Noi descoperiri arheolgice despre dușmanii antici ai evreilor   filistenii jpeg

Noi descoperiri arheolgice despre dușmanii antici ai evreilor - filistenii

📁 Antichitate
Autor: Redacția

După mai bine de 30 de ani de cercetări ale rămăşiţelor unui oraş al filistenilor, o echipă de arheologi este de părere că ultimele descoperiri făcute în zona oraşului Ashkelon din Israel ar aparţine unui cimitir străvechi al filistenilor.

Echipa de cercetători a dat peste mai multe cranii şi indicii care ar fi zăcut îngropate vreme de 3000 de ani în cimitirul respectiv. Acestea ar fi în măsură să ofere indicii despre civilizaţia filistenilor, stilul lor de viaţă şi chiar să rezolve anumite enigme despre această civilizaţie străveche. 

”Am descoperit acest cimitir chiar în apropierea rămăşiţelor unui oraş al filistenilor”, a spus Daniel master, un arheolog la Wheaton College din Illinois. ”Este prima dată când este descoperit un cimitir al filistenilor”, a precizat el.

Echipe de cercetători examinează cu atenţie zona oraşului israelian Ashkelon, despre care arheologii cred că ar fi fost un loc în care filistenii ar fi ajuns în jurul anului 1150 î.Hr., şi unde aceştia au stabilit un oraş important alături de Ashdod, Ekron, Gath şi Gaza. Oraşele şi civilizaţia filistenilor sunt menţionate în textele vechi ale babilonienilor, egiptenilor şi asirienilor.

Filistenii au fost o naţiune tribală care a trăit în sud-vestul Palestinei, pe coasta Mării Mediterane. Numele lor se traduce prin “imigranţi”. Uneori, ei au fost numiţi şi “poporul mării” migrând probabil spre Palestina din Insula Creta sau Caftor.Influenţa lor asupra lumii de atunci a fost suficient de mare pentru ca întreg ţinutul Canaanului să primească numele de Palestina (“ţara filistenilor”). În Biblie, filistenii sunt menţionaţi cu proeminenţă în două perioade istorice distincte:pe vremea lui Avraam (aproximativ 1.900 î.Hr.) şi pe vremea împăraţilor Saul şi David (aproximativ 1.200 – 1.00 î.Hr.).