DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada august   septembrie 2020 jpeg

DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada august - septembrie 2020

­čôü Carte
­čŚô´ŞĆ 4 septembrie 2020

Cleopatra, o regin─â ├«n istoria faraonilor 

S-a vorbit despre personalitatea sa, despre familia sa, despre influen╚Ťa sa. Dar cel mai mult s-a vorbit despre frumuse╚Ťea ei. S-a scris despre culise, despre tr─âd─âri, despre alian╚Ťe. Prea pu╚Ťin ├«ns─â despre cine a fost cu adev─ârat Cleopatra, ultima regin─â a Egiptului. A tr─âit doar 39 de ani, dar via╚Ťa i-a fost plin─â. Cleopatra a fost un strateg ╚Öi un diplomat des─âv├ór╚Öit ÔÇô a avut ├«ntreaga lume antic─â la picioare. Portretizat─â drept o femeie frumoas─â ╚Öi puternic─â, Cleopatra a r─âmas cunoscut─â mai mult pentru pove╚Ötile sale de dragoste dec├ót pentru reu╚Öitele politice. E adev─ârat, s-a iubit cu doi dintre cei mai puternici lideri ai Romei Antice: Iulius Caesar ╚Öi Marcus Antonius. ├Äncercarea de a fonda un imperiu puternic ÔÇô ╚Öi, mai degrab─â spus, de a amesteca afacerile cu pl─âcerile ÔÇô i-a adus sf├ór╚Öitul. ╚śi pe c├ót de legendar─â i-a fost via╚Ťa, pe at├ót de legendar─â i-a fost ╚Öi moartea.  


cleopatra jpg jpeg

Stacy Schiff, c├ó╚Ötig─âtoare a numeroase premii, printre care ╚Öi prestigiosul Pulitzer, este o biograf─â care ├«ndr─âzne╚Öte s─â intre ├«n via╚Ťa adev─ârat─â a Cleopatrei ╚Öi s─â separe fic╚Ťiunea de realitate. Asta nu ├«nseamn─â c─â firul narativ al reginei Egiptului este mai pu╚Ťin interesant sau palpitant ÔÇô dimpotriv─â.  

Cleopatra. Via╚Ťa ultimei regine a Egiptului 

Autoare: Stacy Schiff 

Editura: Litera 

Num─âr de pagini: 432 

www.litera.ro 

Criminal contrafactual 

Dallas, 22 noiembrie 1963. Trei focuri de arm─â. Cel mai iubit pre╚Öedinte american, John F. Kennedy, e mort. Jake Epping este un profesor de englez─â la un liceu dintr-un or─â╚Öel din Maine. El afl─â c─â magazia din restaurantul prietenului s─âu Al este o ÔÇ×vizuin─â de iepureÔÇť care te poate duce ├«n trecut ╚Öi astfel el decide s─â ├«mpiedice cea mai mare tragedie din istoria Statelor Unite ale Americii.  


jfk jpg jpeg

├Än istoria contrafactual─â, alegerile sunt prioritare destinului. ┼×i, ├«n cazul de fa╚Ť─â, prioritar este singuraticul Lee Harvey Oswald. Afl─â, oare, cititorul ce s-ar fi ales de America, chiar ╚Öi de ├«ntreaga lume, dac─â JFK nu ar fi fost asasinat? Este doar un exerci╚Ťiu de imagina╚Ťie, dar care pune ├«ntreaga istorie pe jar. 

JFK 22.11.63 

Autor: Stephen King 

Editura: Nemira 

Num─âr de pagini: 720 

www.nemira.ro   

Istoria ascuns─â printre ghe╚Ťari 

Un cercet─âtor geolog ╚Öi un fotograf profesionist refac drumul c─âtre Antarctica str─âb─âtut de Emil Racovi╚Ť─â la bordul navei Belgica ÔÇô un traseu de la finalul secolului al XIX-lea ref─âcut dup─â mai bine de un secol. Dac─â nici asta nu e o aventur─â, atunci spune╚Ťi voi ce e. Cartea de fa╚Ť─â este un reportaj ╚Öi totodat─â un omagiu savantului ╚Öi p─ârintelui biospeologiei. ÔÇ×R─âsfoind filele acestui volum ve╚Ťi vedea imagini str─âlucitoare, cu z─âpezi imaculate ╚Öi ghe╚Ťuri de cristal, al─âturi de fotografii ├«n care personajul principal este ├«ntunericul ce ├«nv─âluie fantomele minerale ale lumii subterane. Orizontul antarctic nem─ârginit alterneaz─â cu cotloanele cioplite de ape ├«n calcar. ├Äntre aceste coordonate s-a ├«mplinit destinul lui Emil Racovi╚Ť─âÔÇŁ, scrie Cristian Lascu, unul dintre aventurieri. 


Din Antarctica la Scarisoara jpg jpeg

Din Antarctica la Sc─âri╚Öoara. Pe urmele lui Emil Racovi╚Ť─â 
Autori: Cristian Lascu, Helmut Ignat 
Editura: Humanitas 
Num─âr de pagini: 160 

Senza╚Ťii tari ├«n Al Treilea Reich 

Una dintre regulile de baz─â ale celui de-al Treilea Reich era puritatea ÔÇô fizic─â ╚Öi moral─â. Cu toate acestea, Germania nazist─â era suprasaturat─â de droguri. Paradox sau ipocrizie? ├Än perioada interbelic─â, nem╚Ťii erau lideri pe pia╚Ťa farmaceutic─â: de la cocain─â la opioide, dar mai ales metamfetamin─â. Acest din urm─â drog sedusese ├«ntreaga popula╚Ťie: era consumat de la gospodine ╚Öi muncitori p├ón─â la militari ╚Öi medici. Cei care primeau ra╚Ťii constante de metamfetamin─â erau solda╚Ťii ÔÇô doza ÔÇ×regulamentar─âÔÇŁ care le stimula energia ╚Öi capacitatea de concentrare. Din acest motiv se spune c─â f─âr─â metamfetamin─â Blitzkriegul nu ar fi func╚Ťionat. ÔÇ×Punctele-forte ale scrierii lui Ohler nu sunt doar vasta colec╚Ťie de documente rare pe care le scoate la iveal─â sau imaginile de arhiv─â cu care ├«╚Öi ├«nso╚Ťe╚Öte textul, ci ╚Öi modul magistral ├«n care ├«╚Öi descrie personajele, [ÔÇŽ] surprinz├ónd toate nuan╚Ťele pateticei dependen╚Ťe a lui Hitler de doctorul s─âu, precum ╚Öi intimitatea bizar─â care le-a caracterizat rela╚ŤiaÔÇŁ, arat─â recenzia celor de la ÔÇ×The New York TimesÔÇŁ. 


Nazistii si drogurile 01 jpg jpeg

Nazi╚Ötii ╚Öi drogurile. Senza╚Ťii tari ├«n Al Treilea Reich 
Autor: Norman Ohler 
Editura: Corint 
Num─âr de pagini: 384 
www.edituracorint.ro  

Acest articol a ap─ârut ├«n num─ârul 223 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribu╚Ťie a presei (punctele Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 14 august ÔÇô 14 septembrie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum1 H 223 jpg jpeg