O descoperire din Bulgaria rescrie istoria primilor Homo sapiens din Europa jpeg

O descoperire din Bulgaria rescrie istoria primilor Homo sapiens din Europa

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

Câteva fragmente osoase și un molar cu o vechime de aproximativ 45.000 de ani, descoperite în peștera Bacho Kiro din Bulgaria, demonstrează că Homo sapiens a pătruns în Europa mai devreme decât se credea până acum.

ADN-ul prelevat de la aceste fosile descoperite a ar─âtat c─â apar╚Ťineau unor oameni moderni, Homo sapiens, nu oamenilor de Neanderthal. ├Än pe╚Ötera Bacho Kiro, situat─â la circa 30 de kilometri sud-vest de Veliko T─ârnovo, au fost descoperite o serie de artefacte remarcabile, printre care unelte din piatr─â din os ╚Öi pandantive realizate din din╚Ťii ur╚Öilor de pe╚Öter─â, conform Agerpres.

Resturile umane descoperite ├«n pe╚Öter─â au o vechime ce variaz─â ├«ntre 43.000 ╚Öi 46.000 de ani, ├«n timp ce artefactele asociate dateaz─â din urm─â cu p├ón─â la 47.000 de ani, a precizat paleoantropologul Jean-Jacques Hublin, directorul Departamentului de Evolu╚Ťie Uman─â de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutiv─â din Germania.

Acest studiu dovedește că Homo sapiens, specie care a apărut în Africa în urmă cu aproximativ 300.000 de ani și apoi s-a răspândit în restul lumii, a ajuns în Europa cu câteva mii de ani mai devreme decât se credea anterior.

P├ón─â la acea dat─â, Europa era populat─â de neandertalieni, specie uman─â care tr─âia de c├óteva sute de mii de ani pe continent. Aceast─â descoperire arat─â c─â cele dou─â specii umane au populat simultan Europa timp de 8.000 de ani ├«nainte de dispari╚Ťia neandertalienilor.

obiecte jpg jpeg

Mai mult, printre obiectele descoperite ├«n pe╚Ötera Bacho Kiro, se num─âr─â lame ascu╚Ťite din piatr─â ╚Öi numeroase ornamente personale, inclusiv o m─ârgea din filde╚Ö de mamut ╚Öi pandantive din din╚Ťi de urs. Aceste pandantive sunt extrem de asem─ân─âtoare cu cele realizate mai t├órziu de oamenii de Neanderthal din vestul Europei. Aceste descoperiri arat─â c─â neandertalienii au interac╚Ťionat cu Homo sapiens ╚Öi chiar au ├«mprumutat aspecte culturale de la ace╚Ötia din urm─â.