Renée Perle, fotografiată de Jacques-Henri Lartigue, circa 1930 (© Rob Corder / Flickr)

Cine a fost primul fotomodel din istorie? Născută la Iași, Renee Perle a revoluţionat lumea modei

Renee Perle, o româncă cu origini evreieşti a devenit primul fotomodel profesionist din istorie în anii 30 ai secolului trecut, la Paris. Numele real al primului fotomodel din lume a fost, de fapt, Renadi Pârlea.

Figura româncei născute la Iaşi, considerată primul fotomodel din istoria omenirii, a inspirat zeci de fotografi şi designeri de renume, de-a lungul timpului.

Născută la Iaşi într-o familie cu origini evreieşti, românca a ajuns la începutul anilor 30 la Paris. Frumuseşea tinerei a propulsat-o în lumea modei. A ajuns model pentru celebrul creator Georges Doeuillet. Drumul spre celebritate i s-a deschis în urma unei întâlniri cu celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue. Se spune că acesta ar fi zărit-o pe stradă şi s-ar fi îndrăgostit fulgerător de ea.

Renee Perle 1904 - 1977

Bruneta înaltă, elegantă care se ascundea sub o pălărie de soare i-a atras atenţia artistului pe loc şi acesta a aleso drept muză pentru fotografii. Cei doi au avut o relaţie care a durat doi ani şi pe care Jacques-Henri Lartigue a amintit-o în memoriile sale drept ” o vacanţă eternă”. Şi-au petrecut aprape doi ani în Sudul Franţei unde iubitul fotograf şi-a imortalizat partenera muză în 341 de fotografii care aveau să facă istorie în modă.

Fotograful nota despre model în jurnal, în perioada relaţiei: “Renée! Este tandră, pasională şi devotată. Peste toate acestea, Renee înseamnă dragoste. Face mereu scene. Este gelozie sau este nebunei? Poate simte nevoia să ne certăm de dragul împăcării.Sunt prea cu picioarele pe pământ, prea spectator şi prea prost actor pentru acest tip de joc pe care Renee vrea să-l jucăm”.

Relaţia celor doi s-a încheiat în 1932 şi despre Renee nu s-a mai ştiut nimic.

”Am lucrat cu multe superbe. Pe lângă ea, toate celelalte păreau ţărănci”, avea să spună fotograful peste ani despre Renee.

Renee Perle

Chiar românca nu a făcut o carieră în modă, cele 341 de fotografii realizate de Lartigue au făcut istorie.

Cadrele realizate de Lartigue cu Renee Perle au ajuns celebre şi s-au vândut la marile case de licitaţii la preţuri piperate. În 6 mai 1999, ”Renee Perle în haină albă” se vindea la casa Sotheby's cu preţul de 4.375 $.

Figura şi fotografiile lui Renee au inspirat de-alungul vremii creatori renumiţi. John Galliano spunea despre primul fotomodel din lume : ”Această pariziană jucăuşă a fost o avangardistă perfectă: purta fie panataloni scurţi, fie evazaţi, încă din 1930 iar mâinile îi erau pline de brăţări!”

Renée Perle

Despre Renee Perle se ştie că a murit în 1977 în zona din Sudul Franţei unde petrecuse doi ani de vacanţă cu fotograful care i-a adus celebritatea.

Sursa: adevarul.ro

Renée Perle, fotografiată de Jacques-Henri Lartigue, circa 1930 (© Rob Corder / Flickr)

Mai multe pentru tine...