Prima pagină a ziarului Universul din 23 iunie 1941

Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!

Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului. Deși țara e aliată cu Germania, presa română se străduiește să reflecte profesionist confruntarea dintre Germania și Anglia.

Nici vorbă de fakenews-urile în care s-a prăbușit marea presă occidentală de azi în abordarea Războiului din Ucraina. Nici vorbă de caricaturizarea de maidan a lui Churchill sau Roosvelt, cum se întîmplă azi cu Vladimir Putin. Firește, Curentul și Universul nu simpatizează cu Anglia. Dar nici n-o caricaturizează. Cititorul e ținut la curent cu toate manevrele Angliei sau ale SUA.

Să luăm de exemplu numărul din Universul datat Sîmbătă 1 februarie 1941.

La pagina patru dăm peste rubrica Situația de pe fronturile de luptă. Primul e Comunicatul german. Al doilea e Comunicatul englez. Al treilea, Comunicatul italian...  La începutul lui 1941 în SUA se dezbate unul dintre cele mai importante instrumente pentru ajutorarea Angliei: Legea pentru ajutorarea Angliei.

Presa noastră urmărește îndeaproape procesul. Deși e vorba de o implicare a Americii în Război împotriva Germaniei, presa românească se păstrează în hotarele informațiilor corecte. Nu vom întîlni titlurile tendențioase din presa noastră cînd vine vorba de faptele și evenimentele din Rusia, una dintre manifestările cele mai scîrboase ale putregaiului care macină presa noastră.

Deși informațiile despre Germania domină Universul, totuși cele despre America, despre Anglia nu lipsesc și, mult mai important, sînt corecte, lipsite de tendențiozitatea stridentă tipică articolelor din presa noastră despre Rusia lui Putin. Să luăm de exemplu numărul din 3 februarie 1941 al Universului pentru a vedea cum reflectă ziarul actualitatea internațională.

Despre Germania și alți aliați ai noștri:

Pagina întîi:

Discursul Fuehrerului” (amplu comentariu despre Discursul ținut de Hitler cu prilejul aniversării revoluției național-socialiste); „O NOUĂ ORIENTARE A POLITICII JAPONEZE FAŢĂ DE CHINA”; „Alţi doi miniştri italieni vor pleca pe front”; „Au fost schimbate la Moscova instrumentele de ratificare a convenţiei dintre Germania şi Rusia Sovietică.”; „Delegaţia armatei japoneze în audienţă la Fuehrer.”

Pagina trei:

„Presa parisiană despre relaţiile franco-germane”; „Discursul Fuehrerului comentat de presa germană”; „Comentariile presei italiene”.

Pagina 7:

„ANIVERSAREA A OPT ANI DELA INSTAURAREA REGIMULUI HITLERIST. Fuehrerul felicitat de Suveranul Italiei și Duce”; „Răspunsul Fuehrerului la telegrama de felicitare”

Despre Anglia, America și alți dușmani:

Pagina trei:

„Ce scrie presa americană” despre Discursul Fuehrerului;

Pagina 7:

„Aprobarea legii pentru ajutorarea Angliei de către comisia de politică externă a Camerei americane”; „D. Roosevelt a promis d-lui Halifax tot ajutorul”; „Vizita trimisului special al d-lui Roosevelt la regele Angliei”; „Un discurs al d-lui Sumner Welles”. „D-na Roosevelt a refuzat să ţină o cuvântare.”; „Anglia ar avea intenţia să cedeze Statelor Unite cuirasatul «George V».” „Cîte avioane are armata americană.”; „Statele Unite construiesc noile cuirasate”.

La rubrica Situația de pe fronturile de luptă, întîlnim Comunicatele germane, Comunicatul italian, Comunicatele britanice din Cairo.

Indiscutabil informațiile despre Germania și aliații României domină. Dar informațiile despre Anglia, despre SUA nu lipsesc și mai ales sînt date corect, fără tendențiozitate.

Cu prilejul aniversării nașterii sale, președintele american a ținut un discurs la Radio. Citind relatarea din Universul rămîi impresionat de politețea cu care e prezentat:

„Un discurs al d-lui Roosevelt cu prilejul aniversării naşterii sale

Nimeni în lume nu este azi pe deplin fericit

Washington, 31 (Rador). – Corespondentul agenţiei DNR comunică:

Cu prilejul aniversării naşterii preşedintelui Roosevelt au fost organizate în Statele Unite numeroase serbări de binefacere în folosul asociaţiei pentru combaterea paraliziei infantile.

Preşedintele a ţinut o scurtă cuvîntare la radio, în care a declarat că, de ziua sa, nu este deplin fericit, deoarece nimeni nu poate fi azi în lume cu adevărat fericit. Totuşi aniversările americane sînt mai fericite decît la alte popoare Luminile păcii mai strălucesc în oraşele americane şi în sate. Rîsete şi muzică se aud de la o coastă la alta şi oricine se poate duce să se culce în siguranţă.

D. Roosevelt a încheiat afirmînd simpatia Statelor Unite pentru toate statele libere din lume şi dreptul celor nevoiaşi şi slabi la bucuriile vieţi.”

Inutil să mai atragem atenția asupra felului în care sînt prezentate la noi discursurile lui Vladimir Putin. Presa noastră de la vremea respectivă se definește printr-o politețe desăvîrșită cînd vine vorba chiar și de un dușman. Nu vei întîlni nici un rînd despre bolile lui Churchill, nici un fake news despre Roosvelt. Funcționează din plin principiul:

Cine respectă pe alții se respectă pe el însuși.

Sursa: cristoiublog.ro

Mai multe pentru tine...