Instrucțiunile lui Stalin pentru Dej și Teohari Gerogescu: „Scrieți!”
Abia acum găsesc timp pentru a scrie mai mult despre sfaturile date de consultantul politic Stalin lui Dej și Teohari Gerogescu, veniți la Moscova, în aprilie 1946, ca să ia lumină în privința alegerilor din 1946.
Greva Regală, o prostie vîrîtă în cap necoptului Rege de sergenții majori din SOE, se încheiase cu înțelegerea între cei trei Aliați ca Guvernul Groza să includă și doi membri ai Opoziției (o altă prostie din partea lui Maniu, era limpede că respectivii vor fi oamenii de paie în guvernul Groza) și să se țină alegeri generale. Comuniștii se pregăteau de alegeri și prin urmare se grăbesc să-i ceară sfatul lui Stalin.
Nu e prea clar dacă Stalin i-a chemat, interesat de consfințirea electorală a stăpînirii sovietice, pentru a le da peste nas Aliaților, sau ai noștri s-au cerut să fie primiți, pentru că nu se descurcau în noul context. Cum dracuʼ să se priceapă ei la alegerile parlamentare?
Sigur e că vizita din 2-3 aprilie 1946 s-a dovedit ditamai instructajul. Un instructaj în care Stalin își arată incredibilele cunoștințe de manipulator al electoratului în materie de alegeri libere și corecte, iar Dej și Teohari, se dezvăluie ca niște troglodiți abia ieșiți din caverne.
Instructajul a avut două etape:
- Prima, în 2 aprilie 1946. Din partea sovietică participă: V. M. Molotov și G. M. Malenkov.
- A doua, în 3 aprilie 1946. În această etapă, ai noștri intră pe mîna lui Stalin. Participă și Molotov, dar Profesorul e Stalin.
Stenograma primei întîlniri spune totul despre raporturile noastre cu Moscova. Dej și Teohari n-au nici un cuvînt de spus. Ei doar răspund la întrebările rușilor despre campania electorală a PCR, cu un accent deosebit pe alianța cu Tătărescu.
Despre Tătărescu vine vorba mult și la întîlnirea cu Stalin: Semn că alianța cu PNL Tătărescu trecea drept un punct strategic atît pentru ruși, cît și pentru comuniști. E limpede că Molotov și Malenkov au misiunea de a-l informa pe Stalin, în perspectiva întîlnirii de a doua zi, despre ce e în capul românilor.
Instructajul îl face Stalin
Stenograma ni se dezvăluie ca un document de excepție din două puncte de vedere:
- Al neghiobilor din România.
- Al meșterului de la Kremlin.
Ca și în cazul primei întîlniri se confirmă bănuielile: Că Moscova era Stăpînul PCR încă din 1946. Molotov, dar mai ales Stalin au față de Dej severitatea și autoritatea unui profesor față de elevul său. La un moment dat, el le poruncește celor doi: „Scrieți!”
Că alianța cu Tătărescu trecea la Moscova vitală pentru amăgirea opiniei publice occidentale în privința gîndurilor rusești asupra Estului.
Că în timp ce comuniștii români văd situația la nivel de genunchi de broască (în plan strict intern), sovieticii o vedeau la nivel global, în cadrul bătăliei de după Război pentru cucerirea lumii.
De aici preocuparea sovieticilor ca alegerile să respecte fie și formal regulile democrației de tip clasic, în timp ce ai noștri, moldo-valahi puri, să creadă că pot face orice porcărie cîtă vreme aveau Stăpînul de partea lor.
Foto sus: Gheorghe Gheorghiu-Dej (stânga) la Congresul Uniunii Sindicale C.F.R. din 20 ianuarie 1945 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 15/1945)