George Topîrceanu: poet și fotograf jpeg

George Topîrceanu: poet și fotograf

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Iulian Pruteanu-Is─âcescu

George Top├«rceanu este un nume important al literaturii rom├óne, dar pu┼úini ╚Ötiu c─â reputatul publicist a fost ╚Öi un mare pasionat al fotografiei. Muzeul Na┼úional al Literaturii Rom├óne Ia╚Öi ╚Öi Muzeul ÔÇ×George Top├«rceanuÔÇť Ia╚Öi au onoarea de a de┼úine ├«n patrimoniu mai multe negative ╚Öi fotografii realizate de remarcabilul poet.

George Top├«rceanu (foto sus) s-a n─âscut la Bucure╚Öti, pe 21 martie 1886, ├«n familia lui Ion ╚Öi a Paraschivei Top├«rceanu, n─âscut─â Coma. Originea Top├«rcenilor este transilvan─â, cu r─âd─âcini vechi ├«n Ocna Sibiului, ca ╚Öi a str─âbunicilor din partea mamei, oieri din comitatul S─âli╚Öte. A debutat la v├órsta de 18 ani ├«n nr. 15 din 13 mai 1904 din ÔÇ×Belgia OrientuluiÔÇť, supliment gratuit duminical, cu con┼úinut umoristic, al ziarului ÔÇ×Adev─ârulÔÇť, cu o poezie ├«n gen cupletistic, intitulat─â ÔÇ×M-am pricopsitÔÇť.

Primul s─âu volum de poezii s-a intitulat Parodii originale ╚Öi a ap─ârut ├«n iunie 1916. A ajuns, ├«n scurt timp, scriitorul cel mai iubit de cititori, poetul devenit un ÔÇ×iremediabil ie╚ÖeanÔÇť, cum ├«i pl─âcea s─â spun─â, av├ónd ÔÇ×darul, extrem de rar, s─â plac─â ╚Öi publicului mare ca ╚Öi celor mai rafina┼úi oameni de cultur─âÔÇť1: ÔÇ×George Top├«rceanu este un remarcabil poet liric ╚Öi un mare artist, care ├«n c─âutarea formelor corespunz─âtoare sufletului s─âu se joac─â cu degetul mic pe clapele unui pian, pe care, vr├ónd, le-ar putea mi╚Öca, ├«ntr-o repezit─â ╚Öi furtunoas─â Sonat─âÔÇť2.

ÔÇ×Un miracol al literaturii rom├óneÔÇť 

A r─âmas cunoscut ├«n literatura rom├ón─â prin versurile cuprinse ├«n volumele Parodii originale (patru edi┼úii antume: 1916, 1921, 1927, 1932), Balade vesele ╚Öi triste (patru edi┼úii antume: 1916, 1920, 1928, 1931) ╚Öi Migdale amare. Versuri umoristice ╚Öi fanteziste (dou─â edi┼úii antume: 1928, 1932). A semnat ╚Öi pagini de memorialistic─â ÔÇô Amintiri din luptele de la Turtucaia (1918), ├Än ghiara lor... Amintiri din Bulgaria ╚Öi schi┼úe u╚Öoare (1920), Pirin-Planina. Episoduri tragice ╚Öi comice din captivitate (1936), traduceri ÔÇô W. Shakespeare, Visul unei nop┼úi de var─â (1921), publicistic─â ÔÇô Scrisori f─âr─â adres─â. Proz─â umoristic─â ╚Öi pesimist─â (dou─â edi┼úii antume: 1930, 1934), ╚Öi proz─â ÔÇô Minunile Sf├óntului Sisoe (1934-1938).


Aparatul de fotografiat care i-a apar╚Ťinut lui George Top├«rceanu

apartat foto jpg jpeg

Una dintre cele mai frumoase caracterizări ale moștenirii sale poetice a făcut-o Nichita Stănescu:

ÔÇ×Un miracol al literaturii rom├óne este Top├«rceanu, ├«n ciuda popularit─â┼úii sale false. El este un novator nu ca Arghezi ╚Öi nici ca Blaga, el aduce o ├«nnoire nu a viziunilor cuvintelor, ci chiar a viziunilor. Spiritul poeziilor lui de deschidere, de absen┼ú─â a prejudec─â┼úilor, de ochi de om deschis a doua oar─â dup─â na╚Ötere, este unic ╚Öi m─âre┼ú. El s-a n─âscut cu pu┼úin ├«nainte de a se na╚Öte. De aceea s-a v─âzut n─âsc├óndu-seÔÇť 3 .

