Dec─âderea lui Beria jpeg

Dec─âderea lui Beria

Lavrenti Beria a fost executat ├«n ziua de 23 decembrie 1953. C├óndva unul dintre cei mai temu╚Ťi oameni din Uniunea Sovietic─â, Beria n-a supravie╚Ťuit luptei pentru putere ce a urmat mor╚Ťii lui Stalin.

Beria era de origine georgian─â, la fel ca Stalin, care ├«l numea ÔÇ×Himmler-ul meuÔÇŁ. Implicat ├«n activit─â╚Ťile revolu╚Ťionare din Rusia ╚Ťarist─â ├«nc─â din tinere╚Ťe, Beria a ajuns s─â conduc─â poli╚Ťia secret─â din Georgia ├«nainte de a ├«mplini 30 de ani. S-a remarcat apoi ├«n timpul epur─ârilor violente din anii '30, iar la Moscova, centrul puterii sovietice, sose╚Öte abia ├«n 1938, ca adjunct al lui Nikolai Ejov, ╚Öeful poli╚Ťiei secrete sovietice, c─âruia ├«i ia ├«n cur├ónd locul dup─â acesta este la r├óndu-i ├«nl─âturat ÔÇô ├«mpu╚Öcat la ordinul lui Stalin, dar, se pare, cu implicarea lui Beria. Ulterior, ajunge s─â conduc─â re╚Ťeaua de lag─âre de munc─â din ├«ntreaga Uniune Sovietic─â ╚Öi devine faimos, ├«n r├óndul nomenclaturii, pentru pl─âcerea sadic─â de a tortura oameni ╚Öi de a agresa fizic tinere. P├ón─â ├«n 1953, anul mor╚Ťii lui Stalin, Beria ajunsese s─â fie unul dintre cei mai temu╚Ťi ╚Öi ur├ó╚Ťi oameni din ╚Ťar─â, fapt ce i-a gr─âbit sf├ór╚Öitul.

Dup─â dispari╚Ťia protectorului s─âu, Beria (foto dreapta) a ajuns rapid la o ├«n╚Ťelegere cu Malenkov, un aliat vechi, ╚Öi prime╚Öte conducerea ministerelor Securit─â╚Ťii Statului ╚Öi Afacerilor Interne, ceea ce-i ofer─â o pozi╚Ťie puternic─â, control├ónd nu doar poli╚Ťia ╚Öi poli╚Ťia secret─â, ci ╚Öi o mic─â armat─â privat─â format─â din diviziuni de infanterie. Pentru c─â mul╚Ťi lideri din ├«nalta conducere sovietic─â se temeau de Beria aproape la fel de mult precum se temuser─â ├«n trecut de Stalin, s-a n─âscut un complot pentru ├«nl─âturarea sa definitiv─â de la putere.

Lavrenti Beria jpg jpeg

Exist─â mai multe relat─âri, diferite, despre ceea ce a urmat, dar se pare c─â eliminarea lui Beria ar fi fost instrumentat─â de cel care avea s─â-i ia locul:Nikita Hru╚Öciov, secretar al Comitetului Central, ╚Öi-a ├«nt├órit pozi╚Ťia ├«n partid asigur├óndu-╚Öi ├«n secret sprijinul altor persoane importate, ├«ntre care Malenkov ╚Öi c├ó╚Ťiva generali de armat─â. Pe 26 iunie 1953, la trei luni dup─â moartea lui Stalin, ├«n cadrul unei ├«nt├ólniri ale Biroului Politic (numit din 1953 Prezidiul), Hru╚Öciov a lansat un atac la adresa lui Beria, acuz├óndu-l de a fi un carierist cinic aflat ├«n slujba serviciilor de informa╚Ťii britanice, dar ╚Öi un fals comunist. Prima reac╚Ťie a lui Beria, uimit, a fost de a ├«ntreba ÔÇ×Ce se ├«nt├ómpl─â, Nikita?ÔÇŁ, la care Hru╚Öciov i-ar fi r─âspuns c─â va afla ├«n cur├ónd. Veteranul Molotov ╚Öi al╚Ťi lideri de partid s-au unit ├«mpotriva lui Beria, iar Hru╚Öciov a depus o mo╚Ťiune pentru ├«nl─âturarea imediat─â a acestuia din func╚Ťii. ├Änaintea organiz─ârii votului, Molotov ÔÇô prin ap─âsarea unui buton de pe birou ÔÇô i-a chemat ├«n camer─â pe Mare╚Öalul Jukov ╚Öi al╚Ťi ofi╚Ťeri ├«narma╚Ťi, care l-au arestat imediat pe Beria.

Pentru c─â oamenii lui Beria ├«nc─â p─âzeau Kremlinul, ofi╚Ťerii au a╚Öteptat venirea nop╚Ťii pentru a-l scoate pe acesta din cl─âdire. A fost dus mai ├«nt├ói la ├«nchisoarea Lefortovo, apoi la cartierul general al lui Moskalenko, comandantul for╚Ťelor aeriene pentru ap─ârarea Moscovei, unde este ├«nchis ├«ntr-un bunc─âr subteran. Arestarea lui Beria a fost ╚Ťinut─â secret─â p├ón─â c├ónd principalii s─âi acoli╚Ťi au fost ╚Öi ei prin╚Öi ÔÇô unii ar fi fost chiar ├«mpu╚Öca╚Ťi pe loc, iar for╚Ťele de poli╚Ťie controlate de acesta ├«nlocuite de armat─â.

Comitetul Central a avut nevoie de cinci zile pentru a se convinge de ÔÇ×vinaÔÇŁ lui Beria, iar R.A. Rudenko, un procuror cu experien╚Ť─â, apropiat al lui Hru╚Öciov, a fost ├«ns─ârcinat cu elaborarea rechizitoriului ├«n baza c─âruia Beria urma s─â fie judecat, condamnat ╚Öi executat, totul cu aparen╚Ťa legalit─â╚Ťii. Pravda a anun╚Ťat c─âderea lui Beria pe 10 iulie, clasific├ónd-o drept o ini╚Ťiativ─â a tov. Malenkov;cu aceast─â ocazie, ziarul a scris despre ÔÇ×activit─â╚Ťile criminale [ale acuzatului] ├«mpotriva Partidului ╚Öi a StatuluiÔÇŁ.

Pe 17 decembrie, echipa lui Rudenko a anun╚Ťat c─â Beria ╚Öi ╚Öase complici de-ai s─âi, ├«ncuraja╚Ťi de agen╚Ťiile str─âne, au conspirat timp de mul╚Ťi ani s─â preia puterea ├«n URSS pentru a instaura un regim capitalist. Av├ónd ├«n vedere gravitatea acuza╚Ťiilor, s-a instituit un tribunal special pentru judecarea acestora. Cei ╚Öapte nu au avut dreptul la ap─ârare sau la apel. C├ónd s-a dat sentin╚Ťa ÔÇô evident, condamnare la moarte, potrivit generalului Moskalenko, Beria a c─âzut pe podea ╚Öi, ├«n genunchi, a cerut ├«ndurare. ├Äns─â cum el nu ar─âtase niciodat─â mil─â pentru cineva, nici lui nu i s-a acordat. El ╚Öi complicii s─âi au fost ├«mpu╚Öca╚Ťi imediat, iar familia sa ÔÇô so╚Ťia ╚Öi fiul ÔÇô au fost trimi╚Ťi ├«ntr-un lag─âr.

Foto sus: Beria împreună cu Svetlana, fiica lui Stalin

Sursa: HistoryToday