Văduva Neagră a istoriei
Lucrezia Borgia, fiica nelegitimă a Papei Alexandru al VI‑lea, fiul Papei Callistus III, reprezintă încarnarea conceptului de „Văduva Neagră“. Iubiţii acesteia „se trezeau morţi“ după nopţile necugetate de amor, otrăviţi cu un extract de „Degeţel“ (Digitalis purpurea), pe care Îl turna în băutură dintr‑un inel.
Înclinaţia Lucreziei către incest, corupţie şi crimă i‑a construit imaginea de femeie cu adevărat fatală. Ea a fost model de inspiraţie deopotrivă pentru răufăcători şi pentru artişti. Celebrul pistolar din Vestul sălbatic, Buffalo Bill, chiar si‑a botezat unul dintre pistoale „Lucrezia Borgia“.
După două tentative de mariaj cu Don Cherubino şi mai apoi cu Don Gasparo, Lucrezia s‑a căsătorit în final, în 1493, cu Giovanni Sforza, conte de Cotognola şi vicar de Pesaro, mult mai avut decât rivalii săi. La numai 15 ani, fără măcar a‑şi cunoaşte viitorul soţ, a trebuit să accepte decizia politică luată de tatăl său.Lupta pentru putere între familiile nobililor italieni a făcut ca în 1497, Papa Alexandru al VI‑lea să aranjeze anularea căsătoriei Lucreziei. La acea dată, motivele pentru care Rodrigo hotărâse uniunea celor doi nu mai existau. Familia Sforza pierduse enorm din influenţa sa în urma războiului cu Franţa.
Un colegiu de înalţi prelaţi a expus „impotentia coeundi“ de care se făcea vinovat Giovanni şi a anulat căsătoria. După o nunta discretă, fără fast, Lucrezia a devenit soţia lui Alfonso, fiul ilegitim al lui Alfonso al II‑lea de Napoli, iar în 1499 l‑a născut pe Rodrigo, botezat astfel în onoarea bunicului său, Papa.Acest mariaj a durat mult mai puţin decât primul, Cezar trimiţându‑şi patru dintre oamenii săi de încredere să‑l ucidă pe Alfonso. Acesta a supravieţuit atacului, dar la scurtă vreme Cezar a creat o diversiune la poarta spitalului în care era internat soţul Lucreziei, timp în care unul dintre căpitanii lui l‑a strangulat în pat pe Alfonso.
Fratele Lucreziei dorea o alianţă cu o familie mai puternică, cea a ducilor de Ferrara. La 30 decembrie 1501, Alfonso d’Este, fiul lui Ercole, primul duce de Ferrara, devine cel de-al treilea şi ultimul soţ al Lucreziei. Peste 18 ani, în urma complicaţiilor apărute în timpul naşterii copilului lor, Lucrezia îşi găseşte sfârşitul. Lucrezia Borgia poate fi considerată un simbol al răului. Numărul impresionant de amanţi, care au sfârşit otrăviţi, relaţia ei incestuoasă cu Cezar, la rândul său acuzat de numeroase crime şi de fratricid (l‑a ucis pe fratele său Juan), corupţia şi jocurile politice pe care le‑a iniţiat sau le‑a sprijinit, i‑au câştigat renumele de „cea mai letală femeie“.
Lucrezia îşi ucidea amanţii şi pe cei care o refuzau cu o otravă obţinută din „digitalis purpurea“, plantă numită popular Degeţel. Legenda spune că ar fi purtat veninul într‑un inel cu o montură specială.La 500 de ani după moartea Lucreziei, exponenta pasiunii fără limite, a crimei şi corupţiei, fapte înscrise în cronici, Italia încearcă să‑i dea o imagine nouă, de mamă model şi de soţie exemplară.