Împăratul Petru cel Mare (1672-1725). Portret de la 1838, aflat în colecția Kunsthalle din Hamburg (foto: Getty Images)

Datoria neplătită a lui Petru cel Mare

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: De Alexandru M. Tănase și Mihai Rădoi

În luna martie 1698, Petru cel Mare, țarul Rusiei, călătorea în Anglia. Din motive logistice, în drumul de la Londra la Portsmouth, unde a vizitat șantierul pentru construirea corăbiilor, țarul și suita sa au înnoptat la Godalming. Nota de plată, consistentă, a rămas neachitată timp de trei secole…

Godalming este un orășel de provincie din districtul Surrey, în sudul țării. În această parte a Angliei au făcut călătorii mulți regi sau regine din țară, din vechime și până în prezent: de la Henric al VIII-lea, care a avut câteva palate în aceasta zonă (inclusiv Hampton Court și faimosul Sanssouci, dispărut cu mulți ani in urmă), până la țarii Rusiei și regii Belgiei, unul dintre ei fiind Leopold, care a creat Congo Belgian, cea mai mare colonie a casei regale și ulterior a statului belgian, și care frecventa Capela St. George din Surrey. Regina Victoria a vizitat acest district de multe ori și a avut o fată care a locuit la Claremont House, Surrey (în prezent, școală privată).

Godalming nu oferă lucruri speciale, în comparație cu alte orașe englezești. Așezat pe malul râului Wey, are mai degrabă un aspect patriarhal. Împrejurimile sunt și ele aproape idilice. Dealuri blânde înconjoară orașul, relieful forțând râul Wey să aibă o configurație contorsionată.

Peisaj de lângă Godalming, gravură de secol XIX (foto: Getty Images)
Peisaj de lângă Godalming, gravură de secol XIX (foto: Getty Images)

Orașul este bine întreținut, iar apropierea de capitala districtului Surrey (la circa 7 kilometri) și mai ales apropierea de Londra (la circa 75 de kilometri) i-au oferit o șansă de dezvoltare pe care nu o au multe alte orașe, mai depărtate de capitală. De la Godalming se poate face naveta, în primul rând cu trenul, până în City-ul Londrei, care a fost și rămâne în continuare cel mai mare centru financiar-bancar al lumii.

În zilele noastre, cu greu se poate întrevedea o legătură între acest loc liniștit și unul dintre cei mai cunoscuți țari ai Rusiei, Petru cel Mare (Petr Velikii, în limba rusă), născut la 9 iunie 1672. Și totuși, această legătură există de peste 320 de ani. Deși a fost de scurtă durată, a rezistat timpului și a devenit mândria orașului, a muzeului din acest oraș și a locurilor pe unde a poposit Petru cel Mare în călătoria lui de la Londra spre alte părți ale Angliei.

În acele vremuri, călătoria de la Londra către unele porturi sau invers se făcea cu trăsurile trase de cai. Tot atunci, Godalming era o stație de poștalion autorizată (cu licență), unde se schimbau caii pentru a se putea continua călătoria. Hanurile din localitate aveau de obicei 30-40 de cai de rezervă pentru schimb.

Călătoriile lui Petru cel Mare

Țarul – care a domnit între 27 aprilie 1682 și 8 februarie 1725 (la început împreună cu fratele său Ivan și, după moartea acestuia din urmă în 1696, singur) – a vizitat multe țări și mari orașe din Europa, printre care Viena, Zaandam (Olanda), Leipzig, Dresda, Iași. La rândul său, a invitat în Rusia meseriași de faimă, oameni de litere, pictori etc. În plus, a trimis tineri din Rusia la studii în Occident, pentru a fi educați la standardele europene vestice.

Petru cel Mare în vizită la șantierele Deptford. Pictură de Daniel Maclise (foto: Getty Images)
Petru cel Mare în vizită la șantierele Deptford. Pictură de Daniel Maclise (foto: Getty Images)

În timp ce se afla în Londra, Petru cel Mare s-a întâlnit de mai multe ori cu regele William al III-lea și a vizitat Royal Mint și Greenwich Observatory, precum si șantierele din Deptford și Portsmouth, unde se construiau corăbii și unde se spune că ar fi și lucrat efectiv în tâmplărie (o meserie de care era pasionat).

