DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada noiembrie   decembrie 2020 png

DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada noiembrie - decembrie 2020

📁 Carte
🗓️ 20 noiembrie 2020

Esențiale asiatice

Deși vorbim despre un continent extrem de populat, în Asia găsim liniștea, pacea, zen-ul. Pare că istoria lor nu poate fi definită și, tocmai de aceea, pildele și învățămintele par că întrec noțiunea timpului și a spațiului. Scrise pe foi de ceai, încrustate pe bambus sau pictate pe porțelan, poveștile și vorbele de duh adunate de la mai multe civilizații asiatice ajung acum la noi, fix ca săgeata arcașului fără arc. Despre ce este vorba? Iată: 

„Ji Chang l-a întrebat pe Gan Ying unde îi este arcul. 

― Arc? Ce arc?, a răspuns bătrânul maestru râzând. Atât timp cât ai nevoie de arc și de săgeată încă tragi cu arcul. Când tragi cu arcul fără arc, nu ai nevoie nici de arc, nici de săgeată. Tocmai atunci, în înaltul cerului se rotea în zbor lin un uliu. Era atât de departe, încât părea a fi doar o sămânţă de susan. Gan Ying l-a privit un timp, apoi l-a ochit, făcând gestul de a pune o săgeată în arc. Numai că nu avea nici arc și nici săgeată. Pe urmă a întins arcul nevăzut la maximum, ca o lună plină, și, deodată, a slobozit săgeata, și ea nevăzută. Fulgerat, uliul nici măcar nu a mai apucat să zvâcnească din aripi și a căzut ca o piatră din cer. Ji Chang a rămas trăsnit. Pentru prima oară a văzut cu ochii lui măiestria desăvârșită a trasului cu arcul”. Aceasta este pilda „arcașul fără arc” – le descoperiţi pe toate celelalte în volumul, ca o bijuterie, publicat de Editura Humanitas.  


Arcasul fara arc jpg jpeg

Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea  

Alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu 

Editura: Humanitas 

Număr de pagini: 304 

www.libhumanitas.ro 


Cea mai puternică legătură 

Gemenele Perla şi Staşa Zagorski împreună cu mama și cu bunicul lor ajung la Auschwitz în 1944. Acolo îi așteaptă groaza, terifiantul, inimaginabilul. Fetele devin parte a experimentului doctorului Mengele, acțiuni înfiorătoare, realizate cu scopuri științifice, care aveau să le schimbe identitatea pentru totdeauna. În timpul unui concert organizat de dr. Mengele, Perla dispare, iar sora ei pleacă să o caute abia după ce Armata Roșie eliberează lagărul, un an mai târziu. Lumea nu mai era așa cum o știa, însă legătura cu sora ei dispărută era la fel de puternică precum în copilărie.  


gemenele de la auschwitz e1603872445659 jpg jpeg

Gemenele de la Auschwitz 

Autor: Affinity Konar

Editura: Litera 

Număr de pagini: 400 

www.litera.ro 


Prima calamitate nevăzută a secolului XX 

Imediat după Marele Război a urmat un mare dezastru: epidemia de gripă spaniolă din anii 1918-1920. A făcut mai multe victime decât cele două războaie mondiale la un loc: peste 100 de milioane de morți. Efectele sale negative nu s-au reflectat doar în acest număr tragic de victime, ci și atât la nivel macro (economie și politică mondială), cât și micro (relații interumane, percepția individuală asupra medicinei și religiei etc.). Mărturii, date, cercetări, statistici, toate sunt adunate la un loc în această carte care subliniază un fapt concret: gripa spaniolă a fost unul dintre cele mai mari dezastre din istoria omenirii.  


gripa spaniola png png

Gripa spaniolă din 1918. Pandemia care a schimbat lumea  

Autor: Laura Spinney, cu o prefață de Adrian Cioroianu 

Editura: Corint  

Număr pagini: 400  

www.edituracorint.ro 

Între cer și pământ 

Războaie, comerț, legende, sfinți, diplomați. Istorie și poveste. Iată capitala umanului și a divinului, cea a greșelii și a iertării: Constantinopol, capitala longevivului Imperiu Bizantin. Peste Constantinopol au venit valuri de populații, de multe ori puternice și agresive, cu armate capabile să distrugă orice împotrivire. Şi se pare că soluția salvatoare a fost de cele mai multe ori abila transformare a dușmanilor în aliați și apoi integrarea lor în imperiu. Și, totuși, cum arată un asemenea imperiu privit din perspectiva capitalei sale? 


constantinopol jpg jpeg

Autor: Jonathan Harris 
Editura: Baroque Books & Arts 
Număr de pagini: 456 
www.baroquebooks.ro 

Acest text a apărut în numărul 226 al revistei Historia, disponibil în perioada 13 noiembrie - 14 decembrie 2020 la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital, pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum