Constanţa. Portul de petrol, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)

România Mare, Marea Britanie și relațiile comerciale în anul 1933

Simbolul lumii capitaliste era un arhipelag dezvoltat industrial și care era obligat să trăiască din importul de materii prime și exportul de produse prelucrate superior și din mașini. Teoretic, ar fi trebuit să existe relații bune între cele două state cu economii complementare.

În anul 1933, au fost exportate din porturile românești în anul zis de criză economică bunuri în valoare de 2,181 miliarde de lei, petrolul valorând peste 1,6 miliarde de lei. Suma era completată de către cereale, agricultura insulară neputând satisface nevoile locuitorilor din mediul urban. Marea Britanie era legată strâns de imperiul colonial și nu prea era interesată de mărfurile românești.

Autoritățile de la București și patronii români au fost interesați de produsele industriale englezești, dar acestea erau oferite la prețuri foarte mari. Numai 50.181 t de mărfuri erau prețuite la peste 1,74 miliarde de lei. Au fost cumpărate și mai multe bunuri coloniale de lux pentru elitele românești și astfel au fost cheltuite sume ce ajungeau la 1.912 t și peste 50 milioane de lei. A crescut cererea de fier și au sosit 7.681 t, calitatea metalului britanic fiind legendară deja. Au fost obținute 349 t de autovehicule, o creștere deosebită de la cele 226 t din anul precedent.

Colaborarea cu Londra era prețioasă deoarece se reușea obținerea unui surplus de valută forte pentru redresarea finanțelor și plata datoriei externe. Ar fi fost bine dacă exporturile ar fi fost de produse prelucrate superior și cu valoare adăugată mare, dar industria făcea pași destul de lenți în raport cu pretențiile clienților britanici, cei ce cereau calitate la prețuri cât mai mici. Stăpâneau prea bine arta negocierilor din poziție de forță și profitau de nevoia de valută forte a statelor mici pentru a scoate venituri mari.

O fi fost Marea Criză Economică, dar afacerile mergeau ca unse pentru cei ce aveau resurse. Patronii nu erau interesați să facă vreun bine sistemului economic și social mondial, ci să acumuleze avere în timp cât mai scurt și capitalul să circule rapid în vedere strângerii de noi bogății.

Marea Criză Economică a fost o perioadă de avânt economic și cei pricepuți în domeniul contractelor au reușit să se afirme și să prospere. S-a întâmplat la fel cu cei care au venit cu idei noi și au investit în domeniile interesante pentru piața mondială. Mașinile de orice tip se căutau atunci când aduceau ceva revoluționar și, din păcate, domeniul militar era plin de oferte mortal de atrăgătoare.

Foto sus: Constanţa. Portul de petrol, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)

Mai multe pentru tine...