DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada iulie - august 2020
Memoriile unei prințese
Prinții și prințesele încă mai există. Și există laolaltă cu tot bagajul trecutului, dinastiei, neamului din care se trag. Așa și Olga Romanoff. Ea este fiica prințului Andrei Romanov, nepot al ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea. Deși s-a născut în Anglia, întreaga viață i-a stat în umbra dinastiei rusești – „în certificatul de naștere, ocupația tatei declarată este de prinț al Rusiei”, scrie Olga. În volumul său de amintiri, ea își povestește întreaga viață, dar mai ales redă cu autenticitate toate poveștile spuse de tatăl ei – și vă dați seama ce savuroase sunt, având în vedere că prințul Andrei era văr, prieten și companion de joacă al copiilor țarului.
Olga povestește, ca o adevărată Romanov, cum a reușit familia ei să scape din mâinile bolșevicilor, ce fel de persoană era țarina Alexandra și de ce credea tatăl ei (ca mulți alții) că Rasputin avea puteri tămăduitoare. Cartea însă nu este doar o înșiruire de amintiri din vremuri îndepărtate, ci și un manual de supraviețuire al unei persoane cu sânge albastru în era modernă – o luptă continuă între păstrarea identității trecutului și adaptarea la prezent.
Autor: Olga Romanoff, Coryne Hall
Editura: Humanitas
Număr pagini: 252
www.libhumanitas.ro
Un laudatio adus modei
„Ascultați! Vă voi spune o poveste despre modă și despre politică. Și, bineînțeles, despre iubire. Cele trei elemente primare, precum culorile primare”. Iată cum își începe cartea Jeanne Mackin, un îndemn greu de ignorat. Suntem la Paris, la finalul anilor ’30, și lupta pentru supremație se dă între Coco Chanel și Elsa Schiaparelli, între clasic și îndrăzneț, între eleganță și nonconformism. Un volum elegant, dinamic, fin ca o briză, numai bun de citit în serile de vară. Și, la urma urmei, ce nu ar putea să nu-ți placă într-o carte atent documentată despre două dintre zeițele modei?
Cea mai frumoasă recenzie o primește de la autoarea cărții Park Avenue Summer, Rennee Rosen: „În vreme ce Hitler și naziștii devin din ce în ce mai puternici, iar omenirea se pregătește de război, Elsa Schiaparelli și Coco Chanel, ale căror opinii politice diferă la fel de mult ca stilul vestimentar pe care îl propun clientelor, duc propria bătălie. [...] Jeanne Mackin îl însoțește pe cititor într-o călătorie captivantă, plină de descrieri atât de vii ale hainelor despre care se vorbește, încât ai senzația că le vezi sărind din pagină. Splendid istorisită, având la bază o cercetare minuțioasă, povestea Rivalelor este o lectură obligatorie”.
Autor: Jeanne Mackin
Editura: Corint
Număr de pagini: 448
www.edituracorint.ro
Fiecare escrocherie are escrocul ei
Despre șarlatani și escroci ştie toată lumea încă din cele mai vechi timpuri. Am putea spune că prima escrocherie este cea a diavolului în grădina Edenului? Posibil. Cert este că de-a lungul timpului escrocheriile s-au mai cernut, iar multe dintre ele – adevărate capodopere, am putea spune – au rămas cunoscute în întreaga lume, având ecouri uriașe. Spre exemplu, celebra afacere „Colierul reginei”, care a avut un aport important la căderea monarhiei franceze. Sau, cine nu a auzit de Carlo Ponzi și faimoasa lui piramidă? În cartea de față, astfel de escrocherii sunt luate la mână și disecate: Cum au reușit?
Autor: Christian Chavagneux
Editura: Polirom
Număr de pagini: 416
www.polirom.ro
Tratat antic de actualitate
Învățăturile lui Sun Tzu, general de rang înalt și strateg, sunt cunoscute în întreaga lume, mai ales prin prisma victoriilor pe care le-a avut pe câmpul de luptă. Cele 13 capitole scrise în China secolului al VI-lea sunt biblia oricărui lider de astăzi. „USA Today” scrie: „Arta războiului, alături de Principele lui Machiavelli ar trebui să se afle în lista de lecturi obligatorii pentru cei aflați la conducere”. Abordarea inteligentă a oricărui conflict este un principiu de bază de la care a pornit cartea maestrului chinez.
Autor: Sun Tzu
Editura: Litera
Număr de pagini: 128
www.litera.ro
Acest text a apărut în numărul 222 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 iulie - 14 august 2020 la orice punct de distribuție a presei (Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital, pe platforma paydemic.com