Depozitul de unelte agricole descoperit așezarea urbană din perioada Hoardei de Aur de la Orheiul Vechi (© Facebook / Agenția Națională Arheologică)

O formidabilă comoară arheologică descoperită în așezarea din perioada Hoardei de Aur de la Orheiul Vechi

În așezarea urbană din perioada Hoardei de Aur de la Orheiul Vechi, printre numeroase structuri și complexe arheologice, a fost scos la lumină și un remarcabil depozit de unelte agricole.

Această formidabilă comoară arheologică a fost descoperită întâmplator în anul 1963 și grație intervenției arheologului Gh. Smirnov toate piesele au putut fi recuperate, scrie Agenția Națională Arheologică (ANA) din Republica Moldova, pe pagina de Facebook a instituției.

Depozitul cuprindea un număr impresionant de brăzdare (68), împreună cu 41 de cuțite de plug, un otic, o săpăligă, o coasă și alte unelte de fier (în total 124 de obiecte întregi și fragmentare).

Imediat după descoperire, Gh. Smirnov a prezentat un raport succint asupra depozitului, tipărit în anul 1964, însă publicarea integrală a acestui valoros complex arheologic, cu descrierea și ilustrarea corespunzătoare a fiecărei piese, a fost realizată în anul 2000 de către P. Bîrnea și T. Reaboi.

Conform ANA, prin numărul și dimensiunile pieselor, depozitul de unelte agricole de la Orheiul Vechi constituie cea mai mare descoperire de acest gen din întreaga Europă Răsăriteană, reprezentând o sursă extrem de prețioasă pentru studierea agriculturii, în special a tehnicii agricole din spațiul pruto-nistrean în perioada de cristalizare a statului medieval moldovenesc.

Foto: Facebook / Agenția Națională Arheologică
Foto: Facebook / Agenția Națională Arheologică

Actualmente piesele din depozitul de unelte agricole descoperit la Orheiul Vechi se află în colecțiile Rezervației cultural-naturale ”Orheiul Vechi” și ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei

Mai multe pentru tine...