Caligula, cel mai nebun împărat din istorie jpeg

Caligula, cel mai nebun împărat din istorie

├Ämp─âratul roman Caligula este un personaj aparte ├«n istoria imperiului Roman. Urcarea sa pe tron a fost v─âzut─â ca izb─âvitoare at├ót de aristocra╚Ťie, c├ót ╚Öi de plebe. Caligula era fiul unui general roman extrem de iubit ╚Öi pre╚Ťuit, Germanicus Claudianus. El fusese crescut departe de tenta┼úiile cur╚Ťilor senatoriale romane, printre legionarii tat─âlui s─âu. De la ace╚Ötia primise ╚Öi porecla de Caligula (Cizmuli╚Ť─â) c├ónd la v├órsta de 3-4 ani tat─âl s─âu l-a ├«mbr─âcat pe t├ón─ârul Gaius, adev─âratul nume al lui Caligula, ├«ntr-o uniform─â de soldat ├«n miniatur─â, inclusiv cu ghete ╚Öi armur─â. 

Din acest motiv mul╚Ťi ├«l vedeau ca pe o adev─ârat─â speran╚Ť─â a Imperiului. Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus (numele ├«ntreg a lui Caligula) ┼či-a ├«nceput scurt─â domnie la doar 25 de ani. Exist─â c├óteva surse de supravie╚Ťuitori de pe timpul domniei lui Caligula, de╚Öi el este descris ca un conduc─âtor nobil ╚Öi moderat ├«n primele ╚Öase luni ale domniei sale. Primele m─âsuri luate p─âreau s─â confirme a╚Ötept─ârile tuturor:reducerea impozitelor, m─ârirea soldelor legionarilor, interzicerea ÔÇ×les majest─â┼úiiÔÇŁ, reinstaurarea jocurilor publice, iertarea tuturor celor acuza┼úi de aceast─â crim─â sau ├«ncercarea de a institui dreptul de vot tuturor cet─â┼úenilor romani. 

O boală misterioasă care-l transformă total pe împărat

Euforia romanilor a durat ├«ns─â mai pu╚Ťin de un an. Dup─â ce timp de aproape 3 s─âpt─âm├óni fusese cuprins de o boal─â misterioas─â, ce-l f─âcuse s─â stea incon┼čtient, ├«┼či reveni ├«ns─â este complet schimbat ├«n atitudine. Uciderea nobililor care ├«n timpul agoniei ├«mp─âratului din exces de zel strigaser─â la c─âp─ât├óiul lui c─â sunt gata s─â-┼či dea via┼úa pentru salvarea ├«mp─âratului, a p─ârut pentru mul╚Ťi o surpriz─â nepl─âcut─â ╚Öi o nebunie de neconceput. De fapt lucrurile sunt mai complicate, iar anxiet─â╚Ťile ╚Öi paranoia lui Caligula, bine mascate multe vreme ├«ncepeau s─â ias─â la iveal─â. 

Desi publicul roman nu ╚Ötia, Caligula a ajuns pe tron ├«n urma unei crime pe care o visa de mul╚Ťi ani-uciderea ├«mp─âratului Tiberius. Motivul este disputat intre istorici. Unii vorbesc de dorinta de r─âzbunare a mortii tat─âlui s─âu, otr─âvit din ordinul ├«mp─âratului, al╚Ťii pun setea de r─âzbunare pe seama copilariei distruse de abuzurile sexuale.

Boala care îl pusese la pat și aproape îl omorâse nu îl afectase fizic, ci l-a făcut să vadă conspiraţii împotrivă sa la fiecare pas.

Caligula începe epurarea

Astfel, au ├«nceput primele epur─âri, prin uciderea sau exilarea celor pe care ├«i vedea ca amenin╚Ť─âri serioase. Printre primii executa╚Ťi a fost v─ârul s─âu, pe Gemellus. Unii spun c─â s-a sinucis, de╚Öi indiciile lui Suetonius arata ca de fapt, Caligula l-a otr─âvit. Nimeni nu mai era ├«n siguran┼ú─â. Senatorii, nobilii, actorii sau oamenii simpli erau ridica┼úi ├«n toiul nop┼úii de g─ârzile pretoriene ┼či tortura┼úi cumplit ├«nainte de a fi uci┼či. Drept compensa┼úie pentru pierderile din Senat, Caligula ├«┼či investe┼čte calul senator cu drepturi depline. Crimele au continuat chiar ╚Öi cu oameni din familia sa. P├ón─â ╚Öi ├«ntre solda╚Ťii legiunilor vedea conspiratori. De exemplu c├ónd vizita o legiune sta╚Ťionat─â pe Rin, a decis decimarea ei de ├«ndat─â, pe motiv c─â solda╚Ťii se r─âzvr─âtiser─â ├«mpotriva tat─âlui s─âu, Germanicus cu 24 de ani ├«nainte.

caligula ii messalina messalina jpg jpeg

Caligula, violatorul incestuos și războinic împotriva oceanului

Autorii antici spun c─â ├«n mai pu┼úin de doi ani, Roma ajunsese aproape de colapsul financiar din pricina politicilor sociale-banchetelor fastuoase, jocurilor de gladiatori ╚Öi tot felul de generozit─â╚Ťi pentru a-╚Öi asigura popularitatea;dar ╚Öi a luxului cur╚Ťii. Unii chiar sus╚Ťin c─â omorurile aveau ca principal scop confiscarea averilor victimelor pentru ca ├«mp─âratul s─â suplineasc─â cheltuielile masive.

De╚Öi ├«n urma a sa au r─âmas c├óteva construc╚Ťii importante ├«n Roma antic─â, este greu de considerat c─â ├«mp─âratul Caligula ar fi avut un plan bine definit ├«n acest sens, chiar dac─â a ordonat ridicarea a noi locuin╚Ťe de lux pentru sine, l─ârgirea unor porturi ╚Öi construirea a dou─â noi apeducte din Roma:Claudia Aqua ╚Öi Anio Novus.

Singurele lucruri cu sens pentru domnia lui Caligula au fost satisfacerea propriilor sale pl─âceri sadice. Pentru acestea a a transformat palatul imperial si Senatul ├«n cea mai mare cas─â de toleran┼ú─â care a existat vreodat─â, iar damele de companie erau so┼úiile ┼či fiicele senatorilor.

caligula jpg jpeg

La unele jocuri de gladiatori, el a ordonat g─ârzilor s─â lase animale s─âlbatice s─â intre ├«ntr-o sec╚Ťiune a amfiteatrului peste publicul de acolo, ca ace╚Ötia s─â fie m├ónca╚Ťi de animale, deoarece era plictisit de ceea ce v─âzuse ├«n arena.

Este cunoscut faptul c─â practica incestul cu surorile sale, Agrippina, Drusilla ╚Öi Livilla, ╚Öi se afi╚Öa ca zeu la multe ceremonii. Ba chiar a cerut ca unele dintre statuiile din templele romane sa fie decapitate, iar ├«n locul capetelor zeit─â╚Ťilor respective s─â fie pus capul s─âu. El pus s─â fie reprezentat ca un zeu soare pe monedele egiptene ╚Öi chiar ╚Öi-a ├«n─âl╚Ťat o statuie la Templul din Ierusalim.

├Än timpul domniei sale, imperiul a anexat Regatului Mauritania, dar Caligula a r─âmas ├«n istorie pentru cucerirea sa fictiv─â a  insulelor britanice. Dup─â o mobilizare exemplar─â, Caligula ├«┼či purta armatele pe ┼ú─ârmul Atlanticului s─â adune scoici ├«n loc s─â treac─â Canalul M├ónecii.

Omorât de garda pretoriană

Sf├ór╚Öitul lui Caligula devenise o chestiune de timp. Aristocra╚Ťia ├«╚Öi dorea eliminarea lui, senatorii la fel, p├ón─â ╚Öi oamenii simpli se s─âturasera de nebuniile lui. ├Än aceste condi╚Ťii la 24 ianuarie 41 d.Hr., Caligula este ├«njunghiat ├«n timp ce se adresa unei trupe de actori despre arta dramatic─â. Aproape 30 de senatori ┼či membri ai g─ârzii pretoriene, ├«n frunde cu comandantul acesteia, ├«┼či implantau pumnalele ├«n cel care avea s─â fie catalogat drept cel mai infam lider al Romei. Trecuser─â doar patru ani de c├ónd acesta fusese numit ├«mp─âratÔÇŽ Asasinii au ├«ncercat s─â lichideze fizic toat─â familia lui Caligula. Au reu╚Öit s─â o omoare pe so╚Ťia lui ╚Öi pe fiica sa,  Julia Drusilla, prin zdrobirea capului de un perete. ├Äns─â garda germanic─â a ├«mp─âratului ├«mprun─â cu solda╚Ťii pretorieni fideli acestuia s-a alertat ╚Öi a reu╚Öit s─â-l salveze pe Claudius, unchiul lui Caligula. Dup─â ce asasinii au fost executa╚Ťi, Claudius, frate mai t├ón─âr al generalului Gemanicus, a fost numit ├«mp─ârat. 

Proclaiming claudius emperor png png