image

Centrul de Cultură "Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului" găzduiește în acest sfârșit de săptămână trei evenimente culturale inedite

Centrul de Cultură "Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului" găzduiește în acest sfârșit de săptămână trei evenimente culturale inedite, la care sunteți invitați cu drag:

La galeria Parter, se va deschide sâmbătă, 04 februarie 2023, expoziția ARTA CONTEMPORANĂ – selecție.

Expoziția aduce în fata publicului o selecție de artiști care au tratat în opera lor teme profunde religioase, filosofice alături de o serie de introspecții în natură, în trăire, în sentiment. Iubirea de natură, dragostea, sacrificiul, credința sunt sentimente nobile, dematerializate și recompuse pe pânză, pe hârtie, în piatră, în lemn și în lut de artiști contemporani români.

image

Vor putea fi admirate opere ale artiștilor: Silviu   Batariuc, Mihai Bejanariu, Dinu Câmpeanu, Dan Constantinescu, Aurel Contras, Simion Crăciun, Casia Csehi, Cristian Dițoiu, Gabriela Pătulea Drăguț, Elena Dumitrescu, Constantin Flondor, Mihail Gavril, Marin Gherasim, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Viorel Grimalschi, Angela Hanc, Matei Lăzărescu, Alexander Litvinov, Dan Mohanu, Carmen Nistorescu, Horea Paștina, Theodora Cernat Pop, Ana Zoe Pop, Dan Palade, Agripa Pantelimon, Ion Pantilie, Vasile Popa, Ana Petrovici Popescu, Silvia Radu, Sorin Scurtulescu, Gheorghe Tiutin, Alexandru Tzipoia, Mihai Țopescu, Laszlo Valovitz, Gheorghe Zărnescu și Victoria Zidaru.

Piesele fac parte din Colecția de Artă Contemporană a Centrului de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, o colecție vie, dinamică, a cărei structură este în permanentă schimbare. 

Expoziția poate fi vizitată în perioada  04 – 26 februarie 2023.

Galeria Cuhnie găzduiește, tot de sâmbătă, de la ora 14.00, expoziția Muzeul Invizibil - instanțe fictive, al cărei concept este semnat de Claudiu Maier.

image

Această expoziție nu este neapărat un act artistic în sensul tradițional, ci mai degrabă un experiment cu scopul de a testa și încerca limitele noilor tehnologii. Arătăm moduri în care Inteligența Artificială poate fi folosită cu scopul de a crea noi forme de expresie artistică și noi opere de artă.

Ce ar putea însemna un "muzeu invizibil"? Cum ar arăta și cum ar putea fi acesta descris și reprezentat?

Am identificat 3 ipostaze ale ideii de "muzeu invizibil"; prima dintre aceste ipostaze fiind aceea a unui muzeu inexistent, imaginar. Un muzeu care nu a existat niciodată fizic și care probabil va avea doar o existență digitală.

Așa a luat naștere expoziția "Muzeul Invizibil - instanțe fictive": cu ajutorul Inteligenței Artificiale am conceput o colecție digitală care cuprinde peste 10000 de obiecte imaginate. Acestea sunt obiecte inspirate din istoria unor culturi și civilizații dispărute sau care poate nici măcar nu au existat; pornim din antichitate și ajungem până la artă modernă și (ultra)contemporană.

Nu vom ști niciodată dacă aceste obiecte au existat vreodată cu adevărat. Totuși, putem spera că vor ajunge să facă parte dintr-un muzeu al viitorului. Bineînțeles, dacă, între timp, nu se vor pierde în infinitul virtual...

Claudiu Maier

În galeria Foișor, publicul poate vizita expoziția Cule - instanțe reale și instanțe fictive ce reunește reunește trei proiecte realizate de către  patru artiști care lucrează cu medii diferite. Aceștia au surprins cu mare grijă măreția și degradarea acestor construcții misterioase care încă se mai găsesc, părăsite în vârfuri de dealuri sau îngrijite și integrate în ansambluri muzeale.

image

Dragoș Andreescu este graphic designer de meserie, fotograf și explorator de patrimoniu în restul timpului. A avut ocazia să observe schimbările survenite asupra culelor, dar și a altor monumente din Oltenia pe parcursul mai multor ani. În desele lui peregrinări de cercetare și explorare le-a fotografiat și ni le-a împărtășit pe paginile "Monumentalist".

Daria Frunză este o tânără absolventă de Arhitectură, pasionată de patrimoniu, interesată și implicată activ în acțiuni de salvare a acestuia. În 2019 a reușit să picteze, direct de la fața locului, în aer liber, 20 de cule. Acestea au fost reunite într-o expoziție personală de pictură pe hârtie manuală, numită simplu "Cule", expoziția fiind prezentată la București și Craiova.

Laurențiu Angheluță este cercetător științific în domeniul patrimoniului, artist 3D și programator web. În 2022 s-a apucat să imagineze și să reconstruiască virtual interiorul culei Cioabă-Chintescu din satul Șiacu, comuna Slivilești, județul Gorj. Cu ajutorul lui Alexandru Popovici (Graphic Software Engineer) va dezvolta o aplicație web interactivă.

Expozițiile vor rămâne deschise publicului până pe data de 26 februarie, putând fi vizitate de marți până duminică, între orele 09:00 și 17:00.

Expozițiile "Muzeul Invizibil - instanțe fictive" și "Cule - instanțe reale și instanțe fictive" fac parte din proiectul "Muzeul Invizibil", proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

INTRARE LIBERĂ!