O descoperire din Bulgaria rescrie istoria primilor Homo sapiens din Europa
Câteva fragmente osoase și un molar cu o vechime de aproximativ 45.000 de ani, descoperite în peștera Bacho Kiro din Bulgaria, demonstrează că Homo sapiens a pătruns în Europa mai devreme decât se credea până acum.
ADN-ul prelevat de la aceste fosile descoperite a arătat că aparțineau unor oameni moderni, Homo sapiens, nu oamenilor de Neanderthal. În peștera Bacho Kiro, situată la circa 30 de kilometri sud-vest de Veliko Tărnovo, au fost descoperite o serie de artefacte remarcabile, printre care unelte din piatră din os și pandantive realizate din dinții urșilor de peșteră, conform Agerpres.
Resturile umane descoperite în peșteră au o vechime ce variază între 43.000 și 46.000 de ani, în timp ce artefactele asociate datează din urmă cu până la 47.000 de ani, a precizat paleoantropologul Jean-Jacques Hublin, directorul Departamentului de Evoluție Umană de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania.
Acest studiu dovedește că Homo sapiens, specie care a apărut în Africa în urmă cu aproximativ 300.000 de ani și apoi s-a răspândit în restul lumii, a ajuns în Europa cu câteva mii de ani mai devreme decât se credea anterior.
Până la acea dată, Europa era populată de neandertalieni, specie umană care trăia de câteva sute de mii de ani pe continent. Această descoperire arată că cele două specii umane au populat simultan Europa timp de 8.000 de ani înainte de dispariția neandertalienilor.
Mai mult, printre obiectele descoperite în peștera Bacho Kiro, se numără lame ascuțite din piatră și numeroase ornamente personale, inclusiv o mărgea din fildeș de mamut și pandantive din dinți de urs. Aceste pandantive sunt extrem de asemănătoare cu cele realizate mai târziu de oamenii de Neanderthal din vestul Europei. Aceste descoperiri arată că neandertalienii au interacționat cu Homo sapiens și chiar au împrumutat aspecte culturale de la aceștia din urmă.