Zimnicea, unul dintre orașele cel mai grav afectate de cutremurul din 1977

Efectele cutremurului din 4 martie 1977 în țară: nouă județe grav afectate

În urma cutremurului din 4 martie 1977 au fost afectate nouă județe ale țării. Al doilea cel mai afectat județ după București a fost Teleormanul.

La Zimnicea, cutremurul a avut efecte devastatoare, 80% din fondul de locuințe vechi a fost distrus sau avariat, numărul sinistraților ridicându-se la 4.000. Tot la Zimnicea au fost grav avariate spitalul, Casa de Cultură și două școli. În urma cutremurului, o serie de unități economice din județul Teleorman și-au întrerupt activitatea. Printre acestea se afla Combinatul de Îngrășăminte Chimice de la Turnu Măgurele și Schela de Extracție de la Videle.

Al treilea cel mai afectat județ a fost Doljul, unde s-au prăbușit 537 de clădiri de locuit, iar alte 40.675 au fost avariate. Dintre acestea 13.290 erau din zona urbană, iar 27.385 din zona rurală. Pe lângă acestea au mai fost avariate 541 de clădiri din domeniul social-cultural. Cel mai grav afectate au fost localitățile rurale Sadova, Ostroveni, Bucovăț, Coșoveni și Damian.

Numărul victimelor produse de cutremur a fost de 41 de morți și 812 răniți, iar 3.913 familii au rămas fără adăpost. Valoarea pagubelor se ridica, numai la fondul de locuințe, la 200 milioane de lei, iar în industrie la circa 150 milioane de lei.

Cutremurul a produs mari pagube materiale şi în municipiul Craiova, unde au fost grav avariate: Muzeul de Artă, Casa Băniei, Muzeul Olteniei, Universitatea, Institutul Pedagogic, Facultatea de Agronomie și Horticultură, Biblioteca Județeană, Teatrele de Păpuși și Operetă, Grupul Școlar „Electroputere” și Liceul „Frații Buzești”. De asemenea, 556 de clădiri de locuințe au fost serios avariate, urmând a fi demolate, iar alte 272 necesitau reparații capitale.

După primele estimări, în Craiova s-au înregistrat circa 30 de morți și 300 de răniți, din care 50 în stare gravă. O parte dintre victime veneau de la Fabrica de Confecții de pe Bulevardul 1 Mai, o clădire nouă pe atunci. Acolo au murit 10 persoane, iar alte 40 au fost rănite, din cauza panicii și a aglomerării pe scări, unde au cedat balustradele.

Incendii la combinatele petrochimice din Prahova

În județul Prahova, în urma cutremurului, au izbucnit incendii la combinatele petrochimice de la Brazi şi Teleajen, la rafinăria Vega și la laboratorul Institutului de Petrol și Gaze din Ploiești. De asemenea, s-au produs avarii la Combinatul Petrochimic Valea Călugărească, unde buncărele de alimentare cu pirită de la două linii de acid sulfuric s-au prăbușit.

Din cauza avariilor la stațiile de transformare de înaltă tensiune a încetat activitatea de producție la Întreprinderea de Piese Turnate de la Câmpina și la schelele petroliere. Din același motiv, orașele Slănic-Prahova, Mizil, Văleni de Munte şi Urlați, precum şi cartierul Nord din Ploiești nu au avut energie electrică.

Tot la Ploiești s-a prăbuşit un cămin de nefamiliști cu 160 de locuri, unde și-au pierdut viața 15 oameni. Cutremurul a afectat și 8 cooperative agricole, unde s-au prăbușit grajdurile de animale.

În județul Dâmbovița, cutremurul a afectat un număr de întreprinderi industriale, în principal prin scoaterea din funcțiune a instalațiilor de alimentare cu energie electrică, apă şi gaz metan.

A fost întreruptă activitatea la Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște, Întreprinderea de Piese Electrice „Romlux”, Întreprinderea de Utilaj Chimic Găești, Întreprinderea Mecanică de Utilaj Tehnologic din Moreni și Întreprinderea Mecanică Mija. La Exploatarea Minieră Șotânga au avut loc surpări în galerii. În 14 Cooperative Agricole de Producție s-au prăbușit 26 de grajduri, omorând numeroase animale.

Alte orașe afectate de cutremur au fost Pitești (la Combinatul Petrochimic au fost scoase din funcțiune mai multe instalații industriale), Vaslui (cu numeroase edificii socio-culturale și locuințe avariate, șapte persoane pierzându-și viața, 40 fiind rănite), Iași (au fost avariate Palatul Culturii, săli de teatru, cinematografe, cămine studențești și de nefamiliști), Galați (majoritatea clădirilor vechi din oraș au suferit din cauza undei de șoc și s-au produs avarii la platforma combinatului siderurgic) și Buzău (au fost deteriorate 60 de case și au fost rănite 50 de persoane).

Acest text este un fragment din articolul „Cele mai mari cutremure de pământ care au afectat spațiul românesc în secolele XV-XIX”, publicat în numărul 42 al revistei „Historia Special“, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 29 martie - 25 iunie 2023, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără acum!
Cumpără acum!
Mai multe pentru tine...