DE VĂZUT/ Filme, documentare, seriale în iunie-iulie 2020
De la soldat la președinte
HISTORY
3-5 iulie, ora 20:00
Docudrama Washington ne poartă pe tărâmul american al secolului al XVIII-lea pentru a urmări povestea, de la începuturi, a primului președinte al Statelor Unite ale Americii. Miniseria de trei episoade – „Loialul slujitor”, „Comandantul rebel” și „Părintele fondator” – ne dezvăluie, treptat, personalitatea marcantă a lui George Washington, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din istoria politicii. Pelicula se bazează atât pe reconstituire istorică, cât și pe comentariile și pe analiza fostului președinte american Bill Clinton și pe ale fostului secretar de stat Colin Powell. Veridicitatea este oferită deopotrivă de istorici și de biografi, printre care și câștigătoarea Premiului Pulitzer, Kearns Goodwin.
Să nu fiți mirați dacă anumite locuri sau clădiri vă par cunoscute! Nu este un sentiment de déjà vu, ci faptul că multe dintre scene au fost filmate în România. Chiar și victoria celebră de la Saratoga sau uciderea lui Jumonville au fost reconstituite pe câmpurile de la Călugăreni.
Washington este o peliculă inspirațională, este povestea unui lider care a dat poporului său ceva ce nimeni altcineva nu dăduse până atunci: puterea de a alege.
Scrisul, ca artă de a fi
HBO
20 iunie, ora 14:45
Online pe HBO GO
Povestea lui Colette este povestea romantică și dramatică, totodată, a femeii-scriitoare. Când Proust a murit, francezii au catalogat-o cel mai talentat scriitor în viață – mulți au susținut că ea îi putea lua cu ușurință locul chiar și în timpul vieții, însă marele dezavantaj era acela că se născuse femeie. Colette a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Literatură – și, cu toate că i-a fost refuzată o înmormântare catolică (deoarece era divorțată), a fost prima scriitoare franceză căreia i-au fost organizate funeraliile de către stat.
Colette a avut o viață plină de dragoste, de traume, de loialitate, de înșelăciune. A fost o fire liberă și totodată o conservatoare. E considerată de mulți un simbol al feminismului, însă despre sufragete ea spunea că sunt iritante. În primul său roman autobiografic, Claudine la școală, spunea despre mult mai tânăra Colette că este „o fetiță uimitoare cu cozi lungi ca niște pitoni adormiți”. Despre femeia și scriitoarea Colette, în oglindă, în pelicula care îi poartă numele.
A reuși.
Online pe Netflix
Destinul ei, pe cât de simplu îl putem rezuma, pe atât a fost de complicat: s-a născut într-o familie de sclavi, dar a reușit să ajungă prima femeie milionară din istoria Statelor Unite ale Americii. Sarah Breedlove, cunoscută sub numele de Madam C.J. Walker, s-a născut în 1867, la patru ani distanță de la Proclamația de emancipare a sclavilor negri dată de președintele american Abraham Lincoln. A fost, așadar, primul copil liber al familiei. Viața însă nu i-a rezervat nimic bun, dar a muncit și a câștigat.
A rămas orfană și a fost nevoită să se mărite pentru a putea scăpa de abuzurile la care o supunea cumnatul ei. După ce soțul ei moare și se desparte de cel de-al doilea, Walker s-a mutat în Saint Louis, unde locuiau frații ei. A spălat vase, a curățat restaurante și, în cele din urmă, s-a angajat ca vânzătoare de produse cosmetice pentru păr, mânată de eterna problemă a multor femei cu părul greu de întreținut. De la noua companie, dar și de la frații ei frizeri, a învățat și a pus în practică: la 37 de ani şi-a deschis propria afacere cu acest tip de cosmetice. Pentru noul brand a rămas cu numele celui de-al treilea soț, C.J. Walker, iar apelativul madame l-a „furat” de la pionierele industriei de frumusețe din Franța.
Cum a reușit de aici să devină prima milionară a Americii, într-o lume în care ura rasială decidea soarta oamenilor, rămâne să aflați din miniseria Self Made, disponibilă online pe Netflix.
Spioni sau martiri?
Online pe HBO GO
În 1953, Julius și Ethel Rosenberg au fost executați prin electrocutare de către guvernul american, fiind acuzați că ar fi vândut secrete nucleare către Uniunea Sovietică. Cei doi copii ai lor, Michael și Robert, au rămas orfani și toate rudele au refuzat să îi adopte. Toată viața lor băieții au susținut că părinții lor au fost nevinovați și că totul s-a petrecut din cauza paranoii specifice Războiului Rece. Astăzi, ei au rămas în memoria colectivă, însă sub nume diferite: pentru unii, trădători, pentru alții, eroi.
Filmul Moștenitorul unei execuții: povestea nepoatei, disponibil pe HBO GO, este o cronică personală realizată de către Ivy Meeropol, regizoare și nepoata celor doi. Imagini de arhivă, fotografii, obiecte personale și conversații sensibile cu tatăl ei, Michael, și cu unchiul Robert aduc poveștii mult mediatizate în anii ’50-’60 o perspectivă intimă și emoționantă.