Alexandru Vaida-Voevod (© Wikimedia Commons)

Stelian Popescu: „Ţara este sătulă de guverne de incapabili”

În 3 iunie 1932 înainte de instalarea Guvernului Alexandru Vaida-Voevod, venit după Guvernul Iorga-Argetoianu, Stelian Popescu publica în Universul, articolul Teatrul politic.

Citez din acest articol:

Am contribuit prin acţiunea noastră, şi ne felicităm de acesta, să dărîmăm guvernul care s-a dus, dovedindu-se nedestoinic; nu putem cu nimic influenţa alegerea noului guvern, dar ne permitem să exprimăm o părere care este a tuturor oamenilor cu bun simţ.

Ţara este sătulă de guverne de incapabili sau de guverne de experienţă pe spinarea ei.

Ţara vrea sancţiuni severe contra prevariatorilor şi incapabililor care se erijează în conducători, cînd nu sînt buni nici de slugi.

Ţara vrea imediat controlul averilor şi confiscarea celor făcute prin abuzul de influenţă sau din atingerea cu banul public.

Ţara vrea economii în locul risipei sub toate formele, în care ne lăfăim de atîta timp.

Ţara cere desfiinţarea sinecurilor de orice fel, ca să putem trăi prin noi înşine şi să nu mai cerşim străinătăţii să ne acopere risipele noastre.

Ţara vrea reforma impozitelor, pentru ca tot cetăţeanul să dea proporţional cu putrea lui, iar nu să fie jefuit de un sistem fiscal din care orice om cuminte nu ştie să se descurce decît pretîndu-se corupţiei agenţilor fiscali.

Cine se va înfige să ia puterea fără să ţie seamă de aceste deziderate, comite o greşeală şi nu-l îndemnăm să o facă. Ne va găsi obstacol în calea lui şi-l vom combate, cum am combătut şi guvernul Iorga, fiindcă Ţara nu mai poate răbda, nici incapacitatea, nici perversitatea, nici jaful pe spinarea ei”.

Din cîte se vede, în 3 iunie 1932, cu 83 de ani în urmă, directorul Universului, un lider de opinie la vremea respectivă, formula, în numele ţării, cîteva exigenţe majore faţă de noul Guvern PNŢ, condus de Alexandru Vaida-Voevod.

Fireşte că noul Guvern n-a satisfăcut nici una din aceste exigenţe.

Şi nu pentru c-a stat doar două luni, ca Guvern, „de alegeri”, ci pentru că nenorocirile semnalate de ziarist ţineau de esenţa societăţii româneşti şi nu de slăbiciunile unui Guvern.

Ca dovadă că şi azi după instalarea unui nou Guvern, Stelian Popescu, dacă ar trăi, şi-ar putea republica liniştit textul din 3 iunie 1932.

Foto sus: Alexandru Vaida-Voevod (© Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...