A apărut o carte despre «Basarabeni şi bucovineni în Banat. Povestiri de viaţă»
Smaranda Vultur şi Adrian Onică coordonează o nouă carte-mărturie, un volum de povestiri de viaţă despre destinul basarabenilor şi al bucovinenilor refugiaţi în Banat, în anii 1940 şi 1944.
Cartea Basarabeni şi bucovineni în Banat. Povestiri de viaţă reuneşte transcrierea unor interviuri cutremurătoare ale martorilor unei istorii marcate de războaie, refugii, deplasări forţate de populaţii, teroare şi represiune. În Cuvânt înainte, Smaranda Vultur scrie:„Durerile şi pierderile, nu puţine, risipirile şi rupturile, spaimele şi bucuriile, clipele de răgaz, de tihnă sau de trudă, de mare şansă sau de disperare, de nostalgii nevindecate, de mare zbucium sau resemnare, întâlniri providenţiale sau despărţiri definitive sunt parte a unor povestiri care urmăresc imprevizibilele răsturnări sau reparaţiile tardive la scara mare a timpului istoric sau la cea măsurată cu ritmurile vieţii de zi cu zi ale istoriei personale“.
Igor Caşu, doctor în istorie şi cadru didactic la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova, face o incursiune în istoria plină de lacrimi a Basarabiei, care, împreună cu Bucovina de Nord şi cu Ţinutul Herţei, au fost primele teritorii ale României interbelice ocupate de sovietici la sfârşitul lui iunie 1940. Astfel, 1.122 de persoane au fost arestate în perioada 28 iunie-4 iulie 1940, iar în următoarele luni alte 2.000 de persoane au fost reţinute. Sergiu Mircea Flondor (n. 1930, Cernăuţi, Bucovina de Nord) îi mărturisea lui Adrian Onică într‑un interviu acordat la Timişoara, în mai 2010:„Când a început războiul, m-a impresionat faptul că au bătut clopotele şi cetăţenii care erau pe stradă se opreau, îşi scoteau pălăria şi se închinau, iar alţii se puneau chiar în genunchi“.Basarabeni şi bucovineni în Banat. Povestiri de viaţăCoordonatori:Smaranda Vultur şi Adrian OnicăEditura:Brumar, TimişoaraNumăr pagini:400Preţ:25 lei