„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
Potrivit descoperirii, acest sit arheologic a fost îngropat sub nisip timp de mii de ani, rămas în mare parte intact și nealterat. Se crede că a fost construit de Amenhotep III, bunicul lui Tutankhamon. Se pare că orașul a fost mai degrabă abandonat decât distrus.
Templul Luxor este unul dintre cele mai faimoase temple din Egipt și datează din jurul anului 1400 î.Hr.. Orașul Luxor se sprijină pe locul vechiului oraș egiptean Teba, cunoscut drept „Orașul celor o sută de porți”, care a fost pentru o vreme capitala Egiptului, în jurul anului 1991 î.Hr. Revista „The Archaeology” a numit „Orașul de aur pierdut” din Luxor drept cea mai importantă descoperire arheologică din 2021.
O misiune de excavare egipteană, condusă de arheologul Zahi Hawass, a descoperit orașul antic „Ascensiunea lui Aton”, care datează din timpul domniei regelui Amenhotep al III-lea, al nouălea rege al dinastiei a XVIII-a și care a condus Egiptul între 1391 și 1353 î.Hr.. Orașul a continuat să fie folosit de regele Tutankhamon, acum 3000 de ani. Hawass a descris orașul descoperit ca fiind cel mai mare din Egiptul Antic.
Inițial, săpăturile începuseră în zonă pentru a căuta templul mortuar al regelui Tutankhamon. Ele au scos la iveală, alături de mai multe zone ale orașului, o brutărie, un cartier administrativ, morminte, dar și un număr mare de bijuterii, ceramică colorată, amulete cu scarabei și cărămizi de lut, purtând sigiliile lui Amenhotep III.
Acest text este un fragment din articolul „Bogățiile pământului. Descoperiri arheologice care scot la lumină culturi dispărute”, publicat în numărul 248 al revistei Historia, disponibil în format digital pe platforma paydemic.
Mai multe pentru tine...