image

De văzut în luna ianuarie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 21 ianuarie 2024

Lunile reci sunt perioada potrivită pentru a te pune la punct cu cele mai noi filme și documentare. Iată recomandările redacției pentru începutul de an:

Istoria Ferrari

La cinema

Este vara anului 1957. Dincolo de spectacolul de Formula 1, fostul pilot Enzo Ferrari este în plină criză. În urmă cu zece ani, împreună cu soția sa, Laura, a construit o fabrică de la zero; acum se află în pragul falimentului. Căsnicia lor a fost afectată de moartea unuia dintre fii, Dino, cu un an mai devreme, și de acceptarea relației celui de-al doilea fiu, Piero, cu Lina Lardi.

Între timp, pasiunea sa pentru victorie îl determină să mizeze pe o singură cursă periculoasă de 1.000 de mile prin Italia: Mille Miglia.

Drama biografică Ferrari este regizată de Michael Mann.

Localnicii și refugiații

La cinema

The Old Oak este un loc special. Nu numai că este ultimul pub rămas deschis, ci și singurul spațiu public în care oamenii se pot întâlni într-o comunitate minieră cândva înfloritoare, dar care trece prin vremuri grele, după 30 de ani de declin. TJ Ballantyne (Dave Turner), proprietarul, ține cu dinții de el, iar efortul său este pus la încercare când cârciuma devine subiectul unei dispute teritoriale, odată cu sosirea refugiaților sirieni care sunt aduși în sat.

image

O prietenie neașteptată se înfiripă atunci când TJ întâlnește o tânără siriană cu un aparat de fotografiat, Yara (Ebla Mari). Așa ia naștere o dramă emoționantă despre pierdere, frică și dificultatea de a găsi speranță.

Pentru filmul La Stejarul Bătrân, regizorul Ken Loach a fost nominalizat anul trecut la Palme d'Or .

Povestea ISIS, prin ochi de femeie

La cinema

Între lumină și întuneric stă Olfa, o femeie din Tunis, mamă a patru fiice. Pe cele două mai mari le pierde pentru totdeauna. În 2016, devine celebră după ce critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a opri fetele să se alăture ISIS.

În viața privată, își caută propria vină. Regizoarea Kaouther Ben Hania invită actrițe profesioniste să între în rolul fiicelor pierdute și creează o experiență cinematografică unică, ridicând vălul de peste poveștile de viață ale Olfei și ale fiicelor ei.

image

Documentarul Patru fiice este o călătorie intimă despre speranță, rebeliune, violență, traume transgeneraționale, feminitate, familie și iubire.

Bucuriile simple ale vieții

La cinema | DIN 26 IANUARIE

Fiecare zi din viața noastră poate fi perfectă, dacă vedem micile bucurii care ne înconjoară. Asta ne arată Hirayama, un om pe deplin mulțumit cu viața sa simplă ca îngrijitor al toaletelor din Tokio.

În afara rutinei sale riguroase de zi cu zi, se bucură de muzică și de literatură. Iubește copacii și uneori îi fotografiază. Însă o serie de întâmplări neașteptate vor dezvălui treptat mai multe despre trecutul său...

Zile perfecte este o odă adusă bucuriilor și plăcerilor simple, regizată de Wim Wenders.

Aurul pierdut

Viasat History | premiera joi, 18 ianuarie, la ora 22:00

Seria Blestemul aurului pierdut  ne dezvăluie zona periculoasă din Pacificul de Nord-Vest, fenomenele meteo dezlănțuite, versanții abrupți și un blestem mortal, legat de o mină de aur legendară, de mult pierdută.

Prin peșteri ascunse, artefacte miniere spaniole, hărți străvechi, inscripții misterioase, situri funerare înghețate și vechi mine părăsite, fiecare episod îi urmărește pe membrii echipei de exploratori examinând noi indicii care îi vor conduce pe piste neprevăzute.

image

Prin cunoștințe lor unice și cu ajutorul noilor tehnologii, ei scot la lumină secrete adânc îngropate într-unele dintre cele mai sălbatice regiuni din America de Nord. 

Crime misterioase

Crime+Investigation | premiera marți, 23 ianuarie, la ora 23:00 

Seria de 10 episoade Crime misterioase ale secolului XXI folosește materiale de arhivă autentice pentru a spune povești polițiste cu adevărat captivante.

Folosind fotografii din arhive personale, postări pe rețelele de socializare, mesaje text, e-mailuri și alte urme digitale, emisiunea va dezvălui cele mai șocante crime din trecutul recent – crime care ar putea fi rezolvate doar cu ajutorul tehnologiei secolului XXI.

image

Comemorarea Holocaustului

Viasat History | sâmbătă, 27 ianuarie, la ora 22:00

Lagărul de la Auschwitz a fost eliberat pe 27 ianuarie 1945. Această dată a devenit Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului și va fi marcată prin trei documentare reprezentative. Auschwitz: Omul din interior spune povestea ofițerului polonez Witold Pilecki, cofondator al Armatei Secrete a Poloniei, care s-a oferit voluntar să cadă prizonier, ca să se poată infiltra în lagărul de la Auschwitz.

Rapoartele lui, care au ajuns la Aliații occidentali, au fost primul contact al lumii exterioare cu viața din interiorul lagărului. Vom afla despre dovezi care au fost colectate și ascunse ani de zile, în Rezistența de la Mauthausen mulțumită unor oameni din acel lagăr care și-au riscat viața făcând acele lucruri; 2000 de fotografii cu și despre lagăr au supraviețuit până în zilele noastre.

image

În Nürnberg: Procesul naziștilor este prezentat Procesul de la Nürnberg, un eveniment care a marcat nașterea ideii de drepturi ale omului și ne-a reamintit de consecințele pe care le pot avea opresiunea, dezbinarea și ura.

Frumusețea oceanelor

Viasat Nature | duminica, la ora 21:00

Blocul tematic Duminica oceanelor ne invită în Nordul Arctic, să descoperim balenele ucigașe și Dorsala Atlantică (cel mai lung lanț muntos submarin de pe Pământ), în largul golfului Monterey Bay (unde se întâlnesc cele mai spectaculoase specii marine din lume) și apoi în Pacific, cel mai mare ocean de pe glob, un mediu plin de specii diverse de la un țărm la altul.

Textul a fost publicat în numărul 264 al revistei „Historia” (revista:264), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 ianuarie - 14 februarie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum