DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada noiembrie   decembrie 2020 png

DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada noiembrie - decembrie 2020

Esen╚Ťiale asiatice

De╚Öi vorbim despre un continent extrem de populat, ├«n Asia g─âsim lini╚Ötea, pacea, zen-ul. Pare c─â istoria lor nu poate fi definit─â ╚Öi, tocmai de aceea, pildele ╚Öi ├«nv─â╚Ť─âmintele par c─â ├«ntrec no╚Ťiunea timpului ╚Öi a spa╚Ťiului. Scrise pe foi de ceai, ├«ncrustate pe bambus sau pictate pe por╚Ťelan, pove╚Ötile ╚Öi vorbele de duh adunate de la mai multe civiliza╚Ťii asiatice ajung acum la noi, fix ca s─âgeata arca╚Öului f─âr─â arc. Despre ce este vorba? Iat─â: 

ÔÇ×Ji Chang l-a ├«ntrebat pe Gan Ying unde ├«i este arcul. 

ÔÇĽ Arc? Ce arc?, a r─âspuns b─âtr├ónul maestru r├óz├ónd. At├ót timp c├ót ai nevoie de arc ╚Öi de s─âgeat─â ├«nc─â tragi cu arcul. C├ónd tragi cu arcul f─âr─â arc, nu ai nevoie nici de arc, nici de s─âgeat─â. Tocmai atunci, ├«n ├«naltul cerului se rotea ├«n zbor lin un uliu. Era at├ót de departe, ├«nc├ót p─ârea a fi doar o s─âm├ón┼ú─â de susan. Gan Ying l-a privit un timp, apoi l-a ochit, f─âc├ónd gestul de a pune o s─âgeat─â ├«n arc. Numai c─â nu avea nici arc ╚Öi nici s─âgeat─â. Pe urm─â a ├«ntins arcul nev─âzut la maximum, ca o lun─â plin─â, ╚Öi, deodat─â, a slobozit s─âgeata, ╚Öi ea nev─âzut─â. Fulgerat, uliul nici m─âcar nu a mai apucat s─â zv├ócneasc─â din aripi ╚Öi a c─âzut ca o piatr─â din cer. Ji Chang a r─âmas tr─âsnit. Pentru prima oar─â a v─âzut cu ochii lui m─âiestria des─âv├ór╚Öit─â a trasului cu arculÔÇŁ. Aceasta este pilda ÔÇ×arca╚Öul f─âr─â arcÔÇŁ ÔÇô le descoperi┼úi pe toate celelalte ├«n volumul, ca o bijuterie, publicat de Editura Humanitas.  


Arcasul fara arc jpg jpeg

Arca╚Öul f─âr─â arc. Pove┼čti, pilde ╚Öi vorbe de duh din China, Japonia ╚Öi Coreea  

Alese, traduse ╚Öi prefa╚Ťate de ╚śtefan Liiceanu 

Editura: Humanitas 

Num─âr de pagini: 304 

www.libhumanitas.ro 


Cea mai puternic─â leg─âtur─â 

Gemenele Perla ┼či Sta┼ča Zagorski ├«mpreun─â cu mama ╚Öi cu bunicul lor ajung la Auschwitz ├«n 1944. Acolo ├«i a╚Öteapt─â groaza, terifiantul, inimaginabilul. Fetele devin parte a experimentului doctorului Mengele, ac╚Ťiuni ├«nfior─âtoare, realizate cu scopuri ╚Ötiin╚Ťifice, care aveau s─â le schimbe identitatea pentru totdeauna. ├Än timpul unui concert organizat de dr. Mengele, Perla dispare, iar sora ei pleac─â s─â o caute abia dup─â ce Armata Ro╚Öie elibereaz─â lag─ârul, un an mai t├órziu. Lumea nu mai era a╚Öa cum o ╚Ötia, ├«ns─â leg─âtura cu sora ei disp─ârut─â era la fel de puternic─â precum ├«n copil─ârie.  


gemenele de la auschwitz e1603872445659 jpg jpeg

Gemenele de la Auschwitz 

Autor: Affinity Konar

Editura: Litera 

Num─âr de pagini: 400 

www.litera.ro 


Prima calamitate nev─âzut─â a secolului XX 

Imediat dup─â Marele R─âzboi a urmat un mare dezastru: epidemia de grip─â spaniol─â din anii 1918-1920. A f─âcut mai multe victime dec├ót cele dou─â r─âzboaie mondiale la un loc: peste 100 de milioane de mor╚Ťi. Efectele sale negative nu s-au reflectat doar ├«n acest num─âr tragic de victime, ci ╚Öi at├ót la nivel macro (economie ╚Öi politic─â mondial─â), c├ót ╚Öi micro (rela╚Ťii interumane, percep╚Ťia individual─â asupra medicinei ╚Öi religiei etc.). M─ârturii, date, cercet─âri, statistici, toate sunt adunate la un loc ├«n aceast─â carte care subliniaz─â un fapt concret: gripa spaniol─â a fost unul dintre cele mai mari dezastre din istoria omenirii.  


gripa spaniola png png

Gripa spaniol─â din 1918. Pandemia care a schimbat lumea  

Autor: Laura Spinney, cu o prefa╚Ť─â de Adrian Cioroianu 

Editura: Corint  

Num─âr pagini: 400  

www.edituracorint.ro 

├Äntre cer ╚Öi p─âm├ónt 

R─âzboaie, comer╚Ť, legende, sfin╚Ťi, diploma╚Ťi. Istorie ╚Öi poveste. Iat─â capitala umanului ╚Öi a divinului, cea a gre╚Öelii ╚Öi a iert─ârii: Constantinopol, capitala longevivului Imperiu Bizantin. Peste Constantinopol au venit valuri de popula╚Ťii, de multe ori puternice ╚Öi agresive, cu armate capabile s─â distrug─â orice ├«mpotrivire. ┼×i se pare c─â solu╚Ťia salvatoare a fost de cele mai multe ori abila transformare a du╚Ömanilor ├«n alia╚Ťi ╚Öi apoi integrarea lor ├«n imperiu. ╚śi, totu╚Öi, cum arat─â un asemenea imperiu privit din perspectiva capitalei sale? 


constantinopol jpg jpeg

Autor: Jonathan Harris 
Editura: Baroque Books & Arts 
Num─âr de pagini: 456 
www.baroquebooks.ro 

Acest text a ap─ârut ├«n num─ârul 226 al revistei Historia, disponibil ├«n perioada 13 noiembrie - 14 decembrie 2020 la toate punctele de distribu╚Ťie a presei (re╚Ťeaua Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii), dar ╚Öi ├«n format digital, pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum