Sosirea Misiunii Militare Franceze la București
Pe 3/16 octombrie 1916, la orele prânzului, a sosit, la Gara de Nord, Misiunea Militară Franceză condusă de generalul Henri Mathias Berthelot, fost șef de stat-major al trupelor franceze în bătălia de la Marna.
Generalul francez s-a oprit mai întâi la Periș, unde se afla Marele Cartier General Român, cu factorii de răspundere, militari și civili, ai țării. Conform însemnărilor generalului francez, această primă luare de contact cu oficialii români s-a desfășurat într-o atmosferă încărcată.
„Primul-ministru d. Brătianu – nota Berthelot în memoriile sale – nu-și ascunde decepția și acuză pe față pe generalul Sarrail (responsabil de ofensiva trupelor franceze de la Salonic – n.a.) care n-a făcut nimic pentru a susține intrarea României în război, deși fusese promisă o puternică ofensivă în Macedonia. Mi-e greu să răspund acestor argumente; nu sunt la curent cu promisiunile (făcute - n.a.) și cu angajamentele (luate – n.a.), dar reproșurile mi se par exagerate. Mă limitez a spune că războiul cere sacrificii și că nu-i de așteptat de a se câștiga cu ușurință victorii”.
La discuție a luat parte și generalul Dumitru Iliescu, în calitate de sub-șef al Marelui Cartier General (titularul de drept, generalul Vasile Zottu, fiind în imposibilitatea de a exercita comanda M.C.G. din cauza bolii de care suferea), dar care nu a scos nicio vorbă.
După discuțiile avute cu oficialii români, Berthelot a fost condus cu o mașină, de prim-ministrul român, la hotelul „Athénée Palace”, unde şi-a stabilit provizoriu reședința, în timp ce ceilalți membri ai Misiunii au fost cazați la „Majestic”, pe Calea Victoriei.
Sosirea Misiunii Militare Franceze la București era oază de speranță pentru cei care mai credeau că dezastrul care se prefigura mai putea fi împiedicat. Vasile Th. Cancicov mai nota: „Misiunea Franceză, în frunte cu generalul Berthelot, a sosit azi în Capitală venind din Rusia. Misiunea are peste 25 de ofițeri superiori de Stat-Major. Nu-mi dau seama care va fi rolul lor în România, dar, oricum va fi, sunt bine-veniți. Sperăm chiar că, prin prezența lor în țară, guvernul francez va fi în măsură să cunoască ce ne trebuie, și mai ales când ne va trebui”.
Acest text este un fragment din articolul „Bucureştii în toamna lui 1916. Aşteptând cu teamă ocupaţia”, publicat în numărul 275 al revistei „Historia” (revista:275), disponibil în format digital pe platforma paydemic.
Foto sus: Generalul Henri Berthelot, înconjurat de ofițerii din Misiunea Militară Franceză, sosită în România în toamna lui 1916
Mai multe pentru tine...