Mâncare pe cartelă  În Al Doilea Război Mondial, mâncarea britanicilor a fost raționalizată jpeg

Mâncare pe cartelă. În Al Doilea Război Mondial, mâncarea britanicilor a fost raționalizată

Înainte de Al Doilea Război Mondial, Marea Britanie importa circa 55 de milioane de tone de alimente în fiecare an. Populația în creștere a țării avea un consum pe măsură și era obișnuită cu alimente exotice, aduse din toate colțurile imperiului. Izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, în septembrie 1939, a pus în pericol importurile englezilor, astfel că guvernul a decis să introducă un sistem de rații. 

Prin raționalizarea alimentelor, guvernul se asigura că cetățenii primesc aceeași cantitate de mâncare în fiecare săptămână – indiferent de venituri. Dacă într-o perioadă apărea o penurie alimentară accentuată, ducând la creșterea prețurilor, exista riscul ca cei mai săraci să nu-și mai permită alimente. În plus, exista și riscul ca persoanele însărite să-și facă stocuri de mâncare, golind magazinele. 

sample uk childs ration book ww2 jpg jpeg

Primele alimente raționalizate, în ianuarie 1940, au fost untul, zahărul și șunca. Cu timpul, pe listă au fost adăugate numeroase alte alimente:carnea, cașcavalul, orezul, gemul, ceaiul, ouăle, mazărea, biscuiții, cerealele de mic-dejun, laptele și frucetle uscate. Nu au fost niciodată raționalizate cartofii, fructele și carnea de pește. 

Care era rația săptămânală pentru un adult?

wwii food rationing jpg jpeg

Săptămânal, un britanic avea dreptul la:50g de unt;225g de zahăr;100g de șuncă;100g de margarină;carne-în valoare de o anumită sumă;1.8 litri de lapte;50g de brânză;1 ou;50g de ceai;450g de dulceață – la fiecare două luni;1 pachet de ouă uscate – la fiecare patru săptămâni;350g de dulciuri – la fiecare patru săptămâni.      

În plus, britanicii erau încurajați să-și cultive singuri, acasă, o parte din alimente. Peluzele și grădinile au fost transformate în grădini pentru legume, iar în grădinile și parcurile din oraș erau rezervate suprafețe pentru creșterea animalelor. 

800px inf3 96 food production dig for victory artist peter fraser jpg jpeg

Raționalizarea a durat 14 ani, încheindu-se abia în 1954, când a dispărut și ultima rație, cea pentru carne.