Bătălia de la Mohacs, picturǎ de Bertalan Székely (© Wikimedia Commons)

Bătălia de la Mohacs: cum a dispărut Regatul Ungariei

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 22 noiembrie 2024

La 29 august 1526, Europa se cutremura din nou: 73 de ani după căderea Constantinopolului, otomanii făceau încă un pas uriaș spre inima continentului, spulberând pe câmpia de la Mohacs armata unuia dintre cele mai importante state ale vremii, Regatul Maghiar.

Bătălia de la Mohacs este una de anihilare. Cea mai mare parte a elitei regatului cade pe câmpul de luptă, iar în seara aceleiași zile moare înecat și tânărul rege Ludovic, ceea ce duce la un vacuum de putere fără precedent. În această zi fatidică, regatul dispare, efectiv, de pa harta lumii.

Evenimentul are o importanță crucială în istoria jumătății estice a Europei. Timp de 150 de ani, de acum încolo, turcii vor domina zona fără să existe vreo contrapondere. Ungaria e împărțită între Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman. Transilvania devine o perioadă relativ independentă, sub suzeranitate otomană, iar voievozii transilvani încep să-și dispute cu habsburgii dreptul de a moșteni coroana Ungariei.

O consecință imediată a acestei victorii este că sultanul otoman Suleiman Magnificul va porni asupra Vienei, pe care o va și asedia 6 ani mai târziu, în 1532. Este momentul de maximă expansiune a turcilor.

Afectate grav sunt și țările române extracarpatice, pentru că prin schimbarea echilibrului de putere din zonă nu mai are cine să țină în frâu ambițiile otomanilor.

Întreaga poveste a acestei bătălii celebre, în episodul 23 al podcastului „Colecționarul de Istorie“!

O dată cu moartea lui Ludovic, regatul medieval maghiar rămânea fără suveran şi îşi încheia existenţa independentă. Cadavrul regelui a fost căutat și găsit în apropierea locului unde murise. Chiar dacă Regatul ungar, ca întindere teritorială, nu mai exista, instituția monarhică ungară a continuat să existe fără întrerupere, fiind revendicată de arhiducii austrieci și voievozii, apoi principii Transilvaniei, apărând astfel un lung și greu conflict în zonă, finalizat abia la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Habsburgii au pus stăpânire imediat pe vestul și nordul regatului şi au emis pretenţii asupra întregii Ungarii – arhiducele Ferdinand de Habsburg a cerut încă din 8 septembrie nobililor unguri să-i recunoască succesiunea la tron. Centrul ţării a devenit la 1541 pașalâc otoman, după cucerirea Budei din mâinile Habsburgilor, din același an, Transilvania devenind autonomă, sub protectorat otoman.

Avansul otoman a continuat, următoarea ţintă fiind Viena, în 1529 și 1532. De la momentul Mohács 1526 până la 1699, cînd Imperiul Otoman pierde definitiv mare parte a vechiului regat maghiar în favoarea Austriei, zona a reprezentat un focar de conflict permanent între austrieci, otomani și transilvăneni.

Foto sus: Bătălia de la Mohacs, picturǎ de Bertalan Székely (© Wikimedia Commons)