image

De văzut în luna iunie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 21 iunie 2023

Începeți vacanța de vară cu relaxare, dar și informare, la cinema, online sau la televizor. Iată recomandările redacției pentru filme și documentare de inspirație istorică:

Secretele lui Hitler

History Channel | joia, la ora 22:00

Seria documentară Viața sexuală secretă a lui Hitler scoate la iveală zvonurile, teoriile și relatările controversate despre psihologia sexuală a lui Adolf Hitler.

Specialiștii aprofundează viața sa privată: de la incest la hărțuirea femeilor în tinerețe, apoi de la masochism la crimă, pe măsură ce  încerca să-și ascundă trecutul sexual.

Lumea interlopă

History Channel | lunea, începând cu 26 iunie, de la ora 22:00

Un vânător de recompense legendar își urmărește cele mai mari ținte de până acum într-un reality-show palpitant: Vânătorii de recompense. FBI, șerifii federali și fiecare stat din SUA au listele lor cu cei mai căutați oameni, iar Duane „The Dog” Chapman alege nume din fiecare dintre ele pentru a face propria listă.

image

După ce soția sa este diagnosticată cu cancer în fază terminală, Dog decide să iasă la pensie în încercarea de a o ajuta să o trateze pe Beth cu singurul lucru care știe că o va face să se simtă mai bine: aducerea fugarilor în fața justiției.

La începutul fiecărui episod, Dog, membrii familiei sale și echipa sa feroce de vânători, cunoscută sub numele „duzina de ticăloși”, aleg un infractor în libertate drept următoarea lor țintă și încep vânătoarea. Este o urmărire care i-ar putea duce pe vânătorii de recompense în întreaga lume, lucrând cot la cot cu agențiile specializate, pentru a aduce fugarul în fața justiției.

Istoria întunecată a comorilor

Viasat History | joia, de la ora 22:00

Unele dintre cele mai mari comori ale omenirii, venerate și temute timp de secole întregi, au o istorie întunecată, căci cei care le-au creat au fost atinși de nebunie sau de nefericire, iar cei care le-au găsit și le-au păstrat au fost loviți de boli, nenorociri și moarte.

În această serie palpitantă, spectatorii sunt invitați să străbată lumea pe urmele unora dintre cele mai cunoscute comori, de la mormântul lui Tutankhamon și Armata de Teracotă până la diamantul Hope și Camera de Chihlimbar.

În Comori blestemate, poveștile lor sunt spuse prin intermediul unor interviuri cu experți de top, care încearcă să descifreze misterele acestor obiecte uimitoare, parcă menite să aibă o soartă nefastă.

Reginele Egiptului

Viasat History | vinerea, de la ora 22:00

Celebra Cleopatra a fost doar una dintr-un lung șir de regine ale Egiptului, ale căror domnii se întind pe mai bine de 3000 de ani. Pornind de la cele mai recente cercetări și descoperiri, seria Reginele Egiptului Antic prezintă trei mari regine, unele dintre cele mai enigmatice și mai fascinante personaje ale acestei civilizații remarcabile.

image

În primul episod, aflăm povestea reginei Tiye, care a atins culmi amețitoare în urmă cu 3300 de ani. Al doilea episod relatează istoria șocantă a Cleopatrei a II-a, o predecesoare a celebrei Cleopatra a VII-a, iar al treilea episod dezvăluie povestea neștiută a Cleopatrei Selene, fiica reginei Cleopatra a VII-a.

După ce părinții ei s-au sinucis, și-a recăpătat averea și în final a devenit una dintre cele mai mari regine ale Africii.

Imperiul culorii

LA CINEMA

Câștigând simpatia papilor și împăraților cu lucrările sale emblematice, revoluționare, Tițian (1490-1576) este unul dintre artiștii ce simbolizează Renașterea. Un talent extraordinar și un antreprenor strălucit, inovator atât în lucrările sale, cât și în comercializarea acestora, el a devenit în scurt timp pictorul oficial al Republicii Venețiene, dar și un artist imens, căutat de cele mai bogate și faimoase Curți din Europa.

Se spune că Împăratul Carol Quintul admira atât de mult arta sa, încât – în timp ce îi poza – s-a aplecat să ridice pensula care îi căzuse pictorului din mână, zicând: „Tițian este demn să fie slujit de un Cezar; suntem în posesia mai multor principate, dar avem un singur Tițian”. Documentarul Tițian.

image

Imperiul culorii cartografiază viața și opera sa. Experți internaționali, critici și artiști descriu faptele istorice, stilul, temperamentul și ambițiile lui, dar și Veneția, care a reprezentat pentru Tițian fundamentul „imperiului culorii”.

În lumea copiilor

LA CINEMA

Luna copiilor este o perioadă bună pentru mersul la cinema cu familia, la un film cu și despre copii. Din mintea copiilor este format din șapte povești distincte, cu personaje diferite, dar care au o temă comună: realitatea cu care un copil se confruntă zilnic și imaginația prea bogată uneori, greu de ținut în frâu.

Poveștile despre dragoste, dezamăgire, răzbunare, frică sau prietenie sunt pline de momente comice sau, după caz, presărate cu lacrimi și cu schimbări majore de la un moment la altul, așa cum se întâmplă frecvent în copilărie și adolescență. Toate apar pentru a-i împinge pe eroi pe buza prăpastiei, spre incontestabila schimbare și evoluție.

Filmul este regizat de Camelia Popa.

Fascinația naturii

ONLINE, PE NETFLIX 

În fiecare moment, pe Pământ, miliarde de animale sunt în mișcare. Folosind o cinematografie spectaculoasă și inovatoare, documentarul Planeta noastră II ne arată de ce și cum migrează animalele, oferind unele dintre cele mai dramatice și captivante povești din lumea naturală.

image

Prima producție Planeta noastră a câștigat două premii Emmy în 2019: pentru cel mai bun documentar și cel mai bun narator (Sir David Attenborough).

Sirenele profesioniste

ONLINE, PE NETFLIX

Știați că pasiunea oamenilor pentru înot (în costum de sirenă) s-a transformat într-o industrie de o jumătate de miliard de dolari? Serialul documentar Sirenele: o industrie turistică în pericol prezintă lumea concursurilor, audițiilor, sesiunilor foto și spectacolelor cu sirene.

Textul a fost publicat în numărul 257 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 iunie - 14 iulie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!