Descoperirea uimitoare a unui anticar: engolpionul de sec  XII XIII, realizat la Constantinopol jpeg

Descoperirea uimitoare a unui anticar: engolpionul de sec. XII-XIII, realizat la Constantinopol

La ├«nceputul verii anului 2019, dintr-o galerie de art─â situat─â ├«n centrul Bucure╚Ötiului a fost achizi┼úionat un engolpion din argint aurit. Ca ╚Öi ├«n cazul ÔÇ×icoanei din buc─ât─ârieÔÇŁ pictate ├«n 1280 de Cimabue, surpriza s-a dovedit a fi uria╚Ö─â.

Dup─â o analiz─â serioas─â, piesa ÔÇô care, la ├«nceput, a fost considerat─â o replic─â a unui artefact medieval ÔÇô s-a demonstrat a fi un engolpion executat ├«n jurul secolelor XII-XIII ├«ntr-un atelier constantinopolitan. Lucrat ├«n tehnica ÔÇ×repousseÔÇŁ, din argint aurit, piesa se ├«ncadreaz─â ├«n tipologia clasic─â a bijuteriilor bizantine, unde perlele sunt frecvent ├«nt├ólnite ca elemente de decor. Are reprezentate pe cele dou─â fe┼úe ale sale teme iconografice predilecte pentru decorul engolpioanelor bizantine din acea perioad─â: scena r─âstignirii M├óntuitorului pe avers ╚Öi imaginea Sfintei Fecioare st├ónd pe tron cu Pruncul ├«n bra┼úe, pe revers. Obiceiul de a purta astfel de medalioane este o continuare a practicii primilor cre╚Ötini de a ┼úine la g├ót fragmente din moa╚Ötele sfin┼úilor martiri, ├«ntr-un evident scop apotropaic.

engolpion2 jpg jpeg

Astfel de engolpioane pot fi v─âzute ├«n diferite colec┼úii, precum cea aflat─â ├«n tezaurul M─ân─âstirii Vatopedi din Muntele Athos, prezentat─â ├«n lucrarea The Holy and Great Monastery of Vatopaidi, ap─ârut─â la editura athonit─â ├«n anul 1998. S─âp─âturile arheologice efectuate pe teritoriul ┼ú─ârii noastre au scos la iveal─â ÔÇô chiar ╚Öi ├«n centre medievale care nu sunt considerate de tradi┼úie bizantin─â ÔÇô piese f─âurite la Constantinopol. Un prim exemplu este engolpionul dat├ónd din perioada secolelor X-XI, g─âsit ├«n apropierea cet─â┼úii D─âb├óca din jude┼úul Cluj. Alte c├óteva piese asem─ân─âtoare s-au g─âsit ├«n cimitirul medieval timpuriu din Alba Iulia, ├«n punctul numit ÔÇ×Izvorul ├Ämp─âratuluiÔÇŁ.

dinogentia jpg jpeg

Recenta descoperire a unei bazilici bizantine de mari dimensiuni din secolul X la Alba Iulia justifică prezenţa engolpioanelor constantinopolitane găsite în necropola medievală. Engolpionul din aur descoperit la Dinogeţia, aflat astăzi în colecţia Muzeului Naţional de Istorie, este încă o dovadă a prezenţei artei bizantine pe teritoriul ţării noastre. În urma unor astfel de descoperiri (care nu li se datorează întotdeauna arheologilor, ci uneori și anticarilor) sunt introduse în circuitul cultural românesc comori ale artei medievale.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Poveste medieval─â din pia┼úa de art─â din Rom├óniaÔÇŁ, ap─ârut ├«n num─ârul 215 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu┼úie a presei ├«n perioada 15 decembrie 2019-14 ianuarie 2020, dar ┼či ├«n format digital, pe paydemic.com 

Cump─âr─â Acum