image

Borița, patrimoniu intangibil ceangăesc din Țara Bârsei

Expoziția „Jocul și dansul tradițional din sud-estul Transilvaniei”, deschisă la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, prezintă publicului vizitator patrimoniul material și intangibil de excepție al comunităților din Țara Bârsei, Țara Oltului, zona Bran și zona Rupea, reprezentat de costume tradiționale de sărbătoare, de dansuri și obiceiuri cu rădăcini arhaice, specifice românilor, sașilor și ceangăilor din sud-estul Transilvaniei.

Unul dintre cele mai interesante obiceiuri ale ceangăilor este Borica (Borița-lb. română), un dans ritualic al tinerilor necăsătoriți, ale cărui origini se regăsesc în calendarul anului agricol. Poetul István Zajzoni-Rab consemna în anul 1861 faptul că „atât tinerii, cât și vârstnicii erau foarte entuziasmați când se apropia vremea Boriței. Feciorii satelor, falnici ca brazii, săptămâni de-a rândul era preocupați cu pregătirea obiceiului. Acum însă nimeni nu se mai gândește la acele timpuri luminoase, de voie bună. Obiceiul maghiarilor din Țara Bârsei din perioada fărșangului ..., datorită vechimii și rarității lui a fost dintotdeauna punctul culminant al sărbătorilor populare”. În cadrul acestui ritual se disting mascații care însoțesc ceata de feciori, cunoscuți sub denumirea de „cuci” (kuka în lb. maghiară).

image

Multe alte detalii interesante despre obiceiul Borița veți afla vizitând Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, în Piața Sfatului, nr. 15.

Expoziția „Jocul și dansul tradițional din sud-estul Transilvaniei” este parte a Proiectului „Trad` Europe”, finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Mai multe pentru tine...