M├óncare pe cartel─â  ├Än Al Doilea R─âzboi Mondial, m├óncarea britanicilor a fost ra╚Ťionalizat─â jpeg

M├óncare pe cartel─â. ├Än Al Doilea R─âzboi Mondial, m├óncarea britanicilor a fost ra╚Ťionalizat─â

├Änainte de Al Doilea R─âzboi Mondial, Marea Britanie importa circa 55 de milioane de tone de alimente ├«n fiecare an. Popula╚Ťia ├«n cre╚Ötere a ╚Ť─ârii avea un consum pe m─âsur─â ╚Öi era obi╚Önuit─â cu alimente exotice, aduse din toate col╚Ťurile imperiului. Izbucnirea celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial, ├«n septembrie 1939, a pus ├«n pericol importurile englezilor, astfel c─â guvernul a decis s─â introduc─â un sistem de ra╚Ťii. 

Prin ra╚Ťionalizarea alimentelor, guvernul se asigura c─â cet─â╚Ťenii primesc aceea╚Öi cantitate de m├óncare ├«n fiecare s─âpt─âm├ón─â ÔÇô indiferent de venituri. Dac─â ├«ntr-o perioad─â ap─ârea o penurie alimentar─â accentuat─â, duc├ónd la cre╚Öterea pre╚Ťurilor, exista riscul ca cei mai s─âraci s─â nu-╚Öi mai permit─â alimente. ├Än plus, exista ╚Öi riscul ca persoanele ├«ns─ârite s─â-╚Öi fac─â stocuri de m├óncare, golind magazinele. 

sample uk childs ration book ww2 jpg jpeg

Primele alimente ra╚Ťionalizate, ├«n ianuarie 1940, au fost untul, zah─ârul ╚Öi ╚Öunca. Cu timpul, pe list─â au fost ad─âugate numeroase alte alimente:carnea, ca╚Öcavalul, orezul, gemul, ceaiul, ou─âle, maz─ârea, biscui╚Ťii, cerealele de mic-dejun, laptele ╚Öi frucetle uscate. Nu au fost niciodat─â ra╚Ťionalizate cartofii, fructele ╚Öi carnea de pe╚Öte. 

Care era ra╚Ťia s─âpt─âm├ónal─â pentru un adult?

wwii food rationing jpg jpeg

S─âpt─âm├ónal, un britanic avea dreptul la:50g de unt;225g de zah─âr;100g de ╚Öunc─â;100g de margarin─â;carne-├«n valoare de o anumit─â sum─â;1.8 litri de lapte;50g de br├ónz─â;1 ou;50g de ceai;450g de dulcea╚Ť─â ÔÇô la fiecare dou─â luni;1 pachet de ou─â uscate ÔÇô la fiecare patru s─âpt─âm├óni;350g de dulciuri ÔÇô la fiecare patru s─âpt─âm├óni.      

├Än plus, britanicii erau ├«ncuraja╚Ťi s─â-╚Öi cultive singuri, acas─â, o parte din alimente. Peluzele ╚Öi gr─âdinile au fost transformate ├«n gr─âdini pentru legume, iar ├«n gr─âdinile ╚Öi parcurile din ora╚Ö erau rezervate suprafe╚Ťe pentru cre╚Öterea animalelor. 

800px inf3 96 food production dig for victory artist peter fraser jpg jpeg

Ra╚Ťionalizarea a durat 14 ani, ├«ncheindu-se abia ├«n 1954, c├ónd a disp─ârut ╚Öi ultima ra╚Ťie, cea pentru carne.