Țarul nu a fost într-o vizită oficială la Godalming, dar a trecut prin oraș și a și înnoptat pentru o seară la hanul Kings Arms (în prezent Kings Arms & Royal Hotel, de pe High Street).

Istoria hanului în care a înnoptat țarul

Acest han, care este atestat documentar din 1358, a fost frecventat și de alte nume celebre cum ar fi Regele Henric al VIII-lea și Amiralul Nelson, țarul Alexander I al Rusiei, regele Leopold al Belgiei și alții. Aici au fost cazați și prizonierii francezi din timpul războaielor napoleonice. Mai mult, în acest han au stat și oameni din categorii mai puțin favorizate, precum cei care mergeau spre porturile de îmbarcare, urmând să fie deportați în Australia. Călătoria celor condamnați avea un singur sens (din Anglia în Australia), fără dreptul de a reveni în regat.

Clădirea principală a hotelului, în forma actuală, din cărămidă roșie, albastră și neagră, a fost construită în 1753, dar o parte din mobilier este de pe vremea când Petru cel Mare și suita sa au fost cazați acolo pentru o noapte.

Hanul a fost cunoscut pentru multă vreme drept „Moons” (după numele familiei care l-a avut în proprietate pentru mai mult de 50 de ani).

Motivul pentru care Petru cel Mare și toată suita sa au înnoptat la Godalming este foarte simplu. Acesta se află cam la jumătatea distanței dintre Londra și Portsmouth, iar călătoriile din acele vremuri, în calești trase de cai, nu permiteau acoperirea unor distanțe prea mari pe drumuri care, se înțelege, erau într-o stare precară. Astăzi, aceeași distanță se poate face cu mașina pe autostrada A3 în circa două ore, în funcție de traficul din Londra, unul dintre cele mai aglomerate orașe ale lumii.

O notă de plată veche de trei secole

În documentele istorice ale vremii sunt consemnate detalii interesante în legătură cu șederea de o noapte din martie 1698 a lui Petru cel Mare și a suitei sale la Kings Arms. În timpul acestei scurte perioade, delegația a avut un consum consistent, care poate fi descris chiar ca apetisant, așa cum rezultă din tabelul de mai jos.

Nota de plata jpg

Înregistrările au fost consemnate de Humphrey Wanley într-o scrisoare datată 3 mai 1698 către Dr. Arthur Charlett de la University College din Oxford. În volumul A Guide to the Parish Church of St. Peter and St. Paul in the Town of Godalming se menționează că originalul se află la Biblioteca Bodleian din Oxford. Istoria acelei șederi poate fi citită și pe peretele din dreapta de la intrarea în actualul hotel, iar meniul este prezentat în pictura murală.

Natură moartă cu vânat și dovleci. Pictură în ulei de Bartolomeo Arbotori (foto: Getty Images)
Natură moartă cu vânat și dovleci. Pictură în ulei de Bartolomeo Arbotori (foto: Getty Images)

De remarcat că 13 persoane au participat direct la cele două mese, dar au mai fost hrănite încă alte opt persoane din suită, în total, aşadar, 21 de persoane. Se poate constata ușor că discutăm despre o consumație serioasă, în care alimentele au fost stropite din belșug cu vinuri și țuică/rachiu.

În Londra, această impresionantă delegație („Marea Ambasadă”, cum a mai fost denumită) a fost cazată inițial la John Evelyn (scriitor), care i-a descris ca fiind „un grup urât pur și simplu”. Se pare că Evelyn a fost corect cu această descriere puțin măgulitoare, pentru că, după unele cercetări făcute de istorici, nota de plata a lui Petru cel Mare și a suitei sale la hanul Kings Arms a rămas neachitată. Pentru trei secole!

Acest text este un fragment din articolul „Petru cel Mare și datoria neplătită”, publicat în numărul 242 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

Alexandru M. TĂNASE, PhD, este autor independent și fost Associate Director, Senior Banker la BERD și consilier la FMI. Mihai Rădoi este director al unui fond de investiții specializat în Europa de Est și fost director executiv al Anglo-Romanian Bank, Londra, și anterior al BFR Bank, Paris. Acestea reprezintă părerile personale ale autorilor și nu cele ale vreunei instituții citate (inclusiv, dar nu limitat la, ale FMI și BERD). Analiza și datele sunt bazate pe informațiile existente la începutul lunii februarie 2022.

Mai multe pentru tine...