Atras ╚Öi de arta fotografiei 

Avea preocup─âri dintre cele mai diverse, colec┼úiona arme, ÔÇ×(...) se pricepea la ╚Öurub─ârii, avea pasiunea mecanismelor de tot felul. (...) Peste tot pe unde a stat avea ateliere pentru inven┼úii ÔÇť4, era pasionat de optic─â ╚Öi de stereoscopie, iar expedi┼úiile v├ón─âtore╚Öti, al─âturi de prietenii Mihail Sadoveanu ╚Öi Demostene Botez, se constituie ├«n ÔÇ×fapte r─âmase de pomin─âÔÇť5. A fost atras ╚Öi de arta fotografiei.


Una dintre fotografiile realizate de George Topîrceanu

George Topirceanu Negativ developat jpg jpeg

├Än patrimoniul Muzeului Na┼úional al Literaturii Rom├óne Ia╚Öi se g─âsesc mai multe negative pe sticl─â ale poetului, m─ârturie a acestei pasiuni: ÔÇ×cea mai mare bucurie era s─â stea ├«n odaia ├«n care-╚Öi adunase c─âr┼úile, pu╚Ötile, pistoalele, floretele, ma╚Öina de scris, aparatele fotografice ╚Öi coliviile cu p─âs─âri de tot felulÔÇť, ├«╚Öi amintea Otilia Cazimir, cea de care l-a legat o prietenie str─âlucit─â ca un ÔÇ×frumos roman de dragosteÔÇť6.

Muzeul ÔÇ×George Top├«rceanuÔÇť din Ia╚Öi


Muzeul Topirceanu MNLR Iasi jpg jpeg

Casa de pe strada Ralet nr. 7, construit─â prin preajma anului 1900, ├«n care a locuit poetul George Top├«rceanu, ├«ntre anii 1932 ╚Öi 1937, a apar┼úinut socrului lui Demostene Botez, colonelul Constantin Vrabie. La 22 iunie 1985, ├«n incinta micu┼úei case ÔÇ×precum un catrenÔÇť a fost inaugurat─â o expozi┼úie permanent─â dedicat─â poetului; cu prilejul evenimentelor organizate cu ocazia centenarului na╚Öterii lui George Top├«rceanu (19-21 martie 1986), aceast─â cas─â a devenit oficial Casa memorial─â ÔÇ×George Top├«rceanuÔÇť, ast─âzi Muzeul ÔÇ×George Top├«rceanuÔÇť.

Din holul de intrare în casă, pașii vizitatorului dau în încăperea, ca o chilie, în care a locuit și a scris poetul, dominată de biroul de lucru pe care se găsesc, într-o reconstituire muzeografică, instrumente de scris (toc, suport pentru toc, călimară, port-sugativă, clește de capsat hârtie, cutie de lemn pictată pentru creioane).


Biroul poetului

Muzeul Topirceanu jpg jpeg

Sunt expuse și alte obiecte care fac trimitere la George Topîrceanu: un barometru, discuri de patefon, aparate de fotografiat și negative pe sticlă, un sfinx și o piramidă în miniatură, pipe ș.a. În bibliotecă se regăsesc ediţii antume și postume ale lui George Topîrceanu și ale prietenilor săi scriitori: Mihail Sadoveanu, Demostene Botez, Otilia Cazimir, precum și exemplare din revistele la care a activat. Atmosfera este completată de inedite piese de artă plastică.

Acest articol a fost publicat în numărul 235 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com.


H 235 01 jpg jpeg

Note: 

1. M. Sevastos, Anul literar, ├«n ÔÇ×Adev─ârul literar ╚Öi artisticÔÇť, anul VII, nr. 265, Bucure╚Öti, 3 ianuarie 1926, p. 3.
2. G. C─âlinescu, G. Top├«rceanu, ├«n ÔÇ×Adev─ârul literar ╚Öi artisticÔÇť, anul XI, nr. 604, Bucure╚Öti, 3 iulie 1932, p. 1.
3. Nichita Stănescu, Fiziologia poeziei. Proză și versuri. 1957-1983. Ediţie îngrijită de Alexandru Condeescu cu acordul autorului, București, 1990, p. 241, 242.
4. Aurel Leon, Conversând despre Topîrceanu, în Amintiri despre G. Topîrceanu. Antologie și prefaţă de Silvia Popescu, Iași, 1987, p. 109.
5. Mihail Sadoveanu, G. Top├«rceanu, ├«n ÔÇ×Carpa┼úiiÔÇť, anul V, nr. 6, Cluj, 15 iunie 1937, p. 145-146.
6. Aurel Leon, Frumosul roman de dragoste dintre Didi ╚Öi Top, ├«n ÔÇ×MonitorulÔÇť, anul IV, nr. 32(789), Ia╚Öi, 10 februarie 1994, p. 5.