Homo sapiens în Asia și Europa (© Katerina Douka & Michelle O’Reilly, Michael D. Petraglia / Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...