Templul de la Abu Simbel (desen de la mijlocul secolului al XIX-lea)

Cum au vandalizat turiștii greci un mormânt egiptean acum aproape două milenii

📁 Egiptul Antic
Autor: Maria-Lavinia Buleac

Nu necunoscută este legătura dintre Grecia și Egipt încă din timpurile cele mai îndepărtate. Grecii, popor cu oameni care știau să scrie și citească, și-au lăsat amprenta pe tărâmurile faraonilor nu numai grație dinastiei Ptolemeice.

Pe statuia lui Ramses al II-lea, în Templul de la Abu Simbel unde îi este și mormântul, se regăsesc numele soldaților eleni și informații din vechile războaie dintre aceste civilizații. De menționat că se regăsesc tot aici și inscripții aparținând fenicienilor.

În secolul al XIX-lea, Louis Félicien de Saulcy consemna că ”Aceste inscripții sunt concepute cu litere feniciene de dimensiuni mari, dar care au fost modificate deja într-o perioadă probabil foarte îndepărtată, prin adăugarea câtorva linii parazitare trasate de o mână ignorantă și barbară. Din fericire, aceste modificări ale textelor primitive sunt destul de ușor de recunoscut, astfel încât aceste texte prețioase pot fi restaurate cu un grad suficient de probabilitate.”

Mai interesant decât atât este una dintre descoperirile arheologului și profesorului Adam Łukaszewicz de la Universitatea din Varșovia. La mormântul lui Ramses al VI-lea, loc cunoscut drept KV9, mare a fost mirarea să fie găsite părerile sincere, articulate și scrijelite în greacă a unor călători din acea zonă.

Foto: Reddit
Foto: Reddit

”Am vizitat acest loc și nu mi-a plăcut nimic în afară de mormânt” sau ”Am admirat!” par să fie unele dintre părerile grecilor ce au ajuns în Valea Regilor. Un schimb mai comic de replici constituie un răspuns către ”Nu înțeleg hieroglifele”: ”Atunci de ce îți pasă dacă nu înțelegi hieroglifele? Nu îți pricep îngrijorarea”.

Ce este interesant de remarcat, este de asemenea că nivelul la care au fost însemnate aceste observații personale poate indica și fluctuația înălțimii nisipului. Adică, dacă inscripția e foarte sus, aproape de tavan, înseamnă că în acea perioadă era abundență de nisip, adus de vânt. În schimb, dacă se află mai jos, înseamnă că dunele de nisip nu luaseră cu asalt zona. Deci, se poate studia astfel și climatul din acea vreme.

În concluzie, nu prea se schimbă multe cu trecerea timpului. Însă, putem afirma cu tărie că un review negativ poate afecta permanent un loc, fie el și un mormânt de faraon.

Foto sus: Templul de la Abu Simbel (desen de la mijlocul secolului al XIX-lea)

Surse:

Ancient Greeks Left Their Mark in Egypt in 591 BC – in Graffiti

ANCIENT GRAFFITI: HOW ANCIENT GREEK AND ROMAN TOURISTS LEFT "BAD REVIEWS" IN THIS EGYPTIAN TOMB

Greek Tourists Over 2,000 Years Ago Carved Hilarious Comments Into the Egyptian Tomb of Ramses VI

Abu Simbel Phoenician graffiti

Mai multe pentru tine...