Discursul lui Stalin la moartea lui Lenin
Cărțile de Istorie au fost scrise pe baza informațiilor disponibile la un moment dat și sub influența unor idei existente în epocă. Mai mult. Au intervenit în ecuație și factorii de decizie din diferite centre de putere și atunci nu s-a mai scris fără ură și părtinire. Dimpotrivă. Istoria a devenit un instrument perfect pentru manipularea maselor și cu greu mai era deosebită minciuna de adevăr.
Se știe că Al Doilea Război Mondial a fost declanșat din ordinul lui Adolf Hitler de invadare a Poloniei și apoi evenimentele s-au precipitat până când s-a ajuns la un măcel planetar. Axa a fost considerată vinovată pentru toate nenorocirile și așa a rămas în paginile tratatelor științifice. Manualele elevilor nu puteau fi diferite și generații de copii și adolescenți au tocit informațiile oferite de savanți de renume local sau internațional. Dacă era scris în carte, trebuia să fie și corect din punct de vedere științific. Din păcate, multe din cele publicate nu aveau vreo legătură cu rolul Istoriei și au fost concepute numai și numai pentru satisfacerea unor interese de partid. Au fost trecute sub tăcere și documentele fundamentale, dar care nu mai corespundeau intereselor de moment ale celor ce dețineau puterea.
Un document din 26 ianuarie 1924 a fost publicat în cărțile lagărului comunist, dar nu s-a insistat asupra lui nici măcar după prăbușirea regimurilor totalitare. Era un discurs al lui Stalin și nu mai era loc de vorbit din cauza celor ce se declarau cei mai mari conducători din Istorie. Actul n-a fost secret și a fost publicat în presă câteva zile mai târziu (30 ianuarie 1924).
Fostul seminarist a scris clar care sunt principiile fundamentale ale noului regim și totul era prevăzut cu o simplitate religioasă. Trebuia să existe o unitate de monolit a partidului și de aici au rezultat epurările survenite în toată perioada stalinistă. Trebuia să fie realizată cu orice preț dictatura proletariatului și poliția politică a fost dezvoltată tocmai pentru a lichida orice dușman obiectiv, orice suspect.
A înflorit astfel o lume a locurilor concentraționare și de exterminare în cadrul marelui lagăr socialist. Călăii din CEKA s-au întrecut în acțiunile de exterminare a celor ce nu erau pe placul dictatorului de la Moscova, dar au avut o contribuție fundamentală și tiranii locali, cei ce erau mereu dornici să fie în grațiile superiorilor. Urma sporirea efectivelor Armatei Roșii, organism militar care trebuia să primească tehnică de luptă modernă de ultimă generație. A fost astfel necesară dezvoltarea industriei care a fost numai și numai necesară războiului, resturile fiind destinate supraviețuirii maselor ce urmau să fie carne de tun.
Ideea fundamentală, care apărea tocmai la sfârșit, era o declarație de război la adresa întregii lumi și a fost crezul suprem al dictatorului sovietic. Se spunea clar că se va realiza o extindere a Uniunii Sovietice la nivel mondial, celebra revoluție mondială, și astfel toți delegații comuniști vor putea să vină să viziteze Moscova și să o facă o închinăciune la catafalcul lui Lenin.
Cuvintele lui Stalin La moartea lui Lenin puteau să pară doar niște vorbe spuse cu ocazia dispariției lui Lenin, dar au fost aplicate în toată perioada interbelică și, mai ales, după ce au fost formate mecanisme de atac compuse din brigăzi și divizii de tancuri și valuri de avioane de asalt. A urmat înțelegerea cu Adolf Hitler și a rezultat un conflict devastator în timpul căruia Uniunea Sovietică s-a extins spre vest până la granițele Germaniei naziste. A fost exact ca-n visul dictatorului, dar scenariul de după 22 iunie 1941 a fost scris la Berlin.
Iosif Vissarionovici Stalin a declarat război întregii lumi la 26 ianuarie 1924 și a incendiat planeta începând de la 23 august 1939. A fost cel mai concis și clar document politic conceput vreodată în vederea distrugerii civilizației de tip vechi. Acest discurs oficial și nesecretizat a marcat întreaga evoluție a omenirii în secolul al XX-lea.
Foto sus: Iosif Stalin, la funeraliile lui Vladimir Lenin, pictură de Isaak Brodsky (© Wikimedia Commons)
Mai multe pentru tine...