Un costum popular al Mariei T─ânase, vechi de peste un veac, expus la Muzeul Olteniei jpeg

Un costum popular al Mariei T─ânase, vechi de peste un veac, expus la Muzeul Olteniei

Un costum popular ce a aparţinut cunoscutei interprete Maria Tănase este expus la Muzeul Olteniei din Craiova, Secţia de Etnografie, costumul fiind unul de sărbătoare, specific zonei Olteniei, pe care artista l-a purtat pe marile scene ale lumii.

Portul popular expus ├«n Casa B─âniei, care ad─âposte┼čte sec┼úia de Etnografie a Muzeului Olteniei, dateaz─â de la sf├ór┼čitul secolului al XIX-lea-├«nceputul secolului al XX-lea ┼či a fost purtat de Maria T─ânase pe marile scene din Rom├ónia ┼či din str─âin─âtate.

 ÔÇ×Acest costum pe care noi ├«l prezent─âm ca obiect de marc─â, ├«n luna februarie, la Casa B─âniei, este unul dintre costumele de scen─â care au apar┼úinut Mariei T─ânase, este un costum de s─ârb─âtoare, specific zonei Olteniei, v├ólnicul de catifea neagr─â fiind decorat cu motive florale alc─âtuite din fir metalic argintiu ┼či paiete lucrate pe acele gogo┼či de vierme de m─âtase. Este un motiv decorativ specific p─âr┼úii de Sud a Olteniei. Vorbim, de asemenea, de o c─âma┼č─â popular─â de s─ârb─âtoare din borangic, care este ┼úesut─â la r─âzboi orizontal, decorat─â cu motive alese, cu arnici negru, bumbac, paiete ┼či m─ârgele ┼či ├«mpreun─â cu br├óul alc─âtuiesc, a┼ča cum spuneam, unul dintre costumele de scen─â ce au apar┼úinut celebrei c├ónt─âre┼úe. Din costumul original fac parte v├ólnicul de catifea, br├óul ┼či c─âma┼ča, marama este din colec┼úia Muzeului Olteniei, face parte din colec┼úia de port popular ┼či am folosit-o ca s─â ├«ntregim acest costum. Aveam ┼či p─âl─ârii care au apar┼úinut c├ónt─âre┼úei, ├«ns─â am considerat c─â pentru o imagine autentic─â este ideal s─â folosim acest tip de acoper─âm├ónt al capului pe care-l foloseau femeile ├«n societatea de dinaintea secolului 20ÔÇŁ, a explicat, pentru MEDIAFAX, Roxana Deca, coordonator al Sec┼úiei de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova.

Muzeul Olteniei deţine o impresionantă colecţie care cuprinde 1.300 de obiecte ce au aparţinut Mariei Tănase, între altele fiind vorba despre documente, fotografii sau tablouri.

 ÔÇ×├Äntreaga colec┼úie <<Maria T─ânase>>se refer─â la obiecte care au apar┼úinut celebrei c├ónt─âre┼úe ┼či care ne-au parvenit prin intermediul unei prietene foarte bune, cu acceptul so┼úului, cunoscutul Sachelarie. ├Än cadrul Colec┼úiei de peste 1.300 de piese, noi avem foarte multe documente care se refer─â at├ót la acte oficiale ale c├ónt─âre┼úei ┼či vorbim aici de testament, de certificat de na┼čtere, certificat de c─âs─âtorie, pe care le avem ├«n original, dar ┼či de foarte multe fotografii ┼či tablouri care au apar┼úinut c├ónt─âre┼úei, afi┼če din spectacole, o colec┼úie impresionant─â de discuri, un patefon care a apar┼úinut c├ónt─âre┼úei, avem mobilier din interiorul casei acesteia ┼či alte costume de scen─âÔÇŁ, a mai spus Roxana Deca.

costum maria tanase muzeul olteniei jpg jpeg

Foto:Facebook / Muzeul Olteniei 

Sursa:mediafax