DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada septembrie   octombrie 2020 jpeg

DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada septembrie - octombrie 2020

Frumosul absolut 

Abia ├«n 1900, Fran╚Ťa ╚Öi-a g─âsit lini╚Ötea, ╚Öi-a g─âsit bucuria de a fi. Dramele ╚Öi necazurile interne ╚Öi externe se terminaser─â ÔÇô Afacerea Dreyfus, r─âzboiul franco-prusac ╚Öi Comuna au fost l─âsate ├«n urm─â. Era momentul anilor frumo╚Öi. Era Parisul cel pe care ├«l vis─âm mereu, Parisul elegant, boem, nostalgic. Parisul creativ, cu al s─âu Montmartre. Parisul cu ai s─âi arti╚Öti care au definit frumuse╚Ťea de la sf├ór╚Öitul secolului al XIX-lea ╚Öi ├«nceputul secolului XX: Picasso, Modigliani, Braque, Monet. Parisul pe muzica lui Debussy ╚Öi Satie. ╚śi dac─â ne uit─âm atent prin saloanele de art─â sau la mesele arti╚Ötilor, ├«i g─âsim ╚Öi pe Enescu ┼či Br├óncu╚Öi. 


la belle epoque jpg jpeg

La Belle ├ëpoque. A╚Öa se nume╚Öte vraja care a d─âinuit peste Fran╚Ťa. S-a tr─âit de parc─â nu ar mai fi existat un m├óine ÔÇô ╚Öi era totu╚Öi o intui╚Ťie bun─â, c─âci Marele R─âzboi le-a stricat tuturor petrecerea. Au fost vremurile (cele mai) bune. De ce crede╚Ťi c─â ├«n anii ÔÇÖ20 Proust a plecat ├«n c─âutarea timpului pierdut? 

La Belle ├ëpoque. Amurgul unei lumi 

Autoare: Mary McAuliffe 

Editura: Corint 

Num─âr de pagini: 480 

www.edituracorint.ro 

Scurta via╚Ť─â a dictatorilor 

ÔÇ×Decenii la r├ónd, portretele, afi┼čele, sloganurile, busturile ┼či statuile au fost la mare c─âutare, dar acum tendin┼úa se inversa. Pe mul┼úi, asta iÔÇĹa surprins. Se g├óndeau c─â dictatorii, la fel ca statuile lor, erau de neurnit. P─ârea c─â reu┼čiser─â s─â ajung─â la sufletele oamenilor ┼či c─â le modelaser─â g├óndirea. Pogor├óser─â parc─â o vraj─â peste oameni. Dar nÔÇĹa fost niciodat─â vorba de a┼ča ceva. A fost vorba de fric─â, iar c├ónd frica a disp─ârut, ├«ntregul edificiu sÔÇĹa pr─âbu┼čitÔÇŁ. At├ót de scurt─â este nemurirea unui cult al personalit─â╚Ťii. 

Frank Dik├Âtter ├«i ia la m├ón─â cam pe to╚Ťi dictatorii care au marcat secolul XX: Mussolini, Hitler, Stalin, Mao, Kim Ir Sen, Duvalier, Ceau╚Öescu, Mengistu. Ei sunt piesele unui puzzle bazat pe cercet─âri arhivistice, care, ├«n final, ofer─â cititorului un portret al dictaturii. Cum erau confundate, ├«ntr-un astfel de regim, teroarea cu dragostea, loialitatea cu obedien╚Ťa. Cum era construit─â de la zero o ╚Ťar─â doar cu sloganuri, statui ╚Öi pancarte. Cum manipularea s-a ├«ncoronat regin─â. 

Cum s─â fii dictator. Cultul personalit─â╚Ťii ├«n secolul XX 

Autor: Frank Dik├Âtter 

Editura: Polirom 

Num─âr de pagini: 328  

www.polirom.ro  

Lumea se ├«nv├órte ├«n jurul banilor? 


Povestea banilor jpg jpeg

Cum facem diferen╚Ťa valoric─â dintre o bancnot─â din portofel ╚Öi una de la Monopoly, spre exemplu? Ambele sunt, ├«n fond, doar ni╚Öte h├órtii. De la aceast─â premis─â ├«ncepe s─â fie dezv─âluit universul banilor, ├«nc─â din cele mai vechi timpuri. Lumea financiar─â este mai complicat─â dec├ót simplul circuit al banilor. Ce ├«nseamn─â moneda comun─â, cum este euro? Ne ajut─â sau nu? Dac─â banii au o valoare at├ót de mare, cum de s-a ajuns ca, ├«n anii ÔÇÖ90, ├«n Zimbabwe s─â se tip─âreasc─â at├ót de mul┼úi ├«nc├ót s─â fie folosi╚Ťi ├«n loc de h├órtie igienic─â? 

Povestea banilor 

Autor: Charles Wheelan 

Editura: Humanitas 

Num─âr de pagini: 408 

www.libhumanitas.ro  

La m├óna strategiei 


polirom strategie jpg jpeg

Orice eveniment militar sau politic a fost precedat de o strategie ÔÇô date, analiz─â, plan, decizie. Cum de a fost ├«nfr├ónt Napoleon ├«n Rusia? Ce este ├«n spatele succesului primilor pre╚Öedin╚Ťi americani? Pe ce temelie a ridicat Octavian Imperiul Roman? Marele r─âspuns din spatele tuturor ├«ntreb─ârilor este strategia. Dar, ├«nainte de toate, mentalitatea de ├«nving─âtor este cheia. Cum s-au potrivit conjuncturile istorice cu personalit─â╚Ťile aflate la putere pentru a rezulta strategia c├ó╚Ötig─âtoare? Destinul? Coinciden╚Ťa? 

Autor: John Lewis Gaddis 
Editura: Polirom 
Num─âr de pagini: 321 
www.polirom.ro 

Acest articol a ap─ârut ├«n num─ârul 224 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei (re╚Ťeaua Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 15 septembrie - 14 octombrie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital, pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum


H 224 coperta jpg jpeg