Tânărul învățător-suplinitor Gheorghe Cernea, în mijlocul elevilor săi din Platonești-Ciuc, în anul școlar 1919-1920 (© Muzeul de Etnografie Brașov)

Ziua Învățătorului în perioada interbelică

În perioada interbelică „Ziua Învățătorului” se sărbătorea în 30 iunie, dată ce marca înființarea „Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România”.

Muzeul de Etnografie Brașov publică pe pagina de Facebook a instituției două fotografii din colecția Gheorghe Cernea a Muzeului de Etnografie Brașov.

Prima dintre ele (foto sus) este realizată în anul școlar 1919-1920 și îl surprinde pe tânărul învățător-suplinitor Gheorghe Cernea, în mijlocul elevilor săi din Platonești-Ciuc.

A doua fotografie (foto jos), realizată în jurul anului 1927, îl surprinde pe Gheorghe Cernea (primul din stânga, cu baston), învățător-director în Paloș, în mijlocul unor colegi participanți la o întâlnire a învățătorilor din Județul Târnava Mare.

Gheorghe Cernea (primul din stânga, cu baston), învățător-director în Paloș (© Muzeul de Etnografie Brașov)

Mai multe informații și fotografii referitoare la Gheorghe Cernea puteți descoperi vizitând expoziția „Intelectualul în satul de odinioară: preotul, învățătorul, notarul în Colecția Gheorghe Cernea”, deschisă la Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21A, de miercuri până duminică, între orele 10:00 -18:00.