O afacere de milioane  Colierul care a dus la decapitarea Mariei Antoaneta jpeg

O afacere de milioane. Colierul care a dus la decapitarea Mariei Antoaneta

├Än ajunul Revolu┼úiei Franceze, un simplu colier a reu┼čit s─â creeze haos la curtea Regelui Ludovic al XVI-lea, totul concretiz├óndu-se ├«ntr-un scandal care a discreditat ├«nc─â o dat─â monarhia francez─â. Evenimentul bine├«n┼úeles c─â a inclus-o pe Maria Antoaneta, dar ┼či o femeie de moravuri u┼čoare ┼či un cardinal. P├ón─â la urm─â s-a dovedit c─â diamantele nu sunt cele mai bune prietene ale unei femei, a┼ča cum umbla vorba prin popor.

├Än 1772, Ludovic al XV-lea le-a comandat bijutierilor parizieni, Paul Bassenge ╚Öi Charles Auguste Boehmer, s─â realizeze pentru amanta sa, Madame du Bary, un colier de diamante cum nu s-a mai v─âzut. Zis ┼či f─âcut. Cei doi au realizat o bijuterie care se estimeaz─â c─â valora peste 1 milion ┼či jum─âtate de livre.  Regele a murit ├«ntre timp, iar amanta sa a fost alungat─â de la Curte. Cei doi bijutieri, profit├ónd de reputa┼úia excentric─â a  noului cuplu regal, au ├«ncercat s─â v├ónd─â bijuteria. ├Än zadar. Se spune c─â Maria Antoaneta a refuzat, crez├ónd c─â suma este prea mare, iar c─â banii pot fi investi┼úi ├«n armat─â. Alte guri spun c─â regina nu a dorit s─â poarte o bijuterie conceput─â pentru alt─â femeie.

Aici a intervenit planul unei anume Jeanne de Saint-Remy de Valois, cunoscut─â ┼či sub numele de Jeanne de la Motte. ├Än martie 1785, ea a devenit amanta cardinalului Rohan, fost ambasador la Curtea de la Viena. Acesta c─âzuse ├«n dizgra┼úia reginei Maria Antoaneta, dup─â ce a r─âsp├óndit zvonuri despre mama sa, ├«mp─âr─âteasa Maria Tereza, dar ┼či dup─â ce ├«n m├óna sa au ajuns scrisori de-ale cardinalului, ├«n care o discredita. Jeanne de la Motte l-a p─âc─âlit pe cardinal, sus┼úin├ónd c─â a ├«nt├ólnit-o pe regin─â. Femeia i-a sugerat cardinalul c─â Antoaneta ar fi dispus─â s─â ├«i ofere un loc ├«n consiliu, dac─â ar putea facilita achizi┼úionarea colierului la un pre┼ú mai avantajos.  Dup─â ce a primit mai multe scrisori de afec┼úiune false de la regin─â, cardinalul a ├«nceput chiar s─â se ├«ndr─âgosteasc─â de aceasta. ├Äntr-una din nop┼úi, Jeanne a aranjat o ├«nt├ólnire nocturn─â ├«ntre Rohan ┼či Antoaneta, ├«n gr─âdinile Versaillesului. De fapt, ├«n locul reginei venise o prostituat─â, care sem─âna izbitor de mult cu Majestatea Sa.

jjhj jpg jpeg

Dup─â ├«nt├ólnire, fiind de-a dreptul cucerit, cardinalul a luat leg─âtura cu cei doi bijutieri, urm├ónd s─â achizi┼úioneze colierul cu proprii bani.  Rohan s-a dus s─â ridice bijuteria ├«mpreun─â cu un presupus valet al Reginei, care nu era nimeni altul dec├ót so┼úul doamnei de la Motte. Acesta s-a dus la Londra, unde a v├óndut fiecare diamant. Totul a ie┼čit la iveal─â ├«n momentul ├«n care cardinalul nu a putut pl─âti la timp o rat─â, unul dintre bijutieri reclam├ónd acest lucru direct reginei. Pun├ónd lucrurile cap la cap, cardinalul ┼či-a dat seama c─â a fost victima unei ├«n┼čel─âtorii. Cu toate acestea, Ludovic al XVI-lea a considerat c─â el trebuie arestat ┼či ├«nchis ├«n Bastilia. Dup─â multe ├«ncerc─âri, el a fost eliberat, dar i s-au retras toate titlurile nobiliare ┼či exilat la m─ân─âstirea Chaise-Dieu, din Auvergne. Jeanne de la Motte a fost condamnat─â pe via┼ú─â, dar ├«n cele din urm─â a reu┼čit s─â fug─â ├«n Anglia ┼či s─â ├«┼či publice memoriile. Cu toate c─â Maria Antoaneta nu avea nicio implicare ├«n acest scandal, evenimentul a fost un factor major care a dus la decapitarea sa.