Închisoarea Sighet (© Andrei kokelburg / Wikimedia Commons)

Închisoarea elitelor de la Sighetu Marmației, un loc interzis în anii '50

După instaurarea, în 1945, a regimului comunist controlat de sovietici, închisoarea Sighet, înfiinţată la sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost transformată într-o temniţă destinată elitelor, unde în 1950 au fost trimişi peste o sută de demnitari români: foşti miniştri, academicieni, economişti, militari, istorici, ziarişti, politicieni, dar şi zeci de episcopi şi preoţi greco-catolici şi romano-catolici.

„Sighet, o închisoare specială în nordul României, la graniţa cu Cehoslovacia. Este una dintre cele mai bine păzite şi mai izolate închisori din România. Nimeni nu are informaţii reale despre ce se întâmplă dincolo de gardurile sale de sârmă ghimpată”, informa un raport al SUA, din 30 decembrie 1953.

La Sighet au fost închişi clericii catolici de rang înalt şi oficiali ai fostului regim, informa CIA, într-un raport din 29 septembrie 1955.

„Prizonierii politici cu pedepse mai uşoare sunt angajaţi la minele din Baia Mare, Baia Nistrului şi Baia Sprie şi sunt ţinuţi în barăci temporare în vecinătatea minelor”, arătau documentele.

Deţinuţii erau ţinuţi în condiţii insalubre, hrăniţi mizerabil, opriţi de a se întinde ziua pe paturile din celulele neîncălzite.

„Nu aveau voie să privească pe fereastră (cei ce nu se supuneau erau pedepsiţi să stea la “neagra” şi “sura”, celule înguste de tip carceră, cu apă pe jos şi fără lumină). La geamuri au fost montate obloane, încât se putea vedea numai cerul. Umilinţa şi batjocura făceau parte din programul de exterminare”, informa Memorialul Sighet.

Printre personalităţile care au sfârşit în temniţa aflată la graniţa de nord a ţării s-au numărat Iuliu Maniu, Sebastian Bornemisa, Radu Portocală, Constantin Argetoianu, Constantin I.C. Brătianu, George Brătianu, Dimitrie Burilleanu (fost guvernator al Băncii Naţionale) şi Aurel Vlad. După moartea lor, între anii 1950 şi 1955, nu s-au întocmit acte de deces, iar familiile lor nu au fost înştiinţate.

Din 1997, fosta închisoare a devenit „Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței”, iar celulele ei pot fi vizitate de turiști.

Descoperă alte locuri din Maramureș, interzise în comunism, pe adevarul.ro.

Foto sus: Închisoarea Sighet (© Andrei kokelburg / Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...