Churchill  Elogiu politicii jpeg

Churchill. Elogiu politicii

C─âut─âm speran┼ú─â. Se ofer─â recompens─â. Era mai 1940, iar Fran┼úa ┼či Belgia erau pe punctul de a depune armele ├«n fa┼úa Germaniei naziste. Salvarea se a┼čtepta dinspre Regatul Marii Britanii, condus de un prim-ministru ce avea cancer ├«n faz─â terminal─â, Neville Chamberlain. Britanicii c─âutau un om care s─â schimbe soarta r─âzboiului, care s─â uneasc─â Alia┼úii ┼či s─â distrug─â Axa. Nu a fost prima lor variant─â, dar le-a fost ultima speran┼ú─â: Winston Churchill.

Churchill era tipul politicianului puternic ÔÇô voia s─â ├«l ├«nfrunte pe Hitler, dar, pentru a reu┼či, a fost nevoit s─â ├«┼či ├«nfrunte chiar colegii politicieni. Regizorul Joe Wright aduce publicului via┼úa lui Churchill setat─â temporal ├«n jurul a ceea ce el a numit ÔÇ×the darkest hourÔÇŁ ÔÇô perioada ├«n care nazi┼čtii ├«ngenuncheaser─â ├«ntreaga Europ─â ┼či britanicii r─âm─âseser─â singuri ├«n fa┼úa inamicului. Acel Churchill din camerele ├«ntunecate aflate sub Palatul Westminster, dar ┼či cel din interiorul vilei sale cu vitralii. Un Churchill categoric, care bate cu pumnul ├«n mas─â, dar ┼či un Churchill care nu are ├«ncredere ├«n sine ┼či din defectele c─âruia numai so┼úia sa face calit─â┼úi care mai t├órziu aveau s─â ├«i fie a┼čii din m├ónec─â. Este Winston Churchill cel care, pe 10 mai 1940, a fost numit de c─âtre Regele George al VI-lea prim-ministru.

uiuiuiu JPG jpeg

Ziua decisiv─â [The darkest hour] este o reevaluare a portretului iconic al lui Winston Churchill. Un lider politic ├«n care prea pu┼úini au crezut, dar pe care majoritatea l-a ales; un lider cu specificul umor englezesc, dar care mai mereu p─ârea c─â se afl─â ├«n pragul unei c─âderi nervoase.  

Se pare că 2018 debutează cu un Gary Oldman care este cuprins cu totul de personalitatea politicianului britanic, realizând un rol de excepţie. Pentru a-l vedea pe Churchill, cel pentru care capitularea nu a fost o soluţie, vizionaţi Ziua decisivă, din 19 ianuarie, în cinematografele din toată ţara.