
București. În căutarea Micului Paris
Editura Vremea are bucuria de a vă invita la întâlnirea cu o carte dedicata Bucureștiului de ieri și de azi. Lansăm albumul București. În căutarea Micului Paris, de Narcis Dorin Ion, al doilea titlu al seriei de autor din cadrul colecțiilor Planeta București, respectiv Aristocărți. Evenimentul va avea loc la Cercul Militar Național, Sala Bizantină, în ziua de 3 aprilie, ora 19:00.

Este un prilej de a reda bucureștenilor dragostea pentru orașul lor, prin prisma unui adevărat ghid culturalo-turistic ce ne apropie nu doar de frumusețea arhitecturală a Capitalei ci și de istoria sa europeană. București.
În căutarea Micului Paris nu este o amăgire, ci o promisiune împlinită prin bogăția informațiilor și prin ilustrațiile inedite – în paginile volumului sălășluiește cu adevărat Micul Paris.În cadrul evenimentului, autorul va fi susținut, în prezentarea cărții, de dna acad. Georgeta Filitti, dna Silvia Colfescu (director Editura Vremea) și domnul prof. dr. arh. Augustin Ioan. „Volumul de față pune accentul pe o perioadă când influența franceză la București era explicită.
Mai mult, în ciuda avatarurilor, a realității dramatice care definește capitala României ca cel mai desfigurat oraș în vreme de pace, a indiferenței autorităților pentru prezervarea valorilor trecutului, ca și a unei legislații încâlcite, acesta a continuat să-și etaleze zestrea arhitectonică făurită între 1860 și 1945.
Sunt anii care i-au adus cognomenul flatant de «Micul Paris». Ghidul datorat lui Narcis Dorin Ion, prin densitatea textului, bogăția informației, frumusețea iconografiei, editat minunat la elitista Casă Vremea, devine un prieten prețios pentru cel care «flanează, în căutarea Micului Paris».” – acad. Georgeta Filitti„Am încercat să redăm istoria modernă a Capitalei văzută prin monumentele sale definitorii. Se îmbină, astfel, o istorie a arhitecturii, a sculpturii, a grădinilor și parcurilor cu cea a mentalităților și moravurilor de altădată.
E o istorie vie, veselă, cum au fost și oamenii care au făcut-o; o istorie în care toată protipendada și boema Bucureștiului se aduna la Capșa sau la Terasa Oteteleșanu, o istorie marcată de aristocrația română ale cărei bogăție și rafinament sunt transpuse în case și palate care și azi ne stârnesc admirația.” – Narcis Dorin Ion
Despre autor
Istoric, muzeograf și cercetător, cu preocupări privind istoria modernă, contemporană și recentă a României, Narcis Dorin Ion este autor a 30 de cărți și a peste 160 de studii și articole de specialitate, pe mai multe domenii de cercetare: istoria elitelor, a arhitecturii rezidențiale (subiect cercetat în premieră, după 1990) și a monumentelor istorice din București și din țară, istoria partidelor politice din România postbelică, istoria Familiei regale a României, culegerea și publicarea unor mărturii privind viața boierimii române și biografiile unor reputați istorici, editarea de însemnări zilnice (jurnalul regelui Carol al II-lea al României, în șase volume) și corespondență istorică. La Editura Vremea, Narcis Dorin Ion a publicat trei volume și lucrează la cel de-al patrulea. Vă așteptăm!