„Copșa Mică 1991-1992. Incursiune în trecut” – expoziție de fotografie la Biblioteca ASTRA Sibiu

„Copșa Mică 1991-1992. Incursiune în trecut” – expoziție de fotografie la Biblioteca ASTRA Sibiu

Biblioteca ASTRA Sibiu găzduiește, în perioada 25 martie - 7 aprilie 2024, expoziția de fotografii „Copșa Mică 1991-1992. Incursiune în trecut”.

Instantaneele sunt realizate de doi fotografi norvegieni - Trond Berge și Svanhild Naterstad, care au locuit în oraș la începutul anilor ’90, în timpul desfășurării un studiu socio-antropologic ce includea și cercetarea populației din localitate. Expoziția aduce în atenția publicului trecutul post-industrial al orașului Copșa Mică din primii ani de libertate, fotografiile devoalând ipostaze ale vieţii sociale și profesionale a locuitorilor, informează un comunicat al Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 25 martie 2024, la ora 17:00, în spațiul American Corner Sibiu situat la etajul 5 al bibliotecii publice sibiene, instituție de cultură care se bucură de susținere financiară din partea Consiliului Județean Sibiu. La evenimentul de deschidere a expoziției vor fi prezenți dl. Daniel-Tudor Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, și dl. Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Orașul industrial Copșa Mică în care existau numeroase fabrici – de negru de fum, acid sulfuric, metale neferoase, materiale plastice – este astăzi cunoscut pentru nivelul ridicat de poluare din perioada comunistă, lucru despre care nu s-a vorbit în mod deschis decât după Revoluție. Șocantă era, mai ales înainte de ’89, preocuparea continuă pentru realizarea producției în detrimentul sănătății muncitorilor și a locuitorilor din zonă. În anii comunismului, în oraș speranţa de viaţă era mai scurtă cu 10 ani decât media pe ţară, iar majoritatea locuitorilor sufereau de saturnism (intoxicație cu plumb). Localitatea a fost nominalizată la categoria orașelor intens poluate cu cadmiu, în raportul “World's Worst Polluted Places” pe anul 2012 al Institutului Blacksmits și Green Cross Elveția.

Copșa Mică de astăzi este departe de orașul tern de acum trei decenii, însă fotografiile celor doi norvegieni, expuse acum la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, rămân o mărturie valoroasă a trecutului învăluit în negru de fum.