image

De văzut la cinema în luna iunie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 17 iunie 2022

Începutul de vară arată bine la cinema! Iată recomandările redacției pentru filme inspirate de evenimente sau de oameni care au intrat în istorie:

O călătorie animată cu final fericit

Merge și-așa este o satiră despre film, muzică și viață. Giani este un băiat de etnie romă care visează să ajungă un mare chitarist, inspirat de modelul său, Django Reinhardt, celebrul artist care a dezvoltat Jazz Manouche. În Europa sfâșiată de Al Doilea Război Mondial, el călătorește din București până la Paris pe jos, iar pe drum are șansa să asculte melodii tradiționale ale diverselor nații europene, pe care le distilează într-un stil propriu.

Filmul pendulează între povestea lui Giani și drama echipei de creație în fața constrângerilor din viața reală. Călătoria este marcată de diverse scene și replici inspirate din filme celebre (de la Casablanca la Star Wars), dar și din jocuri pe calculator („Assasin’s Creed”).

Radiografia tensiunilor ascunse

În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan. E preocupat de copilul care crește fără el, Rudi, de femeia pe care o iubește în taină, Csilla, și de tatăl rămas singur, Otto. Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei și să-l dezbare de spaimele nedeslușite ce l-au cuprins.

image

Când la mica fabrică de care se îngrijește Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, iar frustrările, conflictele și pulsiunile ies la suprafață. Regizat de Cristian Mungiu, R.M.N. este o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

Biografia lui Fassbinder

Este anul 1967. Rainer Werner Fassbinder năvăleşte pe scena unui mic teatru progresist din München şi acaparează întreaga producţie. Nimeni n-ar fi crezut atunci că rebelul de doar 22 de ani avea să devină unul din cei mai importanţi regizori germani. În ciuda unor eşecuri timpurii, multe dintre filmele sale se vor lansa la cele mai renumite festivaluri din lume, polarizând publicul, critica şi comunitatea de cineaşti. Perspectiva radicală şi autoexplorarea, ca şi obsesia sa pentru dragoste, l-au transformat într-unul dintre cei mai fascinanţi regizori. Filmul Enfant Terrible îi arată povestea.

Elvis Presley

(La cinema din 24 iunie)

Viața lui Elvis (Austin Butler) este văzută prin prisma relației sale complicate cu managerul său enigmatic, colonelul Tom Parker (Tom Hanks). Povestit din perspectiva lui Parker, filmul Elvis se adâncește în dinamica relației complexe dintre cei doi, care se întinde pe o perioadă de peste 20 de ani, de la ascensiunea lui Presley până la vedeta fără precedent care a schimbat cursul istoriei, pe fundalul peisajului cultural în evoluție.

În centrul acestei călătorii se află unul dintre oamenii importanți și influenți din viața artistului, Priscilla Presley (Olivia DeJonge). Butler, cunoscut anterior pentru rolul lui Tex Watson din Once Upon a Time In Hollywood al lui Quentin Tarantino, cântă el însuși melodiile din prima jumătate a erei de faimă a lui Elvis.

Articolul a fost publicat în numărul 245 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 iunie - 14 iulie